All posts by Abang Abu

10 CHECK LIST PEMASARAN DIGITAL ANDA

Dalam membina kempen pemasaran digital yang efektif dan menguntungkan , AbangAbu ingin memberikan check list yang boleh anda follow dalam membina pemasaran digital yang menguntungkan .

STEP 1:

APA YANG ANDA INGIN BERIKAN SEBAGAI TAWARAN UTAMA

Sudah kah anda mempunyai tawaran utama yang anda ingin berikan ? Ini adalah tawaran yang menjadi tunjang utama pemasaran anda . Inilah yang anda harapkan untuk pelanggan membelinya ..

STEP 2:

TAWARAN SAMPINGAN MURAH

Bila anda sudah ada Tawaran UTAMA , kini bolah siapkan Tawaran Sampingan . Apa itu Tawaran Sampingan ? Ia adalah satu tawaran yang sangat murah . dan tujuan nya untuk menjadikan semua propsek anda sebagai pelanggan anda .
Adakah anda mempunyai sesuatu yang boleh di tawarkan pada harga yang murah tetapi mempunyai value atau nilai yang tinggi , yang ingin prospek membelinya…

Contoh Contoh Tawaran Sampingan yang murah,

Report yang Mahal , Software tertentu .

Webinar yang berkonten baik

Produk fisikal dan macam macam yang bersesuaian dengan produk UTAMA yang di TAWARKAN

STEP 3:

LEAD MAGNET ( PENARIK PROPSEK )

Apa itu Lead Magnet ? Ini adalah sebagai umpan yang mengandungi nilai yang boleh menyelesaikan sesuatu isu propspek . Ini boleh di gunakan sebagai mendapatkan maklumat propspek . Adakah anda mempunyai umpan untuk menarik prospek !!

CONTOH LEADS MAGNET;

Case study.

Repot kajian

Ujian Profile

Tools

Quiz

STEP 4:

MEMBINA LANDING PAGE

Inilah tempat yang pertama bermulanya funnel dengan bakal pelanggan anda . Disinilah pertukaran lead magnet akan di berikan sebagai pertukaran mendapatkan email prospek . Anda boleh membina Landing Page di sini .

STEP 5:

PAGE TERIMA KASIH ! TAWARAN SAMPINGAN

Disini adalah permulaan untuk menjadikan propsek pelanggan. Setelah mereka daftarkan untuk mendapatkan lead magnet anda , disini juga anda mengucapkan terima kasih . dan menganjurkan mereka untuk mendapatkan tawaran sampingan anda .

STEP 6:

PAGE JUALAN TAWARAN UTAMA ANDA

Ini adalah Page Jualan Tawaran UTAMA . Biasanya selepas mereka mendapatkan tawaran sampingan , anda akan mengucapkan terima kasih serta mengalukan mereka untuk bersama dalam keluarga besar anda . Disini anda boleh juga OFFER kepada mereka yang sudah mendapatkan tawaran sampingan anda harga yang UPGRADE …

STEP 7:

MULA DAPATKAN TRAFFIC

Dalam step ini , anda boleh mula menggunakan kaedah mendapatkan trafik , Dengan FB adds, IG , YouTube dan semua social media platform yang berbayar atau tidak. Yang penting mula dapatkan data keberkesanan dengan memantau setiap kaedah tadi . Ini untuk anda mendapatkan kaedah paling effektif dan menguntungkan .

STEP 8:

MULA MENULIS EMAIL EMAIL ENGAGEMENT

Bagi mereka yang sudah mendapatkan tawaran sampingan anda , siri ini tujuaannya untuk mereka membeli tawaran UTAMA anda . Ramai yang akan membeli tawaran sampingan kerana harga yang murah (rm7-12). Namun untuk mereka membila Tawaran utama perlu sedikit lagi info yang menyakinkan mereka membeli tawaran utama , dan siri email ini adalah untuk perkara tersebut .


STEP 9:

SIRI EMAIL UNDANGAN BARU

Ini adalah sebagai langkah seterusnya bagi yang sudah dapatkan Tawaran Sampingan , tetapi tidak membeli tawaran UTAMA . Adakah anda mahu lepaskan mereka begitu sahaja ? Tidak …. dalam email ini akan di berikan konten dan maklumat yang boleh menjadikan mereka untuk membeli TAWARAN UTAMA anda , mungkin pada masa yang terdekat .

STEP 10:

CIPTA KEUNTUNGAN SAMPINGAN KEDUA “UPSIZE”

Disaat mereka sudahpun mendapatkan tawaran Utama , maka inilah masanya untuk anda berikan mereka sesuatu yang terbaik untuk mereka dapatkan juga . Ianya boleh membantu dengan lebih serius dalam mereka mencapai matlamat mereka . Dalam kaedah Mac Donald , biasanya kita dah beli Burger akan di tanya UPSIZE kan…. itulah keuntungan sampingan … Jadi fikirkan apa UPSIZE untuk anda …

BAGI ANDA YANG SERIOUS DALAM MENJADIKAN SISTEM JUALAN ANDA AUTO dan MENJANA WANG SECARA AUTO ….. JOIN EMAIL AUTOMATED JUALAN ANDA ….. dengan hanya RM97 yang biasanya RM997 HANYA 10 tempat SAHAJA

KHUTBAH TERAKHIR NABI MUHAMMAD SAW

Khutbah ini disampaikan pada
09 Zulhijjah Tahun 10
Hijrah di Lembah
Uranah Gunung Arafah.

“Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak Ku katakan. Aku tidak mengetahui apakah Aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Wahai manusia, seperti mana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap Muslim sebagai amanah suci.
Kembalikanlah harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu pula.
Ingatlah sesungguhnya kamu akan menemui TUHAN kamu, dan DIA pasti akan membuat perhitungan diatas segala amalan kamu.
ALLAH SWT telah mengharamkan riba.
Oleh itu, segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan Agama kamu, dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara kecil.
Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak keatas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak keatas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak
mereka keatas kamu, maka mereka juga berhak untuk dibari makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah lembutlah terhadap mereka, kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu keatas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang lain yang tidak kamu sukai kedalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kata Ku ini,
“Sembahlah
ALLAH SWT, Dirikanlah Sembahyang lima (5) kali sehari, Berpuasalah dibulan Ramadhan, dan Tunaikanlah Zakat dari harta kekayaan kamu, Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu”.
Ketahuilah setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorangpun lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Takwa dan Beramal Soleh. Ingatlah bahawa kamu akan mengadap ALLAH SWT pada suatu hari untuk dipertanggung-jawabkan diatas apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu, awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanKu.

Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasKu dan tidak akan lahir Agama baru. Oleh itu, wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataKu yang telah Ku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya Aku tinggalkan kepada kamu dua (2) perkara; yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya itulah “Al-Quran dan SunnahKu”.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapan Ku menyampaikan pula kepada orang lain dan hendaklah orang lain itu menyampaikannya pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kata Ku dari mereka yang mendengar terus dariKu.
Saksikanlah YA ALLAH, bahawasanya telah Aku sampaikan RisalahMU kepada hamba-hambaMU.

PELABUR – UJIAN RISIKO

Jawap soalan soalan di bawah ini … Pilih satu jawapan saja.

1- Anda ada membeli sebuah buku atau menghadiri workshop pelaburan dan melabur menggunakan strategi yang anda pelajari . 30 hari kemudian, seluruh pasaran saham jatuh teruk dan nilai keseluruhan saham anda jatuh 15% . Bagaimana pun strategi yang anda gunakan sangat tepat dan padu . Apa yang anda akan lakukan.

a) Tunggu sehingga nilai naik balik nilainya.
b) Jual dan selamatkan dari terus rugi .
c) Beli lagi , kerana dengan harga yang murah , mungkin boleh berikan pulangan yg tinggi.

2. Apa yang anda rasa akan anda lakukan:

a) Melabur dalam pelaburan Unit trust yg agrresif dan tidak bertambah nilai sejak 6 bulan sebelumnya.
b) Melabur dalam pasaran forex dan bertambah nilai nya sebanyak 50% dalam masa 6 bulan.

3. Adakah anda akan merasa tenang jika :

a) Menggandakan wang anda dengan pelaburan saham yang agrresif .
b) Menyelamatkan kerugian dengan pelaburan saham sebanyak 50% dengan melabur di pelaburan unit trust yang tiada risiko

4. Situasi mana yang akan membuat anda paling gembira.?

a) Anda menangi peraduan yang menawarkan RM100K
b) Anda mewarisi harta dari saudara anda sebanyak RM100K
c) Anda berjaya mendapatkan keuntungan dari RM2000 modal dalam pasaran pelaburan forex atau saham.
d) Semua di atas – akan rasa gembira tak kisah dari mana dtgnya .

5.Sebuah appartment yang anda miliki akan di naikkan taraf menjadi condominium . Jadi anda boleh membeli dengan harga RM80K atau menjual hak membeli ( option) dengan harga RM20K . Harga pasaran Kondo di kawasan tersebut adalah RM120K .
Jika anda membeli kondo tersebut anda hanya boleh menjualnya selepas 6 bulan . Setiap bulan tanggungan untuk kondo tersebut adalah RM1200. Kerana anda perlu membuat loan untuk membeli kondo tersebut . Apa yang akan ada lakukan?

a) Ambil RM20K keuntungan .
b) Beli unit tersebut dan jual di pasaran terbuka nanti.

6.Anda mendapat rumah bernilai RM100K yang telah di bayar penuh. Rumah ini mempunyai potensi untuk naik harganya dengan cepat kerana kedudukan yang strategik , bagaimana pun dalam keadaan yg lama dan usai.
jika di sewakan dalam keadaan yang sama , akan boleh disewa dengan Rm1000. Dan jika di bersihkan dan diubah suai boleh di sewakan dengan kadar RM1500.
Loan renovasi juga di sediakan.

Anda akan :
a) Jual rumah itu .
b)Sewakan dengan keadaan sekarang.
c) Ubah Suai kemudian di sewakan.

7.Anda bekerja di sebuah syarikat yang sedang menjualkan saham syarikat kepada pekerja nya. Syarikat tersebut ingin di senaraikan dalam bursa saham dalam lebih kurang 4 tahun atau lebih . Anda juga tidak boleh menjual saham tersebut sehingga ia telah di senaraikan . Anda juga tidak akan dapat apa apa pulangan atau dividen dari saham tersebut .
Pulangan yang akan anda dapat adalah 10 – 20 kali ganda dari harga yang anda beli . Berapa kah jumlah yang akan anda laburkan .

a) Tidak akan melabur
b) Sebulan wang gaji
c) 3 Bulan wang gaji
d) 6 Bulan Wang gaji

8.Sepupu anda , seorang biologist yang telah mendapatkan pulangan yang sangat tinggi dari pelaburan saham sebelum ini , memberitahu anda bahawa ada saham yang boleh memberikan pulangan yang luarbiasa . Dia syorkan untuk anda melabur dalam UNIT TRUST yang dia cadangkan. Anda pula tiada apa apa pengetahuan mengenai bentuk pelaburan tersebut , tetapi anda pernah dengar yang pelaburan jenis itu berisiko sangat tinggi.

a) Terus melabur dalam pelaburan yang di cadangkan oleh sepupu.
b) Anda dapatkan report pelaburan tersebut dan mula mencari di google tentang saham tersebut .
c) Tak buat apa apa , simpan duit yang ada dalam bank anda
d) Mula hubungi broker saham dan dapatkan pandangan mereka , yang mereka cadangkan untuk labur di saham yang lain . dan anda ikut nasihat mereka .

9.Ada seorang pakar dalam bidang petrolium yang juga rakan lama anda , sedang mencari pelabur pelabur untuk sama sama melabur dalam satu project petrolium yang boleh memberikan pulangan 50-100 kali ganda jika ianya menjadi sukses. bagaimana pun semua pelaburan akan rugi sekiranya project tersebut tidak berhasil. . Dia juga mengetakan bahawa kemungkinan untuk projek itu berjaya dalam 20% .

a) Tidak akan buat apa apa
b) Sebulan wang gaji
c) 3 bulan wang gaji
d) 6 Bulan Wang gaji .

10.Anda mendapat peluang dari satu pihak yang sedang membangunkan tanah untuk projek perumahan. Mereka menawarkan anda option untuk melabur dalam projek tersebut .
Kos untuk anda adalah 2 bulan wang gaji anda . dan bila di buat perkiraan anda boleh mendapatkan pulangan lebih dari 10 bulan wang gaji anda. Anda akan:

a) Beli option tersebut
b) Biarkan sahaja , sebab bukan masa nya .

11.Anda berada di satu rancangan TV yang menawarkan hadiah wang tunai … manakah satu yang akan anda pilih.

a) RM1000 cash
b) 50% peluang untuk menang RM4000
c) 20% peluang untuk menang RM10000
d) 5% peluang untuk menang RM100,000

12.Inflasi tahun 1992 kembali lagi . Semua asset , emas dan perak , hartanah termasuk saham di jangka anda memberikan pulangan yang tinggi diantara 8-15%. Semua wang anda dalam pelaburan berjangka panjang ASB, UNIT TRUST , FIXED DEPOSITt yang pulangan nya dalam 6% … Apa yang anda lakukan?

a) Simpan sahaja Unit Trust , ASB , FD
b) Jualkan semua dan bahagikan hasil jualan , 50% dalam pasaran saham , dan 50% dalam asset pejal ” hartanah , emas .
c) Jual semua dan laburkan dalam semua aset pejal
d) Jual semua dan labur dalam saham dan juga pinjam wang untul labir dalam hartanah…

CONVERSATIVE ?
ACTIVE PASSIVE ?
AGGRESIVE ?

Apa Tahap Meter Wang Anda

Salah satu perkara paling penting dalam kewangan adalah permulaan . Ramai yang ada pelbagai ilmu , tetapi tidak capai apa apa , kerana itu bukan nya rahsia untuk berjaya …..
Sebaliknya ada yang berjaya ini tidak mempunyai ilmu yang tinggi , tetapi mereka mempunyai plan dan tindakan .

Jadi , pada AbangAbu , apa yang paling POWER adalah kombinasi ketiga tiganya …. Ilmu , Tindakan , Plan .

Inilah yang perlu juga dilakukan dalam mencapai kejayaan Kewangan…. Namun ada juga yang tidak tahu di mana nak mulakan?

Nak buat apa dulu? Nak menyimpan ke ? Nak cari duit lebih ke ? Nak melabur kat mana? OOOOO I M LOSSSSTTTT!!!

Itu lah yang berlaku pada diri AbangAbu sendiri , banyak seminar seminar dah pergi , ilmu pun kira dah ada … tapi Plan dan Tindakan tu yang kurang….

Hinggalah , AbangAbu mula mengubah minda dengan merasakan kena start dengan plan yang betul…

Akhirnya AbangAbu mengambil approach 30 hari untuk menyediakan diri AbangAbu untuk perjalanan Kewangan … Disitulah bermulanya perjalanan AbangAbu membentuk satu sistem perjalanan mencapai Financial Independence…

Cara nya adalah untuk bermula dengan Financial Foundation –> Financial Security –> Financial Stability —> Financial Flexibility —> Financial Independence —-> Financial Freedom —> ABF ——> Ultimate Freedom

Jadi AbangAbu syorkan untuk anda tahu di mana kedudukan METER WANG ANDA , Anda akan ketahui dimana kedudukan anda , serta apa yang sepatutnya di mulakan….. Dapatkan METER WANG ANDA

6 penyebab KAYA & MISKIN

Dalam Kewangan ada 6 perkara yg menyebabkan seseorang dalam apa jua keadaan kewangan … yg best atau kurang best 
.
.
1-BELANJA – menjadikan sebab paling utama kenapa seseorang ada masalah kewangan….. ramia tak perasan …. sebab masa ada duit , dia ikut je belanja ikut suka hiat dia …. tak pernak nak ingat pasal masa depan hehehehe…. dapat duit kasi abes je lah …… jadi ini punca utama … pastikan kalau anda ni dah mula rasa macam tak cukup je ….. check benda ni….. awak belanja macam mana .. k memang dah kena susun atur balik dengan langgan FE30D …. membantu anda untuk atur balik semua susuan kewangan dengan teratur ikut masa anda …… just 30 day…… untuk betul kan … check di sini 
.
KLIK LINK ini —-> https://simpanchallenge.com/langgan/subscribe?group_id=3
.
.
.
.
.

2. SIMPAN – …. bab ni memang sebab utama kenapa ramai jadi teruk kewangan , masuk ke kancah hutang dan sebangainya …. sebab itu …. simpan perlu berikan perhatian yang sangat penting…. ada yg lost pasal benda ni ….. nak mula ada simpanan … at least RM1K kena ada …. nak serious menyimpan check www.simpanchallenge.com check SIMPAN CHALLENGE ….  
.
KLIK LINK ——> https://simpanchallenge.com/langgan/subscribe?group_id=1
.
.
.
.
3- LABUR – ini juga boleh menjadikan seseorang dalam keadaan yang baik atau teruk…. ramai gagal dalam pelaburan memang kerana kurang ilmu, kurang displin dan tidak dapat kawal emosi…. ini sebab gagal…
.
yang berjaya dalam pelaburan kerana mereka ada disiplin , ilmu ada lah sikit , tetapi yang paling power dalam diri mereka adalah kawalan emosi ….. jadi jangan lah melabur dengan emosi yang tak terkawal….. mula belaja dan datang kelas AA insha allah akan belajar banyak sangat …. boleh je kalau tak nak datang sesi baca baca lah sikit ..
.
.
KLIK LINK untuk dapatkan buku buku yang boleh kawal emosi dalam pelaburan ——-> https://simpanchallenge.com/langgan/subscribe?group_id=4
.
.
.
.
.
.
4- SEDEQAH – kalau semua buat dah betul , tapi masih macam ada je yang tak kena , AA pasti ini adalah jawapannya . mula derma …. mulakan dengan apa yang kita mampu nak derma …. mungkin derma di tabung masjid setiap pagi , atau dimana mana yang boleh didermakan …. paling bagus kalau dapat derma atau sedeqah makan ….. di masjid mungkin mula dengan hari jumaat sahaja…
.
Kalau anda ingin derma boleh je jugak kommunity derma makan amal masjid setiap jumaat di bawah keloloaan AbangAbu 

KLIK link untuk derma makan ——–> www.abangabu.com 
https://toyyibpay.com/SEDEQAH-MAKAN-AMAL-JUMAAT
.
.
.
.
.
5 – HUTANG/ LOAN – Ini juga satu masalah yang mereka mereka dalam keadaan kewangan yang kritikal. Mereka tidak dapat melunaskan hutang hutang sehingga menjadikan diri mereka boleh menjadi muflis …. 
.
semua nya berpuncan dari tidak ada kesedaran ilmu kewangan , serta tiada disiplin dalam berbelanja , juga tidak simpan setiap bulan , dan solusi masalah kewangan mereka adalah meminjam… dan akhirnya akan tiba satu masa memang tidak boleh lagi meminjam…
.
bagi yang mungkin ada isu isu macam ni ….. jangan tunggu … terus dapatkan DEBT BUSTER untuk mula lunaskan hutang sehingga menjadi BEBAS HUTANG ..
.
.
KLIK sini jika nak BEBAS dari tekanan HUTANG ..
https://simpanchallenge.com/langgan/subscribe?group_id=2
.
.
.
.
6) JANA WANG – dan setelah semua yang AA dah listkan di atas , ada satu benda yang memang perlu sangat untuk dengan cepat selesaikan semua masalah lain … itulah penjanaan Kewangan..

Macam mana nak buat duit lebih rm100 , 200, 300, 400 atau 1000 setiap bulan … Ini lah satu kaedah yang boleh bantu untuk membawa semua orang mencapai taraf kebebsana kewangan dalam satu jangka masa tertentu mengikut keadaan mereka .

bagaimana pun , banyak sangat cara untuk di lakukan … tetapi AA juga mahukan yang boleh dilakukan dgn masa yang mungkin singkat kerana masih bekerja atau sibuk dengan perniagaan sendiri ..
.
.
AbangAbu juga ada workshop bagi yang dah bersedia untuk buat duit sikit dengan email je …. ada workshop 29 Feb ini di KL .. boleh lah join KLIK LINK ini ….https://www.eventbrite.sg/myevent?eid=95102091917

atau yang nak juga satu EBOOK yang AA nak bagi … jangan lupa baca di Blog AbangAbu di bawah ni,,,

AbangAbu harap semua orang Allah mudahkan jalan untuk mereka mencapai kebebasan kewangan …. dengan ilmu ilmu yang memang AbanGAbu sendiri gunakan dalam perjalanan AbangAbu mengatur langkah dalam mencapai impian dan kejayaan kewangan mengikut kehendak Allah dan izinnya …

JOM …. AbangAbu ajak menjadi adek beradek abangabu …( anak buah lah…. semua yang belajar dengan abangabu kita adek beradek… k ) 

Strategic Partnership PUNB

Perjumpaan dengan team PUNB untuk kolabrasi dalam pembangunan usahawan bumiputra

Satu perjumpaan dengan PUNB berlangsung di Sentral Plaza , Kuala Lumpur .

Perjumpaan hampir sejam ini membincangkan mengenai program program keusahawanan untuk membantu usahawan PUNB dalam melangkah lebih jauh dalam perniagaan mereka.

Antara kerjasama yang bakal di menterai adalah untuk usahawan usahawan yang baru bermula dengan kadar jualan RM10K ke bawah.

usahawan JUMPER yang mempunyai jualan melebih RM50 k – 100K sebulan .
Dua golongan ini menjadi fokus dalam persefahaman ini.

Keusahawanan menjadi satu topik yang perlu di pupuk dari kecil lagi, dan lebih ramai belia belia perlu menceburkan diri dalam bidang keusahawan.

Sebagai juga membantu usahawan baru yang ingin memulakan bisnes mereka , boleh mendapatkan panduan yang betul dengan memiliki MANUAL MEMULAKAN PERNIAGAAN YANG MENGUNTUNGKAN

Ekonomi di jangka muram !!

Adakah anda tahu , apa yang sedang berlaku dalam ekonomi dunia ? Dengan episod Wuhan dengan virus corona yang melanda China , yang mengakibatkan seluruh dunia terancam dari segi ekonomi?

Jadi apa yang boleh dilakukan oleh seorang individu sama ada beliau adalah seorang pekerja atau usahawan? sama ada sudah berumah tangga atau belum? Pasti apa jua pun keadaan pasti akan ada renjisan akibat keadaan ini atas kewangan seseorang .

Lebih lebih lagi orang yang langsung tidak mengambil berat mengenai kewangan mereka. yang tiada simpanan, yang tiada pelaburan jangka masa panjang . Pasti mereka ini akan sangat sakit sekiranya keadaan ekonomi suram ini berterusan yang akan mengakibatkan “RETRECHMENT” yang sering akan kita dengar setiap kali keadaan ekonomi dunia mengalami kelembapan. Tapi kali ini berkemungkinan akan mengambil masa yang lebih panjang untuk pulih . Pelbagai faktor menjadi punca keadaan ini.

Jadi…. apa yang sebagai seorang individu yang biasa perlu lakukan?

1- Dapatkan ilmu kewangan . ( baca buku buku kewangan ke , atau attend seminar dan workshop kewangan ke , dapatkan portal online ke )

2- Mulakan pelaburan secara kecil kecilan untuk jangka masa panjang . Bukan hanya menyimpan di bank , sebaliknya dalam satu pelaburan mengikut cita rasa risiko anda sendiri. Pastinya yang mematuhi syariah dan yang bukan di laburkan mengikut cita rasa pihak pengurusan pelaburan sebaliknya mengikut cita rasa pelabur iitu sendiri. Antara yang patuh syariah dan fintech yang pertama islamic WAHED INVEST . MOBILE JE ..

3- Elakan perbelanjaan yang memerlukan pinjaman .

4- Mulakan pendapatan tambahan dengan mengunakan kemudahan ONLINE …. Kini anda tidak lagi perlukan website dan online marketing , kerana Email Promo dan Email marketing menghasilan pendapatan tambahan yang konsisten serta berpanjangan.

itu kesimpulan yang AbangAbu boleh rumuskan . Dan Apa yang telah AbangAbu katakan sejak 1 tahun lalu untuk berikan perhatian pada 4 bidang yang boleh membawa keuntungan . Malahan ada juga pernah AbangAbu post mengenai startegi AbangAbu sendiri iaitu GRAB.
gold + Real Estate + Artificial Intelligence + Business ( yg gunakan online sahaja dan yang mudah mudah )

Akhir Kalam AbangAbu nak anda mulakan dengan benda yang AbangAbu dah syorkan . Insha Allah akan bantu anda dalam mengharungi pasa kemurungan ekonomi dunia ini.

Mula 1 je , sekarang dah 30-100 setiap minggu !!

Alhamdullillah, Apa yang kita niatkan untuk diri kita juga baik kalau kita berikan peluang yang sama pada kenalan lain.

Begitulah bermula nya Apa yang Abangabu mulakan hampir 16 bulan lalu , AA hanya sedeqah satu pack dan tambah 5 pack dan seterusnya 10 pack regular … Dan akhirnya menjadi 15 bungkus . Dan masa inilah AbangAbu rasa seolah terpanggil untuk ajak kawan kawan dan kenalan lain juga sama sama derma makan amal setiap jumaat .. dan akhirnya AA mulakan satu telegram group yang sama juga mahu derma setiap minggu .

Tidak ada paksaan , ikhlas apa pun jumlah yang mereka nak dermakan , dan ada masa ianya meningkat sehingga 150 bungkus . Sasaran AbangAbu setiap minggu dapat 100 bungkus alhamdullilah .

Hari ini , dapat dalam 46 bungkus hasil derma dalam 5 orang alhamdullilah . AA akan terus melakukan ini , kerana ianya memberikan satu rasa kepuasan dalam diri dan juga AA yakin kesannya BEST BEST BEST .

ika anda yang juga ada niat nak sedeqah makan setiap jumaat boleh lah buat sama sama dengan group AA ni k….


JEMAAH MENGAMBIL MAKAN AMAL DI MASJID AL FALAH

Dulu tak le Simpan Langsung!! Sekarang macam tak caya plak – kata seorang warga kerja syarikat tours.

Kata kata ini buatkan AbangAbu gembira sangat….. sebab memang susah nya sangat perit bila setiap bulan tak dapat simpan , malahan sentiasa tak cukup…….

SAYA NAK DAPATKAN BUKU SIMPAN CHALLENGE INI

walau bertahun kerja , namun gaji tak perna cukup untuk sara keluarga , ini keluhan ramai pekerja dan penjawat awam…. Banyak kursus buat duit , jadi jutawan di adakan untuk usahawan dan orang yang berniaga ….. tapi langsung tak di beri kan perhatian kepada pekerja pekerja yang mungkin tiada peluang untuk berniaga , malahan mungkin juga tidak ada skil skil untuk berniaga…..

apakah mereka ni harus di biarkan ? Tentu tidak!!! namun hanya tokay tokay dan leader leader bisnes yang mempunyai hati yang murni akan ingat akan pekerja mereka , akan ambil tahu keperluaan mereka dan juga tahu kedudukan kewangan mereka.

Atas dasar ini lah BOSS satu syarikat tours SITTY TRAVEL yang beroperasi di Johor Bahru , mengambil inisiatif untuk memberikan ilmu kewangan ini kepada warga kerja syarikat beliau .

kursus sehari dalam memahami keadaan kewangan sebagai permulaan telah di adakan…. Pihhak beliau telah menjemput AbangAbu untuk berikan ilmu yang sewajarnya . AbangAbu untuk sesi 1 ini , menumpukan agar mereka dapat tahu dimana kewangan mereka . dan akhirnya pastikan masalah number 1 mereka , tak boleh menyimpan menjadi task utama dalam masa 3 bulan . Sebab AbangAbu cadangkan 3 bulan untuk satu modul agar mereka dapat praktikkan serta juga dapat melihat result dan kesannya .

SAYA NAK TAMBAHKAN SIMPANAN SAYA TAHUN INI

Dan setelah hampir 3-4 minggu , AbangAbu telah menjalankan kajian dan follow up untuk merasai sendiri apa yang telah terjadi …. Memang Alhamdullilah tak sangka apa yang berlaku .

Mereka semua sangat teruja dengan apa yang berlaku , rata rata semua dapat menyimpan , malahan ada yang rasa tak percaya kerana sebelum ini memang nak simpan tu macam sesuatu yang mustahil….. tetapi apa yang berlaku pada mereka seolah olah sangat luar biasa …. Alhamdullilah

Jika anda mahu juga boleh dapatkan di SINI

kenali potensi kekayaan anda

AbangAbu rasa sudah tiba masa AA untuk mula memberikan ilmu ilmu kewangan dengan kaedah yang lebih baik serta lebih ekonomi .

AbangAbu dah mulakan untuk berikan ilmu yang paling asas dan sangat perlu . kenali potensi Kewangan dan Kekayaan .

AbangAbu juga sudah mengwujudkan satu usaha SOSIAL ENTERPRISE – The Money Mechanic Club dimana ianya akan memberikan ilmu ilmu Kewangan kepada umum dengan harga mampu milik .

Juga semua wang sekiranya ada keuntungan akan di salurkan untuk membantu pelajar pelajar di bandar KL yang tidak cukup untuk mendapatkan makan siang dan malam.

Minggu ini pada 15 Feb 2020….. Hari Sabtu , AbangAbu akan mengadakan satu coaching 1 hari dari jam 9am to 6pm .
dan AbangAbu hanya ingin charge RM19 sahaja untuk sesi yang biasanya akan di tawarkan pada RM199/=

Moga Allah rahmati dan berkati usaha ini . dan juga ilmu yang akan AA sampaikan memberikan menfaat yang luar biasa dengan izin nya dalam menjadikan ekonomi ummah terus membesar dan juga melahirkan ummah yang ber WAQAF , ber INFAQ , ber SEDEQAH , ber ZAQAT .

DAFTAR SEGERA DI LINK INI

HANYA 30 TEMPAT