Tag Archives: abangabu

This Week Entrepreneur – ELIS SUHAILI ( Adek Beradek AbangAbu Network Group ) ABANG

ELLIS SUHAILI

Seorang ibu yang gigih dalam membina bisnes beliau ke satu peringkat yang berjaya. Kejayaan ini bukan datamg dengan mudah , sebaliknya dengan usaha gigih , dan semangat keyakinan tinggi sikap tidak kenal penat dan tidak menyerah kalah pada sebarang masalah menjadi sumber kejayaan beliau .

AbangAbu ada buat satu interview KHAS agar pengalaman beliau ini boleh di jadikan sumber inspirasi kepada ramai usahawan yang baru bermula atau pun pada semua yang lama dalam perniagaan , boleh juga menjadikan kisah ELIS sebagai pelajaran serta sesuatu yang dapat kita belajar .

IKUTI INTERVIEW INI ….

 

1)What kind of business do you have? What inspired you to become an Entrepreneur business owner?
 .
Jika pergi kompleks beli belah, perasaan tak ada taman permainan kanak2 yang besar, yang kanak2 boleh masuk dan main lompat2 atas permainan tersebut. Nama benda tu ialah bouncy castle atau inflatable. Sebenarnya bukan kanak2 je yg boleh main tau. Orang dewasa pun boleh. Itulah bisnes saya, Sevensix Inflatables. Membekalkan perkhidmatan keriangan untuk seisi keluarga seperti inflatable, badut, facepainter, maskot, popcorn, cotton candy dan sebagainya.
.
.
Saya mula berniaga pada umur 7 tahun. Bawa nasi lemak dan jual di sekolah. Sampai kena warning dengan pengawas dan guru. Ingat lagi duit jualan selalu habis beli makanan kat kantin. Mak pun sabar jelah.. hahaha.. Kecil2 selalu ikut mak meniaga macam2. Bila dah habis sekolah macam2 bisnes cuba buat. Bisnes sambilan je, masih kerja dalam bidang akaun. Tu pun paling lama pun 5 tahun je boleh bertahan di sesebuah syarikat. Sampailah jumpa bisnes saya buat sekarang ni, bila tengok bisnes dah boleh support keperluan keluarga, akhirnya barulah buat keputusan boleh berhenti kerja. Alhamdulillah dah 5 tahun dah usia Sevensix Inflatables ni.
 .
 .
2)Did you need to have a certain mindset to achieve success?
.
.
Sudah semestinya. Usahawan ni kena ada daya maju, daya tahan dan daya saing.
Saya dulu dah beberapa kali hantar rancangan perniagaan kepada agensi kerajaan untuk buat pinjaman. Beberapa kali kena tolak. Asyik2 ditanya tentang daya tahan, daya saing dan daya juang. Faktor yang orang baru mula bisnes termasuk saya selalu tersilap ialah kita suka syok sendiri. Tak ada buat market validation tapi dah mula beli barang, dah mula sangka kita buka2 kedai je orang akan menderu datang masuk kedai kita, dan selalu kata bank / agensi kerajaan ni pilih kasih tak nak bagi modal kat kita. Tapi sebenarnya bila mereka tolak permohonan kita tu memang besar hikmahnya. Orang tua2 pun dah kata kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga. Jadi usahawan ni kena menuntut ilmu2 perniagaan dan mempunyai idola atau mentor yang boleh memendekkan “learning curve” sebagai usahawan.
.
.
3)Have you noticed certain advantages to being an entrepreneur business owner?
.
Ya. Yang paling ketara ialah rasa keterbergantungan pada Allah tu lebih tinggi. Bila kita tak tau berapa sales yang akan masuk harini, adakah dapat lepas komitmen keluarga untuk bulan ini, maka kita mula mencari jalan untuk menjemput rezeki. Dan jalan tu akan mendekatkan kita kepadaNya.
 .
Selain tu, macam saya ni event biasanya pada hujung minggu. Kru2 saya kebanyakan bekerja kerajaan, majlis bandaran. Dengan bisnes ni saya rasa seronok kerana rezeki untuk mereka tu Allah salurkan melalui saya. Saya bukan membantu satu individu (kru) sahaja, malah saya membantu individu2 lain yang bergantung kepada kru saya seperti isterinya, anak-anaknya, ibu bapanya, dll.
 .
.
4)Did you have a mentor to help you get started?
.
Boleh katakan pada mula2 saya berbisnes saya tiada mentor. Ibu bapa saya adalah serial entrepreneur. Mereka memang sering berniaga, tetapi tak ada satu perniagaan pun yang kekal lama sehingga sekarang. Saya pun begitu juga pada mulanya. Sehinggalah saya menyertai NGO Sisterhood Alliance, baru saya sedar jatuh bangun saya ni sebenarnya boleh dipendekkan dengan adanya seorang mentor.
 .
.
5)Approximately how much money did you invest before your business became profitable?
.
.
Jika tanya untuk bisnes2 sebelum ni memang ribu2 lah modalnya.. tapi bungkus akhirnya. Berlainan dengan Sevensix Inflatables ni.. masa tu memang kekeringan sangat. Cubaan saya yang terakhir adalah pinjam dengan suami RM3k untuk beli sebuah inflatable kecil. Bajet marketing dalam RM2k jadi keseluruhannya mungkin RM5k. Tiga bulan lepas inflatable sampai barulah dapat order pertama. Dan selepas tu alhamdulillah satu demi satu order kami terima hingga akhirnya perniagaan tersebut mampu untuk menanggung keperluan kami sekeluarga.
 .
.
6)What ways have you found to be most effective in marketing your product or service to get sales?
.
Online marketing kerana kita boleh target siapa audience kita, boleh track trafik dan analisa siapa pelanggan terbaik kita. Dan paling penting yang saya perasan ramai peniaga Melayu kurang peka ialah bab customer service. Baik peniaga online mahupun peniaga offline. Manusia sentiasa evolve. Jika dulu orang beli kerana keperluan, tapi zaman sekarang orang beli kerana emosi. Kadang dia tak perlu pun barang kita tapi sebab dia suka kita maka dia beli. Jadi sentiasa lah menjadi peniaga yang jujur dan ikhlas, insyaAllah keberkatan itu lebih utama dari keuntungan.
 .
.
.
7)What tips can you give others who want to embrace their dream but, don’t have the confidence or feel they don’t have what it takes to succeed?
.
Lakukan istikharah. Allah lebih tahu apa yg terbaik untuk kita, maka tanyalah Dia. Kemudian buat SWOT analysis, kaji kekuatan dan kekurangan kita. Kemudian carilah ilmu2 yang boleh membantu kita memperbaiki kekurangan kita. Jika rasa dah tak mampu nak belajar maka carilah strategik partners yang boleh membantu kita dalam perniagaan. Namun untuk mencari partner yang sesuai pun satu cabaran juga. Maka balik pada tips pertama tadi, lakukanlah istikharah sebelum bersetuju menerima seseorang sebagai partner bisnes. Bila dah buat istikharah maka serahkan segala kerunsingan tersebut kepada Allah, niat berbisnes lillahita’ala kemudian buat je kerja kita. Apa pun result yang kita dapat tu berlapang dadalah bahawa ia adalah yg terbaik untuk kita.
 .
.
8)What’s next for you?
.
Sekarang saya mempunya 3 sumber pendapatan iaitu Sevensix Inflatables (event), PantangPlus.com (booking portal for confinement services) dan MHM Associates (accounting firm). Ketiga-tiga ni sedang peringkat growth stages. Impian saya adalah untuk mengembangkan lagi perniagaan2 ini sehingga saya berupaya untuk exit dari syarikat2 ini dengan cash 7 angka dalam tangan. Kemudian saya nak fokus membantu usahawan2 yang perlukan khidmat nasihat terutamanya dalam perakaunan dan kewangan.
 .
.
9)Few words of AbangAbu.
 .
.
Money = M = bila dipanjangkan tangan M ke atas akan ada satu limitation
Wealth = W = bila dipanjangkan tangan W ke atas maka pengakhirannya infinity
Maka => Jangan kejar duit (money), tapi bina kekayaan (wealth)
 .
Kita tanam benih rambutan tapi dok doa minta Allah bagi pokok durian. Bolehkah keluar pokok durian dari benih rambutan?
 .
WAVE = Writing Affirmation Visualisation Everyday = Doa. A very powerful tool.
 .
 .
10) One fav hadis , quote or book that impacted you?

.

“Hasbunallahu wa ni`mal Wakil’: حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ

Allah (Alone) is Sufficient for us, and He is the Best Disposer of affairs (for us).”

آل عمران‎ : Surah Al ‘Imran (3:173)

Gambar :

ni gambar awal2 tahun 2012. kami punya yg kecik tu je. yg besar tu orang lain punya.

https://www.facebook.com/76inflatables/photos/a.461190850568763.102230.460608080627040/560825553938625/?type=3&theater

ni gambar tahun 2015. masa ni dah ada 9 inflatable sendiri.

https://www.facebook.com/76inflatables/photos/a.882985495055961.1073741847.460608080627040/956797557674754/?type=3&theater

ni gambar tahun 2017. lepas menghadiri kelas abang abu. alhamdulillah tercapai impian beli hilux untuk kegunaan bisnes.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1401190549933398&set=a.669325439786583.1073741837.100001273996803&type=3&theater

Best Regards,

Elis Suhaili
0162335702

* Inflatable Children & Adult * Family Entertainment Services *

Jangan lupu untuk dapatkan E BOOK PERCUMA – ABU SUCCESS METHOD di www.abangabu.com

This Week Entrepreneur: Azidah Bte Kamis

Hi,This segment were not publish for the last few weeks.

As one of the most popular segment in abangabu.com , Abangabu will bring it live again week by week with young and old , aspiring and experienced entrepreneurs to share with us their journey in entrepreneurship. From this AbangAbu believes that many of us can learn many new things that can be a great help for us.

This week one of MAP untuk KAYA participant who been successfully started few ventures share her views and journey. So lets learn from it…..

Here goes the interview……
Continue reading This Week Entrepreneur: Azidah Bte Kamis

Mari , Lihat , Rasakan………..

Salam,

AbangAbu hari ini ingin memberikan satu berita menarik untuk semua yang berada di singapura. Seorang Insan Istimewa serta rakan saya MASTER Arshad akan berada di Singapura pada 13/02/2010 (sabtu) ini untuk berkongsi sama rahsia beliau mencapai pendapatkan 5 Angka walaupun dalam keadaan ini……. lihat gambar.

I am sure many of us always complain and complain about everything. Some of use always blame others and things because it doesn’t happen the way we want it. Many even will give up trying just because small matters happen in life.
Continue reading Mari , Lihat , Rasakan………..

PROJECT $$-7 ($ehari $ejam) AbangAbu

Project $$ ini adalah untuk anda mengunakan satu jam dalam sehari untuk menjadikan kewangan anda lebih sihat dan sempurna. $ehari $ejam adalah inisiatif AbangAbu dalam menjadikan masyarakat Melayu menjadi lebih vibrant dalam dunia kewangan.
Semua yang mengikuti Project $$ merasakan kesan yang positif dalam keadaan kewangan mereka. Setiap yang paling baik tidak semestinya berbayar.. Teruskan dan kongsikan juga dengan teman teman dan kenalan anda supaya sama sama mendapat manfaat.

Hari ini dalam $ehari $ejam AbangAbu ingin mengambil kesempatan hari Ahad( hari keluarga bagi ramai ) untuk memberikan satu kaedah yang boleh menjimatkan wang. Selalunya hari Ahad adalah dimana sesebuah keluarga akan keluar bersama sama dan menghabiskan masa bersuka ria dan menjalinkan hubungan keluarga supaya lebih kukuh lagi. Bagaimana pun selalunya bersama sama masa duit juga akan sama sama habis!!!!!!

Continue reading PROJECT $$-7 ($ehari $ejam) AbangAbu

PROJECT $$-6 ($ehari $ejam) AbangAbu

Project $$ ini adalah untuk anda mengunakan satu jam dalam sehari untuk menjadikan kewangan anda lebih sihat dan sempurna.
Semua yang mengikuti Project $$ merasakan kesan yang positif dalam keadaan kewangan mereka. Setiap yang paling baik tidak semestinya berbayar.. Teruskan dan kongsikan juga dengan teman teman dan kenalan anda supaya sama sama mendapat manfaat.

Hari ini dalam $ehari $ejam AbangAbu ingin memberikan satu teknik yang menjadi satu rahsia kejayaan ramai orang yang berjaya.
Continue reading PROJECT $$-6 ($ehari $ejam) AbangAbu

PROJECT $$-3 ($ehari $ejam) AbangAbu

AbangAbu memulakan PROJECT $$ sebagai asas SIMPAN CHALLENGE yang begitu efektif sekali. AbangAbu syorkan anda semua menyertai SIMPAN Challenge. Project $$ ini adalah untuk anda mengunakan satu jam dalam sehari untuk menjadikan kewangan anda lebih sihat dan sempurna.

Ini adalah segmen Project $$ yang ketiga. Mahu bincang mengenai kad kredit.

AbangAbu merasakan bahawa adalah baik untuk anda  memintak pihak kad kredit anda memberikan potongan interest sekiranya anda mempunyai bayaran kredit yang perlu dibayar setiap bulan. Anda hanya memerlukan angaran satu jam sahaja dan waktu ini boleh menjimatkan jumlah wang yang banyak pada jangka waktu panjang.
Continue reading PROJECT $$-3 ($ehari $ejam) AbangAbu

Return of STOCK TRADING Workshop

animebutton.gif

Many of my readers know that AbangAbu have involved in stock trading since the age of 19. And also there was an article about my trading success in an interview where AbangAbu made $3000 to grow to $100,000 in 6 months during the 1991 period.

AbangAbu understand that many of you also wants to  take the opportunity  during this recovery period of the global economy.

As requested by many of my contacts as well readers who had emailed me requesting to run stock and share trading workshops. AbangAbu was too busy to conduct new workshops , however the helping heart in me really want to impart this knowledge to others.

AbangAbu was so lucky to find this person , a young person who is really good and passionate of what he is doing. He reminds me of my ownself when i was doing active tradings those days.
Continue reading Return of STOCK TRADING Workshop

Biz Tip : H I T

Hi Everyone, How have you been? I believe all of you are in great health . It been great for AbangAbu. Just that my son Muhammad Ashaz was put in isolation in NUH for 2 days hehehehe. My son age 16 months . AbangAbu stayed with him there now he is back. And you know what , 2 nurse join my Simpan Challenge

AbangAbu planned to launch a saving challenge campaign in September to cultivate the habit of saving within the community . Do support by joining and sharing the news withh whoever you know. I NEED your support. Click SIMPAN Challenge

Today , AbangAbu want to give a tip that will be very useful to make your business a HIT in your industry or area. Everyone would like to build a business that will be a hit. This tip is a very simple one and is important in building a long lasting business.

So AbangAbu believe in order to make your business a HIT ,you must have this HIT in you and business.

So here we go.

H = Honesty

AbangAbu realise than this is a very important element in making your business really hit. Honesty in provinding every single promise that you make to your clients or customers . By being honest to whatever things and being honest with everyone does really help you. AbangAbu had expiriences in this many times. And being honest will make people help you and also give you chances.

This will indirectly make yourself and your business a HIT with all of your customers and client. So choose to be honest in any situation that you might come accros. And also AbangAbu also had many times allows etended time for certain people just because of the honesty that they have.

I = Intergrity

The difference between honesty and intregirty in AbangAbu’s eyes is that honesty is more for others to see and intergrity is for oneself. In Business intergrity is a key element for long term success. Be true to you values and never do something that against your value even when you are in a difficult situations.

Don’t sell a product or service that you know that will never benefit the customers. I have many time come accross people that i coach and my clients that been given something that never benefit them in Insurance and othe investment products. I believe this type of people will lose their clients and future business.

So, keep in mind to have intergrity in whatever you do. A key to A HIT business.

T – Trust

Trust is so important to be build between the customers and the business, the employer and the employee, the boss and the staff , the supplier and the business.

By building a solid trust among these key links in the business. It will destined to become a HIT . Building trust is a journey and a skill. Being a friend , understand your customer and staffs and creating a powerful network will make your business a business that can be trusted.

Having people to talk about you to others is also showing about the important of building trust. This can bring you and your business very far. When people have that trust than as the owner you now carry a bigger responsibilities.

Having mentors and supporters that have trust in you is a key in making your business a HIT. AbangAbu have a few freinds and mentors that have 100% trust in me. When you know that they are people who trust you no matter what happen , will make you really work and strive to achive success.

The most important person that have the most trust in me is my wife. WIthout her trust in the time i were struggling , i wont be enjoying what i am enjoying now.

Trust from your family is critical for your long term success. Build it and dont do stupid things that can crash that trust .

AbangAbu wish all of you to have a HIT business that will grow. glow and globalize.

Last thing to do
1. Leave a comment on this post describing your name and also encourage others to join)
2. Want to attend some workshop on starting your own biz –MAP untuk KAYA

3. DONATE  click this post – I AM RICH BY GIVING

check out my MAP2BRICH eCoaching — 2 long, tactical tip per week. Save money or get a 100% refund.

Mentor Niaga: AbangAbu & Sujimy

MAP untuk KAYA happening on 22nd July 2009 in Singapore (REGISTER NOW- FREE)

AbangAbu really happy to let everyone know that a classic audio CD is in the making. A 10 CD business start up kit will be out soon in the market to help many of those entrepreneurs out there who need mentors and ideas and plans and many more key things that one should know when be in Business.

AbangAbu and Sujimy wished if there were something like that when we start our own as it will save us many years of our time in reaching success in business.

CLICK BELOW NOW

Last thing to do
1. Leave a comment on this post describing your name and also encourage others to join)
2. Want to attend some workshop on starting your own biz –MAP untuk KAYA

3. DONATE  click this post – I AM RICH BY GIVING

check out my MAP2BRICH eCoaching — 2 long, tactical tip per week. Save money or get a 100% refund.