Home Monday Money
Category

Monday Money

Untuk dapatkan Bimbingan 10 Hari dalam persiapan untuk tahun 2018 …… Dapatkan Hadiah yang AbangAbu berikan di Radio Warna ……….

November 30, 2017 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

Amacam ? Dah buat ke benda semalam ….  Kalau belum buat dulu

 

WAP 1/31
WAP 2/31

Hari ini nak cerita sikit pasal benda paling penting tapi paling yang orang tak buat .

BAJET ….. BULANAN ……  kalau tanya semua cakap dia orang pernah buat ……  tapi lepas tu tak buat lagi …. itu lah masalahnya ..

Tapi , AbangAbu nak u all , mula sit down malam nanti , cuba tulis bajet untuk bulan akan datang , berapa yang di perlukan untuk belanja bulan depan .

Ini akan memastikan anda tahu mana wang pendaatan anda pegi atau akan pegi…. pas tu dah boleh agak bila duit akan abes …. paham ke paham …

 

Jadi jangan tunggu cukup bulan baru mencari , mana lah duit gaji aku , masa dah tak cukup baru nak terkial kial plan buat itu dan ini …

So apa lagi , buat je apa yang AbamgAbu suruh buat ….. Jangan cakap aku dah buat …. buat lagi ….. okie ….  Buat dan nengok apa keadaan wang u all….

Jadi untuk hari ini , tu je kena buat ….. ini adalah cabaran AbangAbu untuk u all…… BUAT dan jangan Tak Buat ……

BEST BEST BEST !

KOMEN ! dan SHARE POSTING ni pada kenalan ,,, dan ajak ramai sertai program ini ,

 

October 10, 2017 0 comment
1 Facebook Twitter Google + Pinterest

Dah buat ke , Activiti 1 dalam ACTION Hari Pertama Dah buat ke belum ? Kalau dah buat tahniah . Kalau belum anda memang tak layak baca yang seterusnya , sebab tak guna kalau benda ni kita baca je dan tak buat .

AbangAbu buat benda ni untuk anda semua mula lakukan , Jadi bertindak ye….

WANG-ACTION-PROCESS 1 

TASK HARI INI .

AbangAbu nak kenalkan pulak hari 2 ini dengan satu aktiviti baru .

Mula kira NET WORTH . Maksudnya adalah jumlah kekayaan anda …… paham ke ? Ok biar AA terangkan dengan lebih jelas lagi .

Mula dengan kira benda benda yang  ada nilai .

1.Bermula dengan Tunai yang anda ada .

2.Deposit dalam bank akaun anda .

3. duit anda yang ada pada orang lain yang perlu di bayar pada anda .

4.Nilai jumlah yang ada dalam caruman EPF anda

5. Duit Insurans anda ( hanya tulis CASH VALUE insuran anda )

6. Nilai Semasa Saham Saham atau Unit trust mengikut harga pasaran anda .

7. Nilai semasa harta benda seperti kereta anda dan lain lain .

8. Nilai semama rumah anda .

9. Apa apa sahaja yang anda rasa ada punyai nilai .

Jumlahkan semua nilai nilai ini . dan anda akan dapat satu jumlah keseluruhan .Ini dinamakan jumlah ASSET

JUMLAH ASSET =

Kemudian kini kira pula semua hutang hutang yang anda perlu selesaikan , seperti

1.Hutamg Rumah
2.Hutang Kereta
3.Hutang Binses

4. Hutang Credit Card

5.Hutang Orang

6. Hutang Tunggakkan .

7. Lain Lain Hutang .

Jumlahkan semua hutang hutang ini , dan dapatkan jumlahnya . Ini dinamakan LIABILITI.

JUMLAH LIABILITI =

 

Sekarang untuk mendapatkan NET WORTH ( NILAI KEKAYAAN )

ASSET + LIABILITI = NET WORTH .

Beginilah untuk kita dapatkan NET WORTH .

 

Proces ini adalah penting , untuk kita teruskan  W+A+P  kita …… SO buat sekarang .

 

SHARE pada Kenalan anda , untuk mereka juga dapat benefit from AbangAbu punya sharing .

Jangan Lupa download ebook percuma ABU SUCCESS METHOD percuma . KLIK SINI 

 

BEST BEST BEST

 

 

October 8, 2017 0 comment
1 Facebook Twitter Google + Pinterest

Hari ini AbangAbu ingin mulakan satu proses dalam membina satu keadaan kewangan yang sempurna dalam kehidupan kita semua .

Jadi setiap Hari di Blog abangabu.com ini akan AA update atau pun berikan satu cabaran setiap hari untuk 31 hari , Ini bermaksud setiap hari anda kena jalankan cabaran yang akan AA berikan … Jika anda just mula follow benda ini anda akan mula merasa kelaianan dalam kewangan anda .

 

AbangAbu juga akan recommend kelas kelas , buku buku , workshop yang mungkin boleh anda sertai untuk memperkasakan kewangan anda mengikut matlamat yang anda tetapkan …

 

Jadi bersedia dari sekarang dan sentiasa baca update di Blog ini dan juga SHARE di facebook anda …. Moga moga usaha kita ini aakan mendapat rahmat Allah .

 

 

untuk hari 1 ni , AA nak anda hanya mula rekodkan semua perbelanjaan . Bermula hari ini semua perlu di rekodkan . Alasan tidak atau lupa di denda dengan membayar RM10 kepada Tabung AbangAbu , yg di akhir 10 hari nanti akan di berikan pada AbangAbu , untuk kita dermakan pada badan yang terpilih.

Tak kira apa pun perbelanjaan perlu di rekodkan /

 

itu sahaja untuk Hari ini dan cabaran Pertama.

 

#cabaran31MekanikWang .

October 2, 2017 0 comment
2 Facebook Twitter Google + Pinterest

Hi All,

The new start-ups are in a massive growing trend around the globe. And this is also true for SEA countries.

My own students now already starting their own ventures and businesses. I had personally start many new businesses on my journey of being an entrepreneur.

Along the way i learn many things on what i should and should not do when we are in a start up phase. Below are some of what i love to share with you.

1. Too Much planning.

Many spend too much time on planning and not doing it. Even when they start out most of the time it wont be following the plan they draw up. So spend reasonable time only on planning and start on working on those plan and figure out and just do it. You will have to know when to change the plan and adopt a new way or even have a bail out option.

2. Spend Too Much Money

From my own ventures the start up with limited capital or even zero money have succeed and it is true for many successful ventures. So dont spend too much money when at the start up phase.

3. Get Operating

When you already have a product or service you have to start selling it and getting the fund in so that you can continue and get better. Many new ventures failed because too much time wasting on getting start or getting ready mode.

4. Go for quick Cash

When starting new venture do look for in getting the fund as quickly as possible. Dont give too long credits as this will create cash flow problem in your business. I have seen many ventures gone burst because of this.

5. Build team fast

Business can only grow when you start to have team. So build up a team that will support the growth of the venture.

Hope this will be a guide for those who thinking of starting a new venture . Stop thinking  Start Doing.

July 4, 2012 6 comments
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

By Jeff Haden

Starting a business that lasts is a lot harder, even when you pour significant time and money into the venture. And a lot riskier: The more time and money you invest, the more you put at risk.

So how do you live your entrepreneurial dream and minimize risks and maximize your chances of success?

Start your business and keep your full-time job. Except in rare cases, keeping a full-time job while you build a business is the best way. Of course it’s not easy: Sacrifice, discipline, and a lot of hard work will be necessary. But that’s okay – if you aren’t willing to sacrifice and work hard, your business will fail whether you keep your full-time job or not.

To minimize risk and build a solid foundation for small business success:

Live like a college student. It’s almost impossible not to spend money before you make money; some small businesses take months and years to turn a profit. Don’t assume your savings will see you through. Eliminate every drop of personal spending that isn’t necessary. A huge percentage of startups fail because they run out of money, and even if you don’t, chronic money problems can lead to poor long-term decisions. Before you start the business, cut all personal expenses to the bone.

Be a superstar at your current job. Losing your job is the last thing you can afford, so be a superstar. Work as hard and efficiently as possible. Get more done than anyone around you so you can leave on time without regret (and without raising concerns with your boss.) Money is in short supply in a startup and so is time. Never waste time – you can’t afford to. Work really hard at work so your evening and weekend time is yours, not your employer’s.

Create a killer schedule. When your “normal” work day ends, your startup workday begins. Decide how many hours you think you can spend on your startup every evening, and add 25%. Then commit to that schedule. Write out a schedule: If your schedule says you will work from 6 p.m. to 10 p.m. every evening and from 7 a.m. to 4 p.m. on weekends, work those hours. See the schedule you create for your startup the same way you see your schedule for your current job – it’s non-negotiable.

Overcome urges to complain about your killer schedule. Say you start a web design business; once you have a few clients you’ll be working every night and most weekends. That will be hard, but that’s a good thing: Landing clients means you’re generating revenue. Or you may have to get up early every day to take care of emails and voice mails before you head off to work. In large part, your clients will choose your work hours for you. Just keep reminding yourself that having demanding clients is actually great, because that means you have clients. Resist the temptation to complain or feel sorry for yourself, because that will make you quit your day job long before you should.

Be a profit hoarder. At first you’ll be tempted to spend your profits. That’s natural. Don’t. Reinvest every penny. Use the profits you earn to set up the business infrastructure you need. Buy needed supplies. Buy equipment you’ve been renting. Advertise so you can grow your client list. Or save cash to tide you through the inevitable downswings in revenue. Don’t think of profits as income; think of profits as a tool that further establishes your business.

Keep your current job longer than you think you should. Deciding when to quit your job and go into business full-time is the hardest decision you will make. It’s impossible to make an objective decision when you’re tired, stressed, and sick of your full-time job… in short, when you want your life back. Don’t quit too soon. Focus on numbers, not emotions. Your financials – personal and business – will let you know when it’s time to quit your day job.

May 30, 2012 1 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

I think that AbangAbu realized in my ownself as well with many successful friends that i have is that one thing in common…… there are inspired always…. no matter how busy they are , they are inspired in making it happen.

Do you have it? If you dun , than i am sure you will be just hanging there without a purpose in your life…. Life purpose make people inspired within…. So look for what is your life purpose,,,,, meaning what you can do to add value to others life….. that alone can give you the direction in finding your life purpose……

AbangAbu’

May 14, 2012 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

AbangAbu pasti sejak akhir akhir ini selalu banyak mendengar pelbagai cerita akan kewangan.

Ramai juga mengambil kesempatan ini untuk menjadikan penduduk dunia merasa gelisah akan apa yang akan terjadi kepada nilai matawang mereka.

Ramai juga yang mengambil peluang ini kononnya mereka mempunyai cara pelaburan yang boleh membantu mereka.

Ada juga yang mengatakan bahawa pelbagai logam yang boleh dilaburkan yang boleh memberikan keuntungan seperti emas dan perak.

AbangAbu akui bahawa memang ada kebenaranya bagaimanapun ada juga kemungkinan yang pelaburan seperti itu juga boleh menyebabkan kerugian besar.

Malah ramai anggota masyarakat yang berada dalam keadaan gelisah dengan cerita cerita tersebut dan dengan keputusan terburu buru membuat keputusan melaburkan dalam logam logam ini tanpa pengetahuan. Ini lah yang abangabu ingin anda jauhkan.

Ramai orang di luar sana mengambil peluang untuk menipu orang ramai yang tiada ilmu ilmu kewangan dengan cerita cerita dan janji janji palsu.

September 25, 2011 2 comments
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

Hi all, Its a great journey for myself in Internet World. I were introduce to this industry few years ago.

I were not really into this because i am not a IT literate and it was like a really scary thing for me. I were new and i don’t really understand on how this can make money.

I thought maybe i should focus on what i have been doing and that was what i did. however there were a small thought in my mind ask me to also get to know about it.

That was when i were introduce to blogging and i start my own blog and only knows to use one or two features . i start writing and try to understand this. My mind were some how asking how to make money by this. That’s is when i become creative . thinking deep and hard to get some idea on selling things online. And i started with an email tips on saving money.

September 18, 2011 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

Sejak kebelakangan ini , banayak seminar dan bengkel menjana Wang di internet sedang berlangsung!!!!

AbangAbu amat tertarik dengan industri ini kerana banyak sekali diperbualkan mengenai menjana wang di internet ini. Tapi malangnya apa yang AbangAbu dengar pula dari ramai orang amat menyedihkan kerana terdapat ramai yang mengaku diri mereka “pakar pakar dan juga selalu membuat iklan iklan dalam akhbar untuk meyakinkan pelanggan ” telah meletakan harga yang amat tinggi dengan menjanjikan mereka akan menjana wang dalam internet.

Malangnya ada yang membayar dengan harapan yang tinggi, bagaimana pun mereka tidak mendapat apa apa hasil sebaliknya mereka digesa untuk sambung dengan menghadiri bengkel lain . Ini adalah sesuatu yang paling salah dari segi pandangan AbangAbu.

AbangAbu sendiri adalah seorang yang ingin belajar banyak tentang ilmu internet ini. Dan apa yang AbangAbu dengar dari pakar pakar ini amat membingungkan kerana tahap yang disampaikan oleh ramai pakar pakar ini seperti kita dah faham benar dengan internet padahal kita tidak faham langsung pun .

AbangAbu pun mula belajar lebih dari internet sendiri dengan mencari ilmu ilmu di internet melalui google search.

Akhirnya setelah hampir 2 tahun mengharapa orang lain menjaga website dan blog sebab AbangAbu tidak tahu sangat menggunakannya. Namun tak ada apa apa hasil kewangan yang dirai pun.

May 26, 2011 7 comments
0 Facebook Twitter Google + Pinterest
Newer Posts