All posts by Abang Abu

13 Strategi kejayaan dan kekayaan mekanik$ – Strategi 1/13 dan 2/13

13 Strategi kejayaan dan Kekayaan . Strategi 1/13

KEINGINAN YANG AMAT AMAT TINGGI ( DESIRE)

Anda perlu mempunyai keinginan yang amat amat amat tinggi untuk memperolehi sesuatu kejayaan . Jika anda sekadar ingin capai kejayaan tanpa keinginan yang tinggi , anda hany akan menemui jalan buntu.

tuliskan matlamat yang jelas dan specific dalam apa yang anda ingin capai , kejayaan yang bagaimana yang anda mahukan.
Continue reading 13 Strategi kejayaan dan kekayaan mekanik$ – Strategi 1/13 dan 2/13

GARAJ WANG 3.3.3 bermula 4th APRIL 2014 di seluruh Malaysia

AbangAbu aka MEKANIK$. – GARAJ WANG 3.3.3 

Kalau anda mahu mengetahui macam mana keadaan kewangan anda , dalam satu cara yang cukup santai tapi amat padat dengan ilmu.
Konsep bermain dan belajar mengunakan CASHFLOW GAME ciptaan Robert Kiyosaki kini dalam Bahasa Melayu di bawakan oleh Rakan Strategik Robert Kiyosaki CashFlow Game Board AbangAbu .

Tugasan yang saya telah rekakan ini bakal membantu setiap dari anda. (saya mengerti ramai yang seperti saya dahulu menjadi seperti saya kini malah lebih kaya dari saya) Betul?

Jika Ya.. Anda memang layak untuk menerima Ilmu penting ini dari saya.

Dalam program ini anda akan diperkenalkan dengan ilmu-ilmu kewangan yang PALING POWER dan amat mudah difahami.

Anda juga akan diperkenalkan dengan Ilmu susulan yang anda boleh bersama sama sertai . Yang penting ketahui dulu POTENSI KEWANGAN ANDA dalam GARAJ WANG 3.3.3 

Program ini diasaskan dengan fungsi [MINDA + AKSI + PELAN] yang juga disertakan dengan akidah dan etika yang benar.

Kuasai Ilmu Kewangan ini dan anda akan dapat menguasai kekayaan dan kejayaan.

Program M.A.P untuk KAYA (ADVANCE WANG POWER)  adalah “framework” yang diperlukan untuk anda membina BLUE PRINT kekayaan anda.

Dapatkan maklumat Lanjut mengenai SUPER HIGHWAY WANG  -> KLIK Sini

Testimoni dari Para Peserta..

“Power… menakjubkan…. Mudah sekali nak paham….. AbangAbu fun sangat…… Lebih dekat dan mersa…… Ada followup ….. dapat gi Spore…….. AbangAbu belanja makan Sup di Singapore…….. memang POWER….. Saya dah dapat pulangan wang dilaburkan untuk program ini dalam masa belum 2 minggu….. Saya dapat contrak bernila juta selepas  14 hari……. saya dapat idea buat duit dengan senang….. memang semua rakyat malaysia kena attend ni program ..”

 

482507_4950928023231_1766443256_n

Para Barisan Peserta Advance Wang Power yang lalu

 

 

 

 

 

 

Highway to Wealth – The Program designed to guide you to Financially independence

It was a great feeling for me personally to complete my first adult 2 days Highway to Wealth in Singapore. I am extremely excited with the energy that the group brings in to the room.
It was really an enjoying moment for me to see how many people out there in need to increase their financial literacy to a higher level….

it was sweet experience for me as there were many under 25 whom are serious in making it to financial independence state before they get to 30… It was a feeling of satistaction and it just brings me more confidence in my self to reach more people out there and equip them with the most important financial lessons and tools for their journey.

Are you sick and tired of your financial condition? Have you do something about it? Are you happy with what you see?

If you serious in making your financial condition become to the Financial Independence Mood than dont miss the NEXT HIGHWAY to WEALTH this MAY 4 & 5 in Singapore,

For more detals please call 91463164

Luahan perasaan

banyak perkara berlaku dalam kehidupan AbangAbu yang rasa rasa akan membantu orang ramai memamhami konsep menjadi kejayaan kewangan milik anda.

Perkara yang mudah yang sering diabaikan oleh orang ramai ialah menjaga ibu bapa yang tua dan mendapatkan doa dari mereka. Ini harus dijadikan sebagai satu daripada perkara yang harus dilakukan oleh semua orang yang ingin menjadi kaya dan berjaya. Semua pakar pakar kewangan , perlu memberikan perhatian dengan mendidik semua klien klien mereka dalam menjadikan ini sebagai sesuatu yang harus dan perlu diberikan perhatian serious.

Pakar pakar kewangan juga perlu menitik beratkan akan kegembiraan keluarga dan hubungan antara ahli keluarga juga amat amat penting dalam menjadikan keadaan kewangan mereka stabil dan cemerlang.

bab kewangan bukan hanya duit semata mata sebaliknya pakar kewangan yang memberikan nasihat nasihat perlu memberikan tip tip hubungan kekeluargaan yang baik.

Apa pendapat u all?

Pakar Motivasi Kewangan no 1 Malaysia

Ini lah jolokan yang diberikan kepada AbangAbu ( pakar Motivasi Kewangan no 1 Malaysia) oleh beberapa pihak . Ini adalah dari maklum balas sebuah badan yang melakukan satu kajian.

Dan sebagai seorang yang memang menjadikan bidang latihan kewangan dan keusahawanan sebagai JIHAD saya , saya amat gembira dengan jolokan yang diberikan. Ini menjadikan saya lebih teruja dan terus menyumbangkan ilmu ilmu saya menerusi latihan , seminar dan program program saya.

Satu lagi berita yang amat menggembirakan saya adalah perlantikan diri saya sebagai IKON dan Strategic Partner untuk CashFlow Board game oleh RICHDAD ASIA yang terus dibawah RICH DAD yang diketuai oleh Rober Kiyosaki. Ini adalah satu penghargaan yang amat tinggi nilai bagi diri saya. Ini juga telah menjadi amanah saya untuk menyampaikan ilmu ini kepada orang ramai.

Pakar Motivasi Kewangan no1 Malaysia . AbangAbu aka Mekanik$

KENALI POTENSI KEWANGAN ANDA – AbangAbu

tahukah anda tahun 2013 adalah tahun kekayaan , walaupun ekonomi dijangka merosot dan dalam keadaan tidak stabil ramai bakal jutawan akan dilahirkan.

ini kerana , terdapat peluang peluang bagi sesiapa sahaja yang memiliki ilmu kewangan , mereka inilah yang akan dapat mengambil kesempatan dari peluang peluang yang akan timbul.

bagi anda yang tiada ilmu kewangan akan pula merasai kesukaran .

Jangan anda ketinggalan lagi…. kuasai ilmu kewangan .

Program WANG 3.3.3 Adalah satu program unik yang direka khas untuk anda yang ingin mengenali akan potensi kewangan mereka dalam mencapai taraf kewangan yang diinginkan.

program 3 jam ini akan membuka minda anda dan juga memberikan anda peluang untuk mengenali akan keadaan kewangan anda dalam masa hanya 3 jam.
Continue reading KENALI POTENSI KEWANGAN ANDA – AbangAbu

BizTip: S P E E D

Hi , Salam all readers.

Today i would love to share something interesting for business in todays economy.

I been studying some of the successful personalities whom have achieve success in whatever things or venture they do.

Speed become an essence in business today. We have to act fast. We have to do things fast. We need to design our business to create result faster. If we cant someone else will do it. So think about it.

To sum up the speed accronym:

S= Start to get committed to things that you already set as goal.Without commitment nothing will happen.

P= Passionate  by getting motivated . You can do thins by reading biography of people who have made it. Someone in your industry. Learn how they do it . Know the real process how they can make it happen.

E= Ensure and know that we deserved to be successful . No matter what condition we are in we still can become successful.

E= Equip our self to play with big guys. In business to grow fast we have to begin to play with big guys. Go and network with all big players in your industry and start building relationship and get into doing deals with them.

D= Doing. Doing whatever it takes to make it happen. Take action every moment to get your goals.

All those are some of the pointer for us to speed up our goals and plans that we have set for ourselves. Lets work on to “GET GOALS” That we have set.

May this year will be a great year for all of us. It is already happening for me and i would love to see all of us moving forward.

Anda Tanya AbangAbu Jawap.

Assalamualaikum. Sebagai mengaktifkan kembali blog AbangAbu yang sepi tanpa update ….

Ini slot yang interesting sebab AbangAbu akan jawap semua soalan yang diajukan pada saya.

Ini email yang saya terima :

Asm. Abg nak tanya
1) apa makna kejayaan dlm perniagaan? Jadi kaya ker?
2) kalau dah berniaga 6 tahun tapi tak berkembang. Adakah gagal? Apa harus sy buat?
3)kalau niaga dah berusaha bersungguh & sudah bertawakal kpd Nya tapi hasilnya gagal apa nak buat?

Harap Abg abu blh beri nasihat yg membina

1) Apa makna kejayaan dlm perniagaan ? Jadi Kaya ker?

Sebenarnya kejayaan dalam maksud tersendiri adalah berlainan dari seorang dengan seorang yang lain. Bagaimanapun dalam perniagaan , kejayaan selalunya diasaskan dengan kejayaan kewangan mereka dan juga brand sesuatu perniagaan tersebut.

Bagi saya kekayaan adalah semulajadi apabila sesebuah perniagaan itu berjaya. Jadi kekayaan bukan boleh diukur dengan sendirinya.

Menjadi kaya pula adalah pilihan seseroang dan menjadikan diri anda kaya dari segi kewangan boleh membuka pelbagai peluang lain dan juga pembentukan perniagaan yang lain.

Jadi kejayaan perniagaan untuk diri AbangAbu adalah apabila perniagaan itu boleh menambah nilai dalam kehidupan seseorang . Dan berapa ramai orang yang perniagaan tersebut bole menambah nilai akan memberikan jawapa dari segi kejayaan dan kekayaan perniagaan tersebut.

 

2) kalau dah berniaga 6 tahun tapi tak berkembang. Adakah gagal? Apa harus sy buat?

Soalan ini amat baik dan untuk menentukan sesbuah perniagaan intu berjaya setelah 6 tahun tapi tak berkembang.
Bertahan selam 6 tahun adalah satu kejayaan dalam sesuatu perniagaan kerana tempoh ini amat kritikal untuk perniagaan terus berkembang. Yang pentingnya pula dalam 6 tahun apakah yang telah dapat dihasilkan dari perniagaan tersebut.
jadi jawapan nya anda tidak gagal sekiranya perniagaan ini telah berjalan selama 6 tahun walau tiada keuntungan yang besar tetapi dapat bertahan, tetapi sekiranya perniagaan anda selama 6 tahun ini telah menjadikan perniagaan anda dalam keadaan hutang yang tinggi maka perhatian segera harus diberikan.

Apa yang anda harus lakukan sekarang adalah untuk memberikan perhatian kepada jenama anda . Dimanakan jenama anda di hati atai minda seseorang. apa kekuatan kewangan anda ? adakah anda sudah mempunyai sistem perniagaan? SISTEM amat penting untuk perkembangan perniagaan . Jadi anda harus memberikan perhatian terhadap BRAND dan SISTEM anda . Juga pemasaran ( Marketing ) amat penting.

Juga anda perlu mendapatkan ilmu ilmu perniagaan yang kritikal seperti ilmu pemasaran dan ilmu kewangan perniagaan. Kedua kedua ini amat penting dan tanpa satu mungkin fungsi yang lain tidak efektif. Pastikan anda mula memberkan perhatian kepada dua dua faktor ini.

 

3)kalau niaga dah berusaha bersungguh & sudah bertawakal kpd Nya tapi hasilnya gagal apa nak buat?

maksud Tawakal adalah berserah kepada allah. Dan apabila kita berserah tiada perkataan GAGAL dalam minda kita kerana setiap yang berlaku pasti yang terbaik untuk diri sendiri. Bagaimanapun Berserah dan bertawakal juga bererti , tidak putus asa dan akan terus buat walaupun gagal beribu kali…. jadi ini adalah sesuatu yang harus difahamkan ,

Anda juga perlu berikan perhatian yang amat penting kepada MINDA anda. Apakah anda mempunyai  MINDA yang positif. Kebanyakan mereka yang tidak mendapat kejayaan yang diharapkan selalunya dari minda mereka yang penuh dengan negativiti. Seperti “susah nak berjaya dalam bisnes” ‘orang bisnes selalu bankrup” dan macam macam lagi . Ini adalah salah satu sebab paling utama mengapa ramai tidak berjaya.

Kedua , anda juga harus berikan perhatian tentang ACTION atau AKSI anda. Adakah anda melakukan dengan betul apa yang anda ingin lakukan itu. Adalah action anda ini sesuatu yang betul. Adakah langkah langkah yang anda lakukan memberikan hasil yang anda inginkan , kadang kadang anda perlu membuat perubahan pada aktiviti yang sedang anda lakukan . Jadi lihat kembali cara cara anda melakukan sesuatu. Ini termasuklah pemasaran , cara servis pelanggan , casa distribution, cara penerimaan wang dan pengurusan kewangan perniagaan anda.

Dan juga perlu mempunyai pelan pelan tertentu, kadang kala sesebuah perniagaan yang mempunyai potensi untuk berkembang maju mula gagal kerana tiada pelan pelan sambungan . Jadi pastikan anda mempunyai pelan pelan pendek dan juga berjangka masa panjang agar anda tahu mana arah perniagaan anda dan memberikan anda peluang untuk melakukan tindakan yang jelas akan pelan tersebut.
jadikan anda mempunyai M A P yang betul dan pastikan M+A+P ini bercantum dan membuah kan hasil yang amat efektif.

AbangAbu juga mensyorkan anda mendapatkan ebook ini sebagai membantu anda lagi

http://abangabu.com/books/manual-bisnes-dalam-7-hari/
Harap ini memberikan penjelasan kepada soalan soalan ini.

Sila email abangabu@nowasia.sg jika mempunyai sebarang pertanyaan.

X-RAY BIZNES

Program X-Ray Biznes

Ramai usahawan yang memulakan perniagaan mereka kerana pelbagai sebab. Juga dengan sokongan dan galakan dari pelbagai pihak dan kerajaan menyebabkan ramai yang mengambil peluang untuk memulakan perniagaan.

Bagaimanapun dari kajian dari luar dan dalam negeri juga telah mengeluarkan kenyataan bahawa kebanyakan perniagaan (90%) akan gagal atau ditutup dalam masa kurang dari setahun. Manakala dari 10% yang berjaya melangkah ke tahun tahun berikut pula didapati 90% dari 10% tersebut pula menutup atau mengalami kegagalan selepas 5 tahun.

Apa yang menarik adalah , kajian yang terbaru dilakukan beberapa tahun yang lalu juga memberikan keputusan yang hampir sama.

Pelbagai faktor faktor dipercayai menjadi punca untuk kegagalan perniagaan perniagaan tersebut.

Selain itu terdapat satu kajian yang dilakukan pada perniagaan yang berjaya dan sesuatu yang paling menarik telah dibongkarkan. Rahsia rahsia utama yang menjadikan sesuatu perniagaan berjaya berkembang dan juga bertahan untuk jangka masa yang sangat panjang.

10 Kunci Perniagaan yang harus diberikan perhatian serta perlu diperkasakan dalam anda mencapai kejayaan dalam apa jua perniagaan yang anda ceburi.

Program ini akan diperkenalkan pada 16 December 2012 ….. Sekiranya anda ingin menjadi orang yang ingin mengetahui dan juga ingin memiliki Sistem X-Ray Biznes ini boleh daftarkan nama anda dan email anda dibawah ini……

SHARE  pada teman teman anda   …. KLIK  XRAY BIZNES