Home This week Entrepreneur
Category

This week Entrepreneur

ELLIS SUHAILI

Seorang ibu yang gigih dalam membina bisnes beliau ke satu peringkat yang berjaya. Kejayaan ini bukan datamg dengan mudah , sebaliknya dengan usaha gigih , dan semangat keyakinan tinggi sikap tidak kenal penat dan tidak menyerah kalah pada sebarang masalah menjadi sumber kejayaan beliau .

AbangAbu ada buat satu interview KHAS agar pengalaman beliau ini boleh di jadikan sumber inspirasi kepada ramai usahawan yang baru bermula atau pun pada semua yang lama dalam perniagaan , boleh juga menjadikan kisah ELIS sebagai pelajaran serta sesuatu yang dapat kita belajar .

IKUTI INTERVIEW INI ….

 

1)What kind of business do you have? What inspired you to become an Entrepreneur business owner?
 .
Jika pergi kompleks beli belah, perasaan tak ada taman permainan kanak2 yang besar, yang kanak2 boleh masuk dan main lompat2 atas permainan tersebut. Nama benda tu ialah bouncy castle atau inflatable. Sebenarnya bukan kanak2 je yg boleh main tau. Orang dewasa pun boleh. Itulah bisnes saya, Sevensix Inflatables. Membekalkan perkhidmatan keriangan untuk seisi keluarga seperti inflatable, badut, facepainter, maskot, popcorn, cotton candy dan sebagainya.
.
.
Saya mula berniaga pada umur 7 tahun. Bawa nasi lemak dan jual di sekolah. Sampai kena warning dengan pengawas dan guru. Ingat lagi duit jualan selalu habis beli makanan kat kantin. Mak pun sabar jelah.. hahaha.. Kecil2 selalu ikut mak meniaga macam2. Bila dah habis sekolah macam2 bisnes cuba buat. Bisnes sambilan je, masih kerja dalam bidang akaun. Tu pun paling lama pun 5 tahun je boleh bertahan di sesebuah syarikat. Sampailah jumpa bisnes saya buat sekarang ni, bila tengok bisnes dah boleh support keperluan keluarga, akhirnya barulah buat keputusan boleh berhenti kerja. Alhamdulillah dah 5 tahun dah usia Sevensix Inflatables ni.
 .
 .
2)Did you need to have a certain mindset to achieve success?
.
.
Sudah semestinya. Usahawan ni kena ada daya maju, daya tahan dan daya saing.
Saya dulu dah beberapa kali hantar rancangan perniagaan kepada agensi kerajaan untuk buat pinjaman. Beberapa kali kena tolak. Asyik2 ditanya tentang daya tahan, daya saing dan daya juang. Faktor yang orang baru mula bisnes termasuk saya selalu tersilap ialah kita suka syok sendiri. Tak ada buat market validation tapi dah mula beli barang, dah mula sangka kita buka2 kedai je orang akan menderu datang masuk kedai kita, dan selalu kata bank / agensi kerajaan ni pilih kasih tak nak bagi modal kat kita. Tapi sebenarnya bila mereka tolak permohonan kita tu memang besar hikmahnya. Orang tua2 pun dah kata kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga. Jadi usahawan ni kena menuntut ilmu2 perniagaan dan mempunyai idola atau mentor yang boleh memendekkan “learning curve” sebagai usahawan.
.
.
3)Have you noticed certain advantages to being an entrepreneur business owner?
.
Ya. Yang paling ketara ialah rasa keterbergantungan pada Allah tu lebih tinggi. Bila kita tak tau berapa sales yang akan masuk harini, adakah dapat lepas komitmen keluarga untuk bulan ini, maka kita mula mencari jalan untuk menjemput rezeki. Dan jalan tu akan mendekatkan kita kepadaNya.
 .
Selain tu, macam saya ni event biasanya pada hujung minggu. Kru2 saya kebanyakan bekerja kerajaan, majlis bandaran. Dengan bisnes ni saya rasa seronok kerana rezeki untuk mereka tu Allah salurkan melalui saya. Saya bukan membantu satu individu (kru) sahaja, malah saya membantu individu2 lain yang bergantung kepada kru saya seperti isterinya, anak-anaknya, ibu bapanya, dll.
 .
.
4)Did you have a mentor to help you get started?
.
Boleh katakan pada mula2 saya berbisnes saya tiada mentor. Ibu bapa saya adalah serial entrepreneur. Mereka memang sering berniaga, tetapi tak ada satu perniagaan pun yang kekal lama sehingga sekarang. Saya pun begitu juga pada mulanya. Sehinggalah saya menyertai NGO Sisterhood Alliance, baru saya sedar jatuh bangun saya ni sebenarnya boleh dipendekkan dengan adanya seorang mentor.
 .
.
5)Approximately how much money did you invest before your business became profitable?
.
.
Jika tanya untuk bisnes2 sebelum ni memang ribu2 lah modalnya.. tapi bungkus akhirnya. Berlainan dengan Sevensix Inflatables ni.. masa tu memang kekeringan sangat. Cubaan saya yang terakhir adalah pinjam dengan suami RM3k untuk beli sebuah inflatable kecil. Bajet marketing dalam RM2k jadi keseluruhannya mungkin RM5k. Tiga bulan lepas inflatable sampai barulah dapat order pertama. Dan selepas tu alhamdulillah satu demi satu order kami terima hingga akhirnya perniagaan tersebut mampu untuk menanggung keperluan kami sekeluarga.
 .
.
6)What ways have you found to be most effective in marketing your product or service to get sales?
.
Online marketing kerana kita boleh target siapa audience kita, boleh track trafik dan analisa siapa pelanggan terbaik kita. Dan paling penting yang saya perasan ramai peniaga Melayu kurang peka ialah bab customer service. Baik peniaga online mahupun peniaga offline. Manusia sentiasa evolve. Jika dulu orang beli kerana keperluan, tapi zaman sekarang orang beli kerana emosi. Kadang dia tak perlu pun barang kita tapi sebab dia suka kita maka dia beli. Jadi sentiasa lah menjadi peniaga yang jujur dan ikhlas, insyaAllah keberkatan itu lebih utama dari keuntungan.
 .
.
.
7)What tips can you give others who want to embrace their dream but, don’t have the confidence or feel they don’t have what it takes to succeed?
.
Lakukan istikharah. Allah lebih tahu apa yg terbaik untuk kita, maka tanyalah Dia. Kemudian buat SWOT analysis, kaji kekuatan dan kekurangan kita. Kemudian carilah ilmu2 yang boleh membantu kita memperbaiki kekurangan kita. Jika rasa dah tak mampu nak belajar maka carilah strategik partners yang boleh membantu kita dalam perniagaan. Namun untuk mencari partner yang sesuai pun satu cabaran juga. Maka balik pada tips pertama tadi, lakukanlah istikharah sebelum bersetuju menerima seseorang sebagai partner bisnes. Bila dah buat istikharah maka serahkan segala kerunsingan tersebut kepada Allah, niat berbisnes lillahita’ala kemudian buat je kerja kita. Apa pun result yang kita dapat tu berlapang dadalah bahawa ia adalah yg terbaik untuk kita.
 .
.
8)What’s next for you?
.
Sekarang saya mempunya 3 sumber pendapatan iaitu Sevensix Inflatables (event), PantangPlus.com (booking portal for confinement services) dan MHM Associates (accounting firm). Ketiga-tiga ni sedang peringkat growth stages. Impian saya adalah untuk mengembangkan lagi perniagaan2 ini sehingga saya berupaya untuk exit dari syarikat2 ini dengan cash 7 angka dalam tangan. Kemudian saya nak fokus membantu usahawan2 yang perlukan khidmat nasihat terutamanya dalam perakaunan dan kewangan.
 .
.
9)Few words of AbangAbu.
 .
.
Money = M = bila dipanjangkan tangan M ke atas akan ada satu limitation
Wealth = W = bila dipanjangkan tangan W ke atas maka pengakhirannya infinity
Maka => Jangan kejar duit (money), tapi bina kekayaan (wealth)
 .
Kita tanam benih rambutan tapi dok doa minta Allah bagi pokok durian. Bolehkah keluar pokok durian dari benih rambutan?
 .
WAVE = Writing Affirmation Visualisation Everyday = Doa. A very powerful tool.
 .
 .
10) One fav hadis , quote or book that impacted you?

.

“Hasbunallahu wa ni`mal Wakil’: حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ

Allah (Alone) is Sufficient for us, and He is the Best Disposer of affairs (for us).”

آل عمران‎ : Surah Al ‘Imran (3:173)

Gambar :

ni gambar awal2 tahun 2012. kami punya yg kecik tu je. yg besar tu orang lain punya.

https://www.facebook.com/76inflatables/photos/a.461190850568763.102230.460608080627040/560825553938625/?type=3&theater

ni gambar tahun 2015. masa ni dah ada 9 inflatable sendiri.

https://www.facebook.com/76inflatables/photos/a.882985495055961.1073741847.460608080627040/956797557674754/?type=3&theater

ni gambar tahun 2017. lepas menghadiri kelas abang abu. alhamdulillah tercapai impian beli hilux untuk kegunaan bisnes.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1401190549933398&set=a.669325439786583.1073741837.100001273996803&type=3&theater

Best Regards,

Elis Suhaili
0162335702

* Inflatable Children & Adult * Family Entertainment Services *

Jangan lupu untuk dapatkan E BOOK PERCUMA – ABU SUCCESS METHOD di www.abangabu.com

June 9, 2017 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest
Today AbangAbu would like to introduce a very aspiring young entrepreneur. lets learn from this young man.
Nama: Hishamuddin bin Yaakub
Nama Perniagaan: Unit Trust Investment Consulting
Website: http://www.hishamuddinyaakub.com
Khidmat perniagaan: Consultation on Unit Trust Investment
 Inline image 1
1) What kind of business do you have? What inspired you to become an Entrepreneur business owner?
Currently I am in the Unit Trust Investment Consulting.
I started this business as a contigency plan when I quit my 9-5 job. Then I came to realize that being in the business is not just about becoming rich.
It’s about becoming worthy, helping other to be financially prudent and at the same time enjoying the thing that I do2)Did you need to have a certain mindset to achieve success?
I believe mindset is the main thing to achieve success. Be grateful for everything that we have even it is a small thing. Then I believe that
in order for us to receive we must give first. Our task is only to give value to other sincerely and let Allah do his part.

3)Have you noticed certain advantages to being an entrepreneur business owner?
Yes – Time flexibility. Plus we dictate how the business should be. Furthermore, doing this that we love to do makes me like playing rather than working.

4)Did you have a mentor to help you get started?
Yes. I learn for several mentors. It improve the learning curve as well as getting the business into right direction

5)Approximately how much money did you invest before your business became profitable?
Since my business is a service type of business, the investment is small around RM1,000 to get it started.

6)What ways have you found to be most effective in marketing your product or service to get sales?
For marketing, most of the time I use referral marketing. I started with friends and family then grow my business from there.
In addition I believe sharing our experience and knowledge in Facebook also do helps us to build reputation and grow my business.

7)What tips can you give others who want to embrace their dream but, don’t have the confidence or feel they don’t have what it takes to succeed?
Life and time is a gift from Allah. Everybody is being given the best tools to achieve our dream and that is ourselves.
Of course there will be challenge, but it is better to face the challenge rather that live to regret ourselves on not pursuing our dream

8) How does AbangAbu’s Program had helped you ? If yes , what difference you see before and after the program?
Yes, since abangabu’s program is quite related to my business, it have improve my sales presentation.
I spend my monthly budget more wisely now using Kompass Wang.
My Investment portfolio is in the process to be well diversified according to Engine Wang.
I have made a good 5 years financial plan and I am confident that I achieve it

9) Have you manage to get the Investment that you put into attending his program ?
Yes, Kompang Wang itself help me save from RM200-300 per month.
Currently I have already manage to have around RM800 right per month Passive Income.

10)What’s next for you? Share your plans.
Priority now is put fill up Tangki Wang.
Currently I already sold my property that have a bad cashflow and not so good capital appreciation, and now looking for a new one.
I have started to refinance my home since the interest is low now and use the extra cash to be invested based on Engine Wang.
Still learning on stock trading.
For the next 5 years, the focus will be to create Passive Income to support all my expenses and monthly spending.Optional :
11) Anything that you want to share .
Abang Abu program is superb and it is a must-attend course since personal financing is very important.
Its very simple, straight forward, practical, step-by-step course meant for any level to adapt.
It teach you not just about accumulating wealth, but it teach us about getting rich, the right way.

12) Others………..
Lastly, thank you abang abu, I should attend this course 5 years ago. It should made compulsary course in university

May 31, 2013 9 comments
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

AbangAbu would like to introduce another entrepreneur who have so much knowledge in her about something she does.

I was stunned knowing what she has been dealing. I am very scared person watching all the tools of her trade.

Lets see what make her so brave and yes i am sure we would learn so much from her.

I am so happy to introduce another family member of cabaran101010 to all of my lovely readers. Interview with sis Nooraini Ghaus

1. What kind of business do you have?

I am very much into Alternative Treatment. At the moment I am a Leech Therapist. I started this business in January 2011.
My website: www.leechtherapy.org.
Prior to this I was specialise in traditional therapy for new mums.

May 1, 2011 4 comments
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

GREAT – Thats is what i always feel when i knew another person in our community get involved in business. It can be in any business , AbangAbu always welcome people to start their own business.

Today i want to introduce a person that i know few years ago attending MAPuntukKAYA wealth creation program. And this person have been in the look out for opportunities as well hungry for learning. She attended many workshops and seminars by many different individuals in Singapore.

She also will always look for ideas and that also gave AbangAbu to have IBM as many might be looking for ideas.

Let me introduce sister NORA KAMSANI , and I believe she have so much of knowledge that can be shared with all of us.

1) What kind of business do you have? What inspired you to become an Entrepreneur business owner?
Ans:
a) I m Nora Kamsani from Razzqee Services.
b) Razzqee offers affordable IT services all under one roof from designing, executing, maintaining and training
c) It has been my dream to own a business that treats employees well and assist customers achieve their goals.

April 14, 2011 4 comments
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

Hi all,  Today i Am sharing with you one of our favourite son of Singapore Football, Malek Awab , a name that been always in mind of football supporters and fans.

As what he been in football , now he is showing the skill in the business world. I am sure this man will make it big in business as i learn one thing from him. HUMBLENESS in him make me really respect this man.

This is the interview that i did with him… So here you go. The interview is in Malay ..fandietc.jpg

Malek Awab menceburkan diri dalam bidang perniagaan setelah lama membantu sahabat beliau dalam perniegiaan tersebut. Bacalah temuramah yang amat berpelajaran ini. Beliau menjalankan perniagaan barangan sukan.

SBD: Apa Khabar Malek?

Malek: Khabar Baik.

SBD: Malek , Terma Kasih kerana sudi bersama Selebriti bulan ini dan berkongsi tip tip usahawan.

Malek: Sama Sama.

SBD: Apakah pandangan Malek terhadap perniagaan ?

Malek: Bisnes adalah sesuatu yang serious. Mesti fikir pasal bisnes 24 jam. Dan minda mesti sentiasa positif.

SBD: Apakah Minda positif yang Malek Maksudkan?

Malek: Seseorang peniaga mesti mempunyai minda yang positif sebab dalam bisnes kadang kadang apa yang kita pelan tak jadi , maka masa itu kita harus bersikap positif dengan mencari jalan lain . Misalanya dalam bisnes kita , kadang kadang stok tak habis jadi kita kena jual pada harga yang lebih rendah dari kos supaya kita dapat bawak masuk barang baru. Jadi kena positif.

SBD:Adakah seseorang itu perlu ada mentor dan siapa mentor malek?

Malek: Mesti kena ada , sebab kita boleh belajar banyak perkara. Mentor saya adalah rakan niaga saya, Bakar, dia banyak membantu saya memahami konsep perniagaan , bagaimana untuk membeli stok bau serta dimana untuk mendapatkan pemborong misalnya. Saya banyak belajar dari beliau.

SBD:Apakah yang menjadi satu sumber yang penting ketika memulakan perniagaan malek?

Malek: Sumber utama adalah pengalaman bekerja dalam bidang tersebut. Sebab sebelum jadi rakan niaga saya memulakan dengan bekerja dengan syarikat tersebut. Saya banyak belajar dan hingga hari ini saya masih berkerja seperti mana saya mula dahulu.Ini memberikan saya banyak pengalaman yang berguna yang dapat saya gunakan dalam perniagaan saya.

SBD: Apakah satu strategi pemasaran yang pada pandangan Malek yang amat efektif?

Malek: Saya rasa yang paling penting adalah hubungan denagn pelanggan. Sebab dalam bidang saya ini saya banyak berhubungan dengan persatuan persatuan . Dan saya mesti mempunyai hubungan yang baik dengan mereka supaya mereka akan memberikan saya peluang. Jadi relationship is important sekali. Kita mesti jaga pelanggan kita.

SBD: Apakah modal perlu dalam memulakan perniagaan ?

Malek: Mesti. Sesiapa yang nak mulakan perniagaan mesti melabur duit mereka sendiri. Ini sebab kalau tak kluarkan duit kita tak rasa komited. Kalau nak komit dalam sesuatu bisnes mesti labor duit sendiri. Kalau tak labor duit , mereka tak serious dalam bisnes.

SBD:Malek, apakah tip tip yang malek rasa amat perlu untuk menjadi seorang usahawan?

Malek: Saya ini bukan lah usahawan, saya ini pekerja saja. Saya lebih suka kalau dipanggil sebagai pekerja , senang untuk saya dan saya boleh buat kerja saya dengan lebih baik . Jadi mestilah seorang usahawan itu mempunyai sifat ingin bekerja kuat, mempunyai wang untuk melabur dalam bisnes , kalau takde duit jangan buat bisnes, berfikiran positif yang kuat, dan keberanian dalam menghadapi risiko bisnes.

SBD:Bagaimana dengan tanggung jawap terhadap keluarga , dan juga sebagai seorang personaliti dan perniagaan anda?

Malek: Keluarga mesti faham. Penting sekali, bagi malek , keluarga amat faham keadaan saya, ibu ayah , serat ibu mertua saya dan semua famili faham . Ini memudahkan saya untuk menumpukan perhatian pada perniagaan saya. Dalam hal masyarakat , anda mesti lah bersifat tidak sombong, mesti merendah diri walaupun dah famous macam mana pun , baru lah orang akan suka pada kita. Mesti kena hormat pada semua orang.

SBD: Malek , AbangAbu sendir boleh merasakan betapa serious sekali Malek mengenai bisnes. Apa pula rancangan masa depan malek dan perniagaan malek?

Malek: Untuk diri sendiri nak jadikan anak saya belajar seberapa tinggi, dalam perniagaan insya allah nak berkembang lagi besar. Semau pelan ini dilakukan oleh rakan niaga saya.

SBD: Terima Kasih Malek, sekali lagi

Malek: Sama Sama.

Itulah tadi sedutan temuramah yang dijalankan bersama Selebriti bulan ini.

AbangAbu juga dalam edisi ini ingin berkongsi antara tip tip emas yang AbangAbu cungkil dari diri Malek yang akan membantu anda semua.

1- Positif Mindset- Minda positif yang kuat

2- Humble – Sikap merendah diri dan menghormati

3- Focus – Tumpuan penuh dalam perniagaan

4- Serious – Dalam perniagaan perlu disiplin diri tinggi

5- Relationship Marketing – Hubungan rapat dan mesra dengan pelanggan

6- Family – Keluarga yang memahami keadaan dan perniagaan.

PS: JANGAN LUPA UNTUK JOIN SIMPAN Challenge

April 12, 2011 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

How many of us always give excuse of not having ideas to start a business, or even says we don’t have money to have our own business.

Many will give all these reasons of why never get started in business even they themselves says that business is what they want to have.

It is all about burning desire that you have in you will make you to get started even with all of these reasons.

Haini Rahmat, the entrepreneur that abangabu want to introduce have choose to go into business with only burning desire and purpose to have own business. She went to join network marketing business to start her journey. And I am sure with that kind of HUNGER in oneself it is just matter of time in making it big in our lives.

Lets us get some learnings from her sharing today…. So presenting to you HAINI RAHMAT…

April 3, 2011 12 comments
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

AbangAbu were inspired by her sharing on how she never ever had a lum sum of 1000 before. And i can see in her sharing through her voice the feeling of achievement. And AbangAbu really believe that that feeling of achievement will be the secret in making her to move on to the next stage in her life.

I am so touch and felt so happy with her achievement , even for some it is not a BIG DEAL , but it is a VERY BIG DEAL in her life, I can feel what she feels. A person who been working hard for long time in her life. AbangAbu learn about constant urge in upgrading oneself is full in her heart. AbangAbu really doakan may sister Zuraidah be blessed with many more successes in her life.

Now, let all of us learn something from this “IRON LADY” of Cabaran 101010. Introducing to you ZURAIDAH SARAGI, her sharing will be in MALAY.

1)What kind of business do you have? What inspired you to become an Entrepreneur business owner?

April 2, 2011 1 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

Many times it is not the condition of outside of us that make us stronger but the condition within us that makes the reality of who we are. No matter whatever the condition outside of us , we still can go through it and achieve whatever we dream off by making sure the condition within us are unshakable.

This sharing by our sister entrepreneur Atika Ahmad touches AbangAbu, as I can feel the what kind of determination one should have to overcome this. It reminds me of my own journey too. And i am sure many of us out there need this sharing to affirm ourselves that we are not alone……… LETs get the lessons from Sister ATIKA AHMAD,

1)What kind of business do you have? What inspired you to become an Entrepreneur business owner?
Food.. My mum and my health.

March 31, 2011 6 comments
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

It is not a matter of we are new in business. Infact the more new you are the better as you can adopt to the new business requirements as well new demands of business today.

Most of the time , the longer the business it will take more time to change. So it is better when you are still new that you can adopt new changes. AbangAbu would like to introduce another entrepreneur who feel that she is new. However for AbangAbu, new or experience entrepreneurs , we still can learn many things. Infact AbangAbu learn so many things from new start up entrepreneurs.

So lets get to know , learn from Siti Nor Ahmad

1)What kind of business do you have? What inspired you to become an Entrepreneur business owner?

March 29, 2011 4 comments
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

GREAT DAY to All. Today AbangAbu will be introducing a wonderful person whom i met long time ago. She met AbangAbu when AbangAbu were running a makan shop in tanjong Pagar. I can really see how far she had progressed and i think i really learn from her is keep going , keep pushing , keep doing no matter what happen.

Today , AbangAbu feel so hounoured to know people like herself as part of our family in Cabaran101010. I am sure many would love to know her journey and her tips for all of us to learn too. Its time for AbangAbu now to introduce to all of you …. sis ROSZILAH



March 28, 2011 3 comments
0 Facebook Twitter Google + Pinterest
Newer Posts