MEMBASMI HUTANG 200 Ribu

JANGAN TUNGGU LAGI….. JOIN SIMPAN CHALLENGE NOVEMBER 2009

AbangAbu hari ini ingin membincangkan satu perkara yang sering menjadi topik perbincangan dalam keluarga, masyarakat dan di pelbagai tempat lagi.

Hutang!!!!!!!

Dengar sahaja perkataan itu ramai akan tahu bagaimana emosi sesorang. Kalau anda tidak mempunyai masalah hutang mungkin tidak akan memahami seseorang yang di seliputi hutang yang banyak.

Hutang ini berpunca dari pelbagai sebab. Yang penting tak kira dari apa perkara sekali pun hutang tadi menimpa anda , anda harus kini menyedari akan puncanya dan berhenti dari melakukan perkara tersebut.

Ini dinamakan kesedaran,Jangan risau bagaimana anda akan melunaskan hutang tadi tetapi pertama terima kenyataan yang anda mempunyai hutang yang teruk. Kini cari punca mengapakah hutang ini terjadi. Buat perjanjian pada diri anda yang anda tidak akan lagi membuat perkara tadi.

Misalanya, mingkin hutang itu berpunca dari kesilapan anda berbelanja, mungkin dari kesilapan pelaburan , atau dari segi lain seperti menjadi gerantor atau memulakan perniagaan.

Hari ini anda perlu hanya mencari punca dan membuat perjanjian bahawa anda tidak akan melakukan kesilapan itu sekali lagi.

Apakah yang anda akan lakukan jika hutang sebanyak $200 ribu harus diselesaikan dalam masa 3 bulan?

AbangAbu akan memberikan langkah langkah yang harus dilakukan disini serta pengalaman AbangAbu sendiri dan AbangAbu ingin anda semua juga memberikan pendapat anda supaya ini akan membantu ramai yang dalam kelimut hutang.

Jangan lupa untuk Sertai SIMPAN Challenge November 2009

Bengkel MAP untuk KAYA November

5 thoughts on “MEMBASMI HUTANG 200 Ribu”

  1. semua org yang sy hubungi atau temui bertanya tntang bagimana nak kaya atau nak sttle hutang mmang mcm tu, selalu bagi gimik sj. akhirnya sndiri jg yg cri idea utk solve hutang sndiri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *