Ekonomi di jangka muram !!

Adakah anda tahu , apa yang sedang berlaku dalam ekonomi dunia ? Dengan episod Wuhan dengan virus corona yang melanda China , yang mengakibatkan seluruh dunia terancam dari segi ekonomi?

Jadi apa yang boleh dilakukan oleh seorang individu sama ada beliau adalah seorang pekerja atau usahawan? sama ada sudah berumah tangga atau belum? Pasti apa jua pun keadaan pasti akan ada renjisan akibat keadaan ini atas kewangan seseorang .

Lebih lebih lagi orang yang langsung tidak mengambil berat mengenai kewangan mereka. yang tiada simpanan, yang tiada pelaburan jangka masa panjang . Pasti mereka ini akan sangat sakit sekiranya keadaan ekonomi suram ini berterusan yang akan mengakibatkan “RETRECHMENT” yang sering akan kita dengar setiap kali keadaan ekonomi dunia mengalami kelembapan. Tapi kali ini berkemungkinan akan mengambil masa yang lebih panjang untuk pulih . Pelbagai faktor menjadi punca keadaan ini.

Jadi…. apa yang sebagai seorang individu yang biasa perlu lakukan?

1- Dapatkan ilmu kewangan . ( baca buku buku kewangan ke , atau attend seminar dan workshop kewangan ke , dapatkan portal online ke )

2- Mulakan pelaburan secara kecil kecilan untuk jangka masa panjang . Bukan hanya menyimpan di bank , sebaliknya dalam satu pelaburan mengikut cita rasa risiko anda sendiri. Pastinya yang mematuhi syariah dan yang bukan di laburkan mengikut cita rasa pihak pengurusan pelaburan sebaliknya mengikut cita rasa pelabur iitu sendiri. Antara yang patuh syariah dan fintech yang pertama islamic WAHED INVEST . MOBILE JE ..

3- Elakan perbelanjaan yang memerlukan pinjaman .

4- Mulakan pendapatan tambahan dengan mengunakan kemudahan ONLINE …. Kini anda tidak lagi perlukan website dan online marketing , kerana Email Promo dan Email marketing menghasilan pendapatan tambahan yang konsisten serta berpanjangan.

itu kesimpulan yang AbangAbu boleh rumuskan . Dan Apa yang telah AbangAbu katakan sejak 1 tahun lalu untuk berikan perhatian pada 4 bidang yang boleh membawa keuntungan . Malahan ada juga pernah AbangAbu post mengenai startegi AbangAbu sendiri iaitu GRAB.
gold + Real Estate + Artificial Intelligence + Business ( yg gunakan online sahaja dan yang mudah mudah )

Akhir Kalam AbangAbu nak anda mulakan dengan benda yang AbangAbu dah syorkan . Insha Allah akan bantu anda dalam mengharungi pasa kemurungan ekonomi dunia ini.

One thought on “Ekonomi di jangka muram !!”

  1. Trimakasih atas perkongsian ilmu yg sangat penting, dn seminar siang tadi tak terasa mengantuk walaupn akk bangun jam 2 pagi utk niaga nasi lemak, pertama kali ikut seminar abg Abu rasa semangat. Tapi banyak lgi yg akk perlu belajar, insyallah. harap doakn akk kuat hadapi impian persaraan ini. Aminnn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *