3 Mitos mengapa takut untuk mulakan perniagaan .

AbangAbu ingin berkongsi akan maklumat mengenai 3 sebab atau mitos yang menyebakan ramai tidak memulakan perniagaan . Ini adalah hasil dari pada perjumpaan dengan lebih 100 usahawan usahawan .

AbangAbu ingin kongsikan kepada anda bahawa apa yang menyebabkan mereka tidak memulakan perniagaan sebenarnya ada mitos dan tidak sama sekali kenyataan tersebut benar .

1. Ia kos terlalu tinggi – Dua puluh tahun yang lalu, ini mungkin benar . Hari ini, ia tidak lagi benar kerana kos memulakan sesuatu perniagaan menjadi lebih mudah dan  kos yang sangat jauh lebih kecil .

Perniagaan saya adalah contoh yang baik . Kalau mengikut amalan 20 tahun lalu , Saya  terpaksa menyewa pejabat, buka satu talian telefon, membayar untuk pengiklanan dan kemudian duduk dan menunggu pelanggan untuk mencari saya.

Tetapi apabila saya memulakan perniagaan saya pada tahun lepas , saya mempunyai  kos sangat kecil. Saya menggunakan e-mel dan Skype untuk bekerja dengan pelanggan dari jauh, yang bermaksud tidak perlu ruang pejabat. Saya mendapatkan iklan percuma dari Facebook, Twitter, IG  dan beberapa sumber lain. Dan saya tidak perlu satu talian telefon private kerana  telefon bimbit sudah memadai . Pada asasnya hanya kos saya untuk permulaan adalah  kurang daripada $ 1,000.

Dalam Program WOW BISNES , saya menjadikan semua peserta memulakan perniagaan dari 0.  Dan memang pada awalnya semua tidak percaya bahawa ianya boleh dilakukan , tetapi setelah hanya sehari mereka terus dapat lihat bahawa ianya boleh dilakukan .

 

2. Ia adalah satu Risiko Besar .

Mendapatkan kerja di sebuah syarikat setelah tamat pengajian adalah lebih selamat . Kerana tidak perlu takut akan gaji setiap bulan yang tetap serta dijanjikan persaraan dengan pencen .

Bagaimana pun kemelesatan ekonomi yang teruk membuktikan bahawa pekerjaan tidak lagi selamat , kerana ianya boleh hilang bila bila masa . Bekerja lama dalam satu syarikat dan kemudian bersara dengan pencenhanya tinggal kenangan .

Sebaliknya memulakan perniagaan  tidak lah menjanjikan kejayaan dengan automatik , sekurang kurangnya kejayaan dan kegagalan bergantung pada usaha anda sendiri.

Walaupun kegagalan yang mungkin berlaku dari apa yang kita usahakan , anda masih boleh pulang untuk bekerja semula . Tiada istilah gagal dalam perniagaan .

3. Anda Perlu Idea-

Saya tahu ramai mahu menjalankan perniagaan sendiri, tetapi  terus menunggu untuk idea yang tepat akan datang. Akhirnya mereka sedar bahawa  sesuatu perlu dilakukan untuk memulakan perniagaan pada saat itu juga .

Apabila mereka sedar bahawa  boleh membuat bisnes sendiri adalah perubahan besar dalam diri mereka .

Memulakan perniagaan tidak memerlukan idea yang besar . Ia boleh menjadi semudah mengambil kemahiran yang anda sudah ada jadikan ianya sebagai bisnes. Mungkin anda bekerja sebagai pemasar produk  sekarang dan anda  boleh memulakan  bisnes perunding pemasaran  yang bebas dalam pemasaran. Mungkin anda boleh membuat kraf benar-benar unik yang rakan-rakan anda suka dan anda boleh menjual secara online. Apa pun, saya boleh membuat jaminan dengan memulakan ,  anda sudah mempunyai asas kemahiran atau pengetahuan  perniagaan yang berjaya.

 

PS: AbangAbu ada buat satu program untuk START UP . Dapatkan detail untuk program ini di link Di bawah

KLIK SINI 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *