BACA

Ramai bertanyakan saya tentang pendedahan awal saya dalam bidang perniagaan. Saya juga jarang berkongsikan kisah saya ketika kanak-kanak, bagaimana saya mula berminat dalam perniagaan.


Kali ini saya kongsikan gambar saya ketika saya kecil… comel kan? ;)
Sebenarnya, saya dan perniagaan sudah lama tidak dapat dipisahkan. Sejak di bangku sekolah rendah lagi saya sudah berminat berniaga. Perniagaan pertama saya adalah menjual aiskrim kepada rakan-rakan sekolah. Ketika itu masih lagi sekolah rendah di Kuala Kangsar. Aiskrim yang macam mana?
Aiskrim plastik! Bermodalkan beberapa ringgit sahaja, dan membeli plastik aiskrim yang datangnya dalam bungkusan mempunyai gambar King Kong. Saya menggunakan kordial di peti sejuk arwah nenek, dan membancuh 2-3 jenis perisa untuk di masukkan dalam plastik tersebut dan mengikatnya. Pasti anda pun masa kecil-kecil dulu pernah merasa aiskrim sebegini bukan?
Mulai situ, saya memang berminat berniaga. Di sekolah juga saya mengambil upah melukis kartun, melukis kad raya dan mencipta t-shirt untuk dijual kepada kawan-kawan.
Walaupun ibu dan ayah bukan ahli perniagaan, dan juga tiada keluarga yang terlibat dalam perniagaan (kebanyakannya bekerja dengan kerajaan), saya belajar berniaga dengan melihat dan belajar dari pemerhatian disekeliling. Berikut adalah 3 tip mudah mengalakkan si kecil untuk minat dengan perniagaan dan wang:
  • Ketika di kedai, beri anak anda melakukan pembayaran dan mengambil baki wang daripada cashier. Dengan cara ini, ia membiasakan anak anda dengan transaksi perniagaan sejak kecil
  • Upah dan beri galakkan anak anda apabila menghasilkan sesuatu yang menarik seperti lukisan atau kraftangan. Galakan sebegini akan meningkatkan lagi keyakinan anak kita dalam mengasah kreativiti sendiri.
  • Galakkan anak anda menabung. Dari masa kesemasa, kira bersama hasil tabung supaya anak kita belajar menjejak simpanan. Juga, berikan hadiah kecil (hasil daripada simpanan) untuk menggalakkan simpanan dan juga membiasakan mereka melihat bahawa wang simpanan usaha sendiri akan kurang apabila berbelanja.
Sekiranya anda mempunyai anak atau adik atau anak buah, berikan pendedahan awal perniagaan dan kewangan kepada mereka. Ia akan banyak membantu mereka apabila dewasa kelak dari segi keyakinan diri dalam perniagaan dan pengurusan wang. Jadikan berniaga dan wang sebagai sesuatu yang menyeronokkan dan menggembirakan. Ciptakan keadaan di mana perniagaan adalah permainan bersama mereka. Galakkan mereka berfikir kreatif. Bincangkan perihal kewangan (bukan masalah kewangan) dan jadikan mereka menghormati dan mengharagi wang dengan cara yang menghiburkan.
Sekiranya anda mempunyai anak / adik / anak buah dalam lingkungan umur 8-13 tahun, satu program khas untuk mendedahkan kanak-kanak kepada perniagaan dan kewangan akan dikendalikan pada hari Sabtu 31hb Julai ini, yang dikelolakan oleh Abang Abu & saya sendiri.  Pogram playshop “Junior Boss” ini telah mendapat sambutan yang hebat di Singapura sehingga ke Australia oleh pengasas Junior Boss, Abang Abu. Sekiranya anda mempunyai anak kecil berumur 8-13 tahun, dan ingin mengetahui dengan lebih lanjut tentang Junior Boss, klik di sini.

Pendapat Anda? No Comments

SUPER MAP untuk KAYA

Hari ini program Super MAP untuk KAYA modul pertama akan berlangsung

di Dewan Perniagaan Melayu Singapura di 15 jalan Pinang.berdepan Masjid Sultan

Bermula pada jam      7.41pm .

Modul pertama – MINDA WANG.

Modul kedua – KOMPAS WANG.

Bagi anda yang masih ingin mendaftar sila hubungi

talian 6591463164 atau\

email ke abangabu@nowasia.sg

Hanya ada dua lagi tempat.

————————————————————————————————

MANUAL MEMULAKAN PERNIAGAAN YANG CERMERLANG

oleh AbangAbu

BUKU ini akan dilancarkan tidak lama lagi sebagai ebook .

Bagi anda yang ingin mendapatkan sebelum pelancaran sila dapatkan. Ini kerana harga sebelum pelancaran adalah separuh dari harga pelancaran.

http://mekanikwang.com

————————————————————————————————-

Dapatkan ecoaching MAP to be RICH – pemenang anugerah best online financial coaching product.

http://map2brich.com/

————————————————————————————————-

Mahukah Anda mendapatkan sesi consulting bersama AbangAbu dalam bab perniagaan dan kewangan? Sila email dan tetapkan masa bertemu secara online dengan beliau. Percuma untuk pertemuan pertama.



Israk Mikraj

Pentingnya solat. Jadikan solat sebagai paling penting dalam hidup kita insya allah semuanya akan menjadi lebih mudah.

Solat menjadi ubat dan teknik untuk banyak perkara.

Dalam perniagaan seorang peniaga boleh mendapat banyak perkara melalui solat ini.

Stress ? Solat jangan tinggal. Solat wajib lima waktu akan menjadikan anda hilang stress. tak caya cuba lah.

Cepat marah? Solat jangan tinggal. lakukan solat sunat setiap waktu. Mest dah tak marah punya. Dah boleh sabar after tu.

Malas? konsisten setiap hari solat subuh berjemaah , kalau boleh dimasjid atau surau atau dirumah bersama keluarga.Lepas tu dah tak malas lagi.

Procastination atau sifat suka melambat-lambatkan?

Lakukan Sembahyang wajib tepat masuk waktunya. Paling lewat limat minit masuk waktu.

Insya allah, start dengan ini dulu. AbangAbu gerenti insya allah mesti jadi punya. Okie. Workshop paling free dan paling bernilai adalah solat. Jadikan solat sebagai appoinment business harian anda.

kalau nak tambah please share dengan abangabu. okie.

Updates: Lessons that I learned

Salam, How are all of you feeling. I m sure all of you who knows me will be feeling GREAT.

It has been awhile update my blog. I thought of update with some news at least. However i will always update my facebook with new updates insya allah.

I just want to share something very important to all including myself.

BE HUMBLE no matter how big you grow, how much wealth you have or even how famous you are. Be HUMBLE and you will see that you will be growing and keep growing. Never forget your all the hardship and difficulty that you go through. Make those moments stick so that you will remain humble.

Always have NIAT and INTENTION of doing good for people with pure heart and sincerely. Dont just do it for the sake of taking advantage of others and only with the intent of making money. DO always give value that can help others.

I really salute my Mentor Datuk Maznah for being a great person with pure heart to help people who really needs help. Learn a lot from her. She is a person that i really look up and always pray for her success and happiness.

Insya Allah , AbangAbu and IK will be doing programs that will make a lot people taste success.

IK , Irfan Khairi is another person that I really look up and respect for being such a great friend and mentor. A person that i can share many ideas and always want him to grow bigger and bigger. He is a man with many talent and a freind that had been a great supporter that introduce me in the Malaysian market.

And always be respectful to all no matter what is their position and situation. Never say things that can hurt the feeling of others. The word like “{ Dont Waste My Time} or  { This is too little for me} .

Always remember the time we also might been there too. May all become a real successful person that also humble as what our mentor and leader MUHAMMAD S.A.W . He is humble and respectful to others even after israk mikraj. The journey that is better than going to space or moon.

Get the MAP untuk KAYA . http://www.map2brich.com