KHUTBAH TERAKHIR NABI MUHAMMAD SAW

Khutbah ini disampaikan pada
09 Zulhijjah Tahun 10
Hijrah di Lembah
Uranah Gunung Arafah.

“Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak Ku katakan. Aku tidak mengetahui apakah Aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Wahai manusia, seperti mana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap Muslim sebagai amanah suci.
Kembalikanlah harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu pula.
Ingatlah sesungguhnya kamu akan menemui TUHAN kamu, dan DIA pasti akan membuat perhitungan diatas segala amalan kamu.
ALLAH SWT telah mengharamkan riba.
Oleh itu, segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan Agama kamu, dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara kecil.
Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak keatas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak keatas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak
mereka keatas kamu, maka mereka juga berhak untuk dibari makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah lembutlah terhadap mereka, kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu keatas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang lain yang tidak kamu sukai kedalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kata Ku ini,
“Sembahlah
ALLAH SWT, Dirikanlah Sembahyang lima (5) kali sehari, Berpuasalah dibulan Ramadhan, dan Tunaikanlah Zakat dari harta kekayaan kamu, Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu”.
Ketahuilah setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorangpun lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Takwa dan Beramal Soleh. Ingatlah bahawa kamu akan mengadap ALLAH SWT pada suatu hari untuk dipertanggung-jawabkan diatas apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu, awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanKu.

Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasKu dan tidak akan lahir Agama baru. Oleh itu, wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataKu yang telah Ku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya Aku tinggalkan kepada kamu dua (2) perkara; yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya itulah “Al-Quran dan SunnahKu”.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapan Ku menyampaikan pula kepada orang lain dan hendaklah orang lain itu menyampaikannya pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kata Ku dari mereka yang mendengar terus dariKu.
Saksikanlah YA ALLAH, bahawasanya telah Aku sampaikan RisalahMU kepada hamba-hambaMU.

PELABUR – UJIAN RISIKO

Jawap soalan soalan di bawah ini … Pilih satu jawapan saja.

1- Anda ada membeli sebuah buku atau menghadiri workshop pelaburan dan melabur menggunakan strategi yang anda pelajari . 30 hari kemudian, seluruh pasaran saham jatuh teruk dan nilai keseluruhan saham anda jatuh 15% . Bagaimana pun strategi yang anda gunakan sangat tepat dan padu . Apa yang anda akan lakukan.

a) Tunggu sehingga nilai naik balik nilainya.
b) Jual dan selamatkan dari terus rugi .
c) Beli lagi , kerana dengan harga yang murah , mungkin boleh berikan pulangan yg tinggi.

2. Apa yang anda rasa akan anda lakukan:

a) Melabur dalam pelaburan Unit trust yg agrresif dan tidak bertambah nilai sejak 6 bulan sebelumnya.
b) Melabur dalam pasaran forex dan bertambah nilai nya sebanyak 50% dalam masa 6 bulan.

3. Adakah anda akan merasa tenang jika :

a) Menggandakan wang anda dengan pelaburan saham yang agrresif .
b) Menyelamatkan kerugian dengan pelaburan saham sebanyak 50% dengan melabur di pelaburan unit trust yang tiada risiko

4. Situasi mana yang akan membuat anda paling gembira.?

a) Anda menangi peraduan yang menawarkan RM100K
b) Anda mewarisi harta dari saudara anda sebanyak RM100K
c) Anda berjaya mendapatkan keuntungan dari RM2000 modal dalam pasaran pelaburan forex atau saham.
d) Semua di atas – akan rasa gembira tak kisah dari mana dtgnya .

5.Sebuah appartment yang anda miliki akan di naikkan taraf menjadi condominium . Jadi anda boleh membeli dengan harga RM80K atau menjual hak membeli ( option) dengan harga RM20K . Harga pasaran Kondo di kawasan tersebut adalah RM120K .
Jika anda membeli kondo tersebut anda hanya boleh menjualnya selepas 6 bulan . Setiap bulan tanggungan untuk kondo tersebut adalah RM1200. Kerana anda perlu membuat loan untuk membeli kondo tersebut . Apa yang akan ada lakukan?

a) Ambil RM20K keuntungan .
b) Beli unit tersebut dan jual di pasaran terbuka nanti.

6.Anda mendapat rumah bernilai RM100K yang telah di bayar penuh. Rumah ini mempunyai potensi untuk naik harganya dengan cepat kerana kedudukan yang strategik , bagaimana pun dalam keadaan yg lama dan usai.
jika di sewakan dalam keadaan yang sama , akan boleh disewa dengan Rm1000. Dan jika di bersihkan dan diubah suai boleh di sewakan dengan kadar RM1500.
Loan renovasi juga di sediakan.

Anda akan :
a) Jual rumah itu .
b)Sewakan dengan keadaan sekarang.
c) Ubah Suai kemudian di sewakan.

7.Anda bekerja di sebuah syarikat yang sedang menjualkan saham syarikat kepada pekerja nya. Syarikat tersebut ingin di senaraikan dalam bursa saham dalam lebih kurang 4 tahun atau lebih . Anda juga tidak boleh menjual saham tersebut sehingga ia telah di senaraikan . Anda juga tidak akan dapat apa apa pulangan atau dividen dari saham tersebut .
Pulangan yang akan anda dapat adalah 10 – 20 kali ganda dari harga yang anda beli . Berapa kah jumlah yang akan anda laburkan .

a) Tidak akan melabur
b) Sebulan wang gaji
c) 3 Bulan wang gaji
d) 6 Bulan Wang gaji

8.Sepupu anda , seorang biologist yang telah mendapatkan pulangan yang sangat tinggi dari pelaburan saham sebelum ini , memberitahu anda bahawa ada saham yang boleh memberikan pulangan yang luarbiasa . Dia syorkan untuk anda melabur dalam UNIT TRUST yang dia cadangkan. Anda pula tiada apa apa pengetahuan mengenai bentuk pelaburan tersebut , tetapi anda pernah dengar yang pelaburan jenis itu berisiko sangat tinggi.

a) Terus melabur dalam pelaburan yang di cadangkan oleh sepupu.
b) Anda dapatkan report pelaburan tersebut dan mula mencari di google tentang saham tersebut .
c) Tak buat apa apa , simpan duit yang ada dalam bank anda
d) Mula hubungi broker saham dan dapatkan pandangan mereka , yang mereka cadangkan untuk labur di saham yang lain . dan anda ikut nasihat mereka .

9.Ada seorang pakar dalam bidang petrolium yang juga rakan lama anda , sedang mencari pelabur pelabur untuk sama sama melabur dalam satu project petrolium yang boleh memberikan pulangan 50-100 kali ganda jika ianya menjadi sukses. bagaimana pun semua pelaburan akan rugi sekiranya project tersebut tidak berhasil. . Dia juga mengetakan bahawa kemungkinan untuk projek itu berjaya dalam 20% .

a) Tidak akan buat apa apa
b) Sebulan wang gaji
c) 3 bulan wang gaji
d) 6 Bulan Wang gaji .

10.Anda mendapat peluang dari satu pihak yang sedang membangunkan tanah untuk projek perumahan. Mereka menawarkan anda option untuk melabur dalam projek tersebut .
Kos untuk anda adalah 2 bulan wang gaji anda . dan bila di buat perkiraan anda boleh mendapatkan pulangan lebih dari 10 bulan wang gaji anda. Anda akan:

a) Beli option tersebut
b) Biarkan sahaja , sebab bukan masa nya .

11.Anda berada di satu rancangan TV yang menawarkan hadiah wang tunai … manakah satu yang akan anda pilih.

a) RM1000 cash
b) 50% peluang untuk menang RM4000
c) 20% peluang untuk menang RM10000
d) 5% peluang untuk menang RM100,000

12.Inflasi tahun 1992 kembali lagi . Semua asset , emas dan perak , hartanah termasuk saham di jangka anda memberikan pulangan yang tinggi diantara 8-15%. Semua wang anda dalam pelaburan berjangka panjang ASB, UNIT TRUST , FIXED DEPOSITt yang pulangan nya dalam 6% … Apa yang anda lakukan?

a) Simpan sahaja Unit Trust , ASB , FD
b) Jualkan semua dan bahagikan hasil jualan , 50% dalam pasaran saham , dan 50% dalam asset pejal ” hartanah , emas .
c) Jual semua dan laburkan dalam semua aset pejal
d) Jual semua dan labur dalam saham dan juga pinjam wang untul labir dalam hartanah…

CONVERSATIVE ?
ACTIVE PASSIVE ?
AGGRESIVE ?

Apa Tahap Meter Wang Anda

Salah satu perkara paling penting dalam kewangan adalah permulaan . Ramai yang ada pelbagai ilmu , tetapi tidak capai apa apa , kerana itu bukan nya rahsia untuk berjaya …..
Sebaliknya ada yang berjaya ini tidak mempunyai ilmu yang tinggi , tetapi mereka mempunyai plan dan tindakan .

Jadi , pada AbangAbu , apa yang paling POWER adalah kombinasi ketiga tiganya …. Ilmu , Tindakan , Plan .

Inilah yang perlu juga dilakukan dalam mencapai kejayaan Kewangan…. Namun ada juga yang tidak tahu di mana nak mulakan?

Nak buat apa dulu? Nak menyimpan ke ? Nak cari duit lebih ke ? Nak melabur kat mana? OOOOO I M LOSSSSTTTT!!!

Itu lah yang berlaku pada diri AbangAbu sendiri , banyak seminar seminar dah pergi , ilmu pun kira dah ada … tapi Plan dan Tindakan tu yang kurang….

Hinggalah , AbangAbu mula mengubah minda dengan merasakan kena start dengan plan yang betul…

Akhirnya AbangAbu mengambil approach 30 hari untuk menyediakan diri AbangAbu untuk perjalanan Kewangan … Disitulah bermulanya perjalanan AbangAbu membentuk satu sistem perjalanan mencapai Financial Independence…

Cara nya adalah untuk bermula dengan Financial Foundation –> Financial Security –> Financial Stability —> Financial Flexibility —> Financial Independence —-> Financial Freedom —> ABF ——> Ultimate Freedom

Jadi AbangAbu syorkan untuk anda tahu di mana kedudukan METER WANG ANDA , Anda akan ketahui dimana kedudukan anda , serta apa yang sepatutnya di mulakan….. Dapatkan METER WANG ANDA

6 penyebab KAYA & MISKIN

Dalam Kewangan ada 6 perkara yg menyebabkan seseorang dalam apa jua keadaan kewangan … yg best atau kurang best 
.
.
1-BELANJA – menjadikan sebab paling utama kenapa seseorang ada masalah kewangan….. ramia tak perasan …. sebab masa ada duit , dia ikut je belanja ikut suka hiat dia …. tak pernak nak ingat pasal masa depan hehehehe…. dapat duit kasi abes je lah …… jadi ini punca utama … pastikan kalau anda ni dah mula rasa macam tak cukup je ….. check benda ni….. awak belanja macam mana .. k memang dah kena susun atur balik dengan langgan FE30D …. membantu anda untuk atur balik semua susuan kewangan dengan teratur ikut masa anda …… just 30 day…… untuk betul kan … check di sini 
.
KLIK LINK ini —-> https://simpanchallenge.com/langgan/subscribe?group_id=3
.
.
.
.
.

2. SIMPAN – …. bab ni memang sebab utama kenapa ramai jadi teruk kewangan , masuk ke kancah hutang dan sebangainya …. sebab itu …. simpan perlu berikan perhatian yang sangat penting…. ada yg lost pasal benda ni ….. nak mula ada simpanan … at least RM1K kena ada …. nak serious menyimpan check www.simpanchallenge.com check SIMPAN CHALLENGE ….  
.
KLIK LINK ——> https://simpanchallenge.com/langgan/subscribe?group_id=1
.
.
.
.
3- LABUR – ini juga boleh menjadikan seseorang dalam keadaan yang baik atau teruk…. ramai gagal dalam pelaburan memang kerana kurang ilmu, kurang displin dan tidak dapat kawal emosi…. ini sebab gagal…
.
yang berjaya dalam pelaburan kerana mereka ada disiplin , ilmu ada lah sikit , tetapi yang paling power dalam diri mereka adalah kawalan emosi ….. jadi jangan lah melabur dengan emosi yang tak terkawal….. mula belaja dan datang kelas AA insha allah akan belajar banyak sangat …. boleh je kalau tak nak datang sesi baca baca lah sikit ..
.
.
KLIK LINK untuk dapatkan buku buku yang boleh kawal emosi dalam pelaburan ——-> https://simpanchallenge.com/langgan/subscribe?group_id=4
.
.
.
.
.
.
4- SEDEQAH – kalau semua buat dah betul , tapi masih macam ada je yang tak kena , AA pasti ini adalah jawapannya . mula derma …. mulakan dengan apa yang kita mampu nak derma …. mungkin derma di tabung masjid setiap pagi , atau dimana mana yang boleh didermakan …. paling bagus kalau dapat derma atau sedeqah makan ….. di masjid mungkin mula dengan hari jumaat sahaja…
.
Kalau anda ingin derma boleh je jugak kommunity derma makan amal masjid setiap jumaat di bawah keloloaan AbangAbu 

KLIK link untuk derma makan ——–> www.abangabu.com 
https://toyyibpay.com/SEDEQAH-MAKAN-AMAL-JUMAAT
.
.
.
.
.
5 – HUTANG/ LOAN – Ini juga satu masalah yang mereka mereka dalam keadaan kewangan yang kritikal. Mereka tidak dapat melunaskan hutang hutang sehingga menjadikan diri mereka boleh menjadi muflis …. 
.
semua nya berpuncan dari tidak ada kesedaran ilmu kewangan , serta tiada disiplin dalam berbelanja , juga tidak simpan setiap bulan , dan solusi masalah kewangan mereka adalah meminjam… dan akhirnya akan tiba satu masa memang tidak boleh lagi meminjam…
.
bagi yang mungkin ada isu isu macam ni ….. jangan tunggu … terus dapatkan DEBT BUSTER untuk mula lunaskan hutang sehingga menjadi BEBAS HUTANG ..
.
.
KLIK sini jika nak BEBAS dari tekanan HUTANG ..
https://simpanchallenge.com/langgan/subscribe?group_id=2
.
.
.
.
6) JANA WANG – dan setelah semua yang AA dah listkan di atas , ada satu benda yang memang perlu sangat untuk dengan cepat selesaikan semua masalah lain … itulah penjanaan Kewangan..

Macam mana nak buat duit lebih rm100 , 200, 300, 400 atau 1000 setiap bulan … Ini lah satu kaedah yang boleh bantu untuk membawa semua orang mencapai taraf kebebsana kewangan dalam satu jangka masa tertentu mengikut keadaan mereka .

bagaimana pun , banyak sangat cara untuk di lakukan … tetapi AA juga mahukan yang boleh dilakukan dgn masa yang mungkin singkat kerana masih bekerja atau sibuk dengan perniagaan sendiri ..
.
.
AbangAbu juga ada workshop bagi yang dah bersedia untuk buat duit sikit dengan email je …. ada workshop 29 Feb ini di KL .. boleh lah join KLIK LINK ini ….https://www.eventbrite.sg/myevent?eid=95102091917

atau yang nak juga satu EBOOK yang AA nak bagi … jangan lupa baca di Blog AbangAbu di bawah ni,,,

AbangAbu harap semua orang Allah mudahkan jalan untuk mereka mencapai kebebasan kewangan …. dengan ilmu ilmu yang memang AbanGAbu sendiri gunakan dalam perjalanan AbangAbu mengatur langkah dalam mencapai impian dan kejayaan kewangan mengikut kehendak Allah dan izinnya …

JOM …. AbangAbu ajak menjadi adek beradek abangabu …( anak buah lah…. semua yang belajar dengan abangabu kita adek beradek… k ) 

Strategic Partnership PUNB

Perjumpaan dengan team PUNB untuk kolabrasi dalam pembangunan usahawan bumiputra

Satu perjumpaan dengan PUNB berlangsung di Sentral Plaza , Kuala Lumpur .

Perjumpaan hampir sejam ini membincangkan mengenai program program keusahawanan untuk membantu usahawan PUNB dalam melangkah lebih jauh dalam perniagaan mereka.

Antara kerjasama yang bakal di menterai adalah untuk usahawan usahawan yang baru bermula dengan kadar jualan RM10K ke bawah.

usahawan JUMPER yang mempunyai jualan melebih RM50 k – 100K sebulan .
Dua golongan ini menjadi fokus dalam persefahaman ini.

Keusahawanan menjadi satu topik yang perlu di pupuk dari kecil lagi, dan lebih ramai belia belia perlu menceburkan diri dalam bidang keusahawan.

Sebagai juga membantu usahawan baru yang ingin memulakan bisnes mereka , boleh mendapatkan panduan yang betul dengan memiliki MANUAL MEMULAKAN PERNIAGAAN YANG MENGUNTUNGKAN

Ekonomi di jangka muram !!

Adakah anda tahu , apa yang sedang berlaku dalam ekonomi dunia ? Dengan episod Wuhan dengan virus corona yang melanda China , yang mengakibatkan seluruh dunia terancam dari segi ekonomi?

Jadi apa yang boleh dilakukan oleh seorang individu sama ada beliau adalah seorang pekerja atau usahawan? sama ada sudah berumah tangga atau belum? Pasti apa jua pun keadaan pasti akan ada renjisan akibat keadaan ini atas kewangan seseorang .

Lebih lebih lagi orang yang langsung tidak mengambil berat mengenai kewangan mereka. yang tiada simpanan, yang tiada pelaburan jangka masa panjang . Pasti mereka ini akan sangat sakit sekiranya keadaan ekonomi suram ini berterusan yang akan mengakibatkan “RETRECHMENT” yang sering akan kita dengar setiap kali keadaan ekonomi dunia mengalami kelembapan. Tapi kali ini berkemungkinan akan mengambil masa yang lebih panjang untuk pulih . Pelbagai faktor menjadi punca keadaan ini.

Jadi…. apa yang sebagai seorang individu yang biasa perlu lakukan?

1- Dapatkan ilmu kewangan . ( baca buku buku kewangan ke , atau attend seminar dan workshop kewangan ke , dapatkan portal online ke )

2- Mulakan pelaburan secara kecil kecilan untuk jangka masa panjang . Bukan hanya menyimpan di bank , sebaliknya dalam satu pelaburan mengikut cita rasa risiko anda sendiri. Pastinya yang mematuhi syariah dan yang bukan di laburkan mengikut cita rasa pihak pengurusan pelaburan sebaliknya mengikut cita rasa pelabur iitu sendiri. Antara yang patuh syariah dan fintech yang pertama islamic WAHED INVEST . MOBILE JE ..

3- Elakan perbelanjaan yang memerlukan pinjaman .

4- Mulakan pendapatan tambahan dengan mengunakan kemudahan ONLINE …. Kini anda tidak lagi perlukan website dan online marketing , kerana Email Promo dan Email marketing menghasilan pendapatan tambahan yang konsisten serta berpanjangan.

itu kesimpulan yang AbangAbu boleh rumuskan . Dan Apa yang telah AbangAbu katakan sejak 1 tahun lalu untuk berikan perhatian pada 4 bidang yang boleh membawa keuntungan . Malahan ada juga pernah AbangAbu post mengenai startegi AbangAbu sendiri iaitu GRAB.
gold + Real Estate + Artificial Intelligence + Business ( yg gunakan online sahaja dan yang mudah mudah )

Akhir Kalam AbangAbu nak anda mulakan dengan benda yang AbangAbu dah syorkan . Insha Allah akan bantu anda dalam mengharungi pasa kemurungan ekonomi dunia ini.

Mula 1 je , sekarang dah 30-100 setiap minggu !!

Alhamdullillah, Apa yang kita niatkan untuk diri kita juga baik kalau kita berikan peluang yang sama pada kenalan lain.

Begitulah bermula nya Apa yang Abangabu mulakan hampir 16 bulan lalu , AA hanya sedeqah satu pack dan tambah 5 pack dan seterusnya 10 pack regular … Dan akhirnya menjadi 15 bungkus . Dan masa inilah AbangAbu rasa seolah terpanggil untuk ajak kawan kawan dan kenalan lain juga sama sama derma makan amal setiap jumaat .. dan akhirnya AA mulakan satu telegram group yang sama juga mahu derma setiap minggu .

Tidak ada paksaan , ikhlas apa pun jumlah yang mereka nak dermakan , dan ada masa ianya meningkat sehingga 150 bungkus . Sasaran AbangAbu setiap minggu dapat 100 bungkus alhamdullilah .

Hari ini , dapat dalam 46 bungkus hasil derma dalam 5 orang alhamdullilah . AA akan terus melakukan ini , kerana ianya memberikan satu rasa kepuasan dalam diri dan juga AA yakin kesannya BEST BEST BEST .

ika anda yang juga ada niat nak sedeqah makan setiap jumaat boleh lah buat sama sama dengan group AA ni k….


JEMAAH MENGAMBIL MAKAN AMAL DI MASJID AL FALAH

kenali potensi kekayaan anda

AbangAbu rasa sudah tiba masa AA untuk mula memberikan ilmu ilmu kewangan dengan kaedah yang lebih baik serta lebih ekonomi .

AbangAbu dah mulakan untuk berikan ilmu yang paling asas dan sangat perlu . kenali potensi Kewangan dan Kekayaan .

AbangAbu juga sudah mengwujudkan satu usaha SOSIAL ENTERPRISE – The Money Mechanic Club dimana ianya akan memberikan ilmu ilmu Kewangan kepada umum dengan harga mampu milik .

Juga semua wang sekiranya ada keuntungan akan di salurkan untuk membantu pelajar pelajar di bandar KL yang tidak cukup untuk mendapatkan makan siang dan malam.

Minggu ini pada 15 Feb 2020….. Hari Sabtu , AbangAbu akan mengadakan satu coaching 1 hari dari jam 9am to 6pm .
dan AbangAbu hanya ingin charge RM19 sahaja untuk sesi yang biasanya akan di tawarkan pada RM199/=

Moga Allah rahmati dan berkati usaha ini . dan juga ilmu yang akan AA sampaikan memberikan menfaat yang luar biasa dengan izin nya dalam menjadikan ekonomi ummah terus membesar dan juga melahirkan ummah yang ber WAQAF , ber INFAQ , ber SEDEQAH , ber ZAQAT .

DAFTAR SEGERA DI LINK INI

HANYA 30 TEMPAT

THIS WEEK ENTREPRENEUR- SITI FARAZILA ( adek BERADEK ABANGABU )

Siti Farazila Wahab012.345.9450ococ.my/brainexpert

1)What kind of business do you have? What inspired you to become an Entrepreneur business owner?


Saya Farazila Wahab ejen rasmi produk OCOC(Otak Cantik Otak Cerdik) yang diformulasi oleh Dr Rizal. Coco OCOC merupakan minuman bernutrisi bagi menguatkan DAYA INGATAN dan MENINGKATKAN FOKUS orang dewasa dan anak-anak.

Ianya berdasarkan formula yang dicipta dengan penuh ketelitian dan kasih sayang oleh pengasasnya. Anak-anak adalah inspirasi saya. Saya mahu kongsi tentang kebaikan Coco OCOC kepada semua orang agar mereka dapat rasai kesan seperti yang saya sekeluarga rasai.

Unique Selling Point Coco OCOC

Ococ ni lain dari yg lain kerana:

1. Formula dari seseorang yg berilmu tentang otak dan formula untuk anak dan keluarga sendiri. Bukan dibuat atas tujuan jualan/komersil pada mulanya.

2.  Kandungan bahan telah diuji di makmal dan terbukti berkesan.

3. Ada bukti klinikal kesan positif pada memori.

4. Bahan Organik dan Premium – Dark Chocolate 70%, Ginkgo Biloba, Gula Kelapa dan Susu Kambing Organik.

5. Tiada bahan pengawet dan perisa tiruan.

6. Diiktiraf selamat dari UNIPEQ.

7. Menggunakan gula Kelapa dgn GI yg rendah. Tiada gula putih yg sangat berbahaya untuk kesihatan.

8. Produk yg ada ginkgo biloba, bagus utk peredaran darah terutama di bahagian otak.

9. Koko yg digunakan 70% koko yg ada bukti kajian tentang kebaikannya pada memori dan otak.
 

Asal Cerita Coco OCOC:

Jun 2012. Baharu pulang dari Australia.
Pulang rumah lihat wajah anak-anak. Moyok wajah kesemuanya. Masam mencuka.
.
Ada masanya adegan air mata.
Drama.
Tidak mahu ke sekolah.
.
Maklumlah tidak pandai berbahasa Melayu.
Tidak pernah belajar di Malaysia. Silibus hanya silibus Australia.

Apabila ujian duduki tempat tercorot.
Ditertawakan. Dianggap tidak bijak.
.
Anak- anak stres.
Saya kecewa. Isteri tundukkan kepala.
.
Apa yang mahu dibuat?
.
Anak-anak letih.
Belajar tak masuk kata mereka.
.
Daya ingatan juga terganggu.
Fokus tidak ada.
Tidur tidak nyenyak.
.
Pendek kata masalah di sana sini.
.
Saya mula berfikir.
Cari jalan.
Kesemua masalah mereka puncanya pada otak.
Jadi perlu baiki otak.
.
Apabila otak mahu dibaiki, bahagian otak yang disasarkan mesti tepat.
Sukatan bahan mesti betul. Supaya impaknya maksima.
.
Saya tidak mahu jadi penembak rambang.
Masukkan peluru terus tembak sekeliling.
Dengan harapan kena sasaran.
.
Saya mahu jadi sharpshooter.
Satu peluru. Terus tepat ke sasaran.
.
Saya berusaha mencari formula.
Guna formula diambil semasa latihan di Harvard.
Ubah dan baiki. Akhirnya lahirkah coco OCOC.
.
Coco OCOC guna pendekatan penembak tepat.
Ada 3 bahagian utama otak disasarkan.
.
1. Prefrontal Cortex
Tempat problem solving, buat keputusan, pertimbangan, susun kata kata, kawaln emosi
.
2. Temporal Lobe
Bahagian berkaitan belajar
.
3. Hippocampus
Pusat memori
.
Niacin, flavonoids, tryptophan, magnesium sasarkan pada 3 bahagian otak di atas.
38 vitamin dan minerals lagi sasarkan pada bahagian lain.

Gambar adalah saya bersama Maryam. Bekalkan Coco OCOC.

Kesannya pada anak anak luarbiasa.
Mereka mula mendapat tempat pertama.
UPSR, PMR/PT3 dapat straight As.
Begitu juga SPM.
.
Naik pentas setiap tahun. Wakili negeri dalam pertandingan Sains.
.
Lonjakan prestasi mengujakan saya sebagai ayah.
.
Bayangkan dari anak anak yang tidak tahu berbahasa Melayu, tidak pernah berada dan belajar dalam silibus Malaysia dapat transform dalam masa yang singkat.
Dapat menguasai dan mengungguli.
.
Saya sangat percaya kesan dari coco OCOC ini.
.
Kalau coco OCOC ini dapat beri kesan begini pada orang tidak tahu bahasa melayu dan belajar di Malaysia, bayangkan kesannya pada anak anak yang berbahasa Melayu dan memang belajar dalam silibus Malaysia.
.
Maklumat lanjut klik
.
ococ.my/brainexpert

2)Did you need to have a certain mindset to achieve success?

Ya tentu sekali, Mindset Is Everything!

Mindset yang betul akan memberi impak yang sangat ketara di atas apa yang kita lakukan. Saya banyak membaca catatan tentang bagaimana orang-orang yang berjaya berfikir. Secara keseluruhannya, memang ada persamaan.

Orang biasa-biasa sentiasa berfikir yang merugikan dan membantutkan kemajuannya sendiri. Sebaliknya orang berjaya, apapun keadaan sekeliling, dia sentiasa berfikir yang membuatkan dia lebih maju.

Kata orang berjaya, tahun pertama buat bisnes, fokus betulkan cara berfikir dulu. Bila cara berfikir dah betul, kita akan tetap maju untuk mencapai matlamat sendiri walau dari arah mana pun angin bertiup. Kita tahu kawal LAYAR hidup sendiri, insyaAllah.

We cannot direct the wind, but we can adjust our sail.

Tips Memperbetulkan Mindset

Untuk perbetulkan mindset, 

(1) Hentikan semua input negatif. Berhenti baca suratkhabar / berita di internet dan berhenti menonton TV, 

(2) masukkan input positif setiap hari dengan membaca buku-buku self-help, 

(3) bergaul dengan mereka yang berjaya atau mereka mempunyai matlamat yang sama untuk maju dalam hidup.

Kalau kita sanggup tinggalkan TV selama 5 tahun dan menggantikan waktu menonton TV dengan membaca buku-buku bermanfaat serta bergaul dengan mereka yang positif, saya percaya, 5 tahun lagi insyaAllah hidup kita akan berubah menjadi lebih baik.

Success is all about the mind’s game.

3)Have you noticed certain advantages to being an entrepreneur business owner?

Saya bukanlah pemilik kepada bisnes OCOC. Tetapi saya telah menganggap bahawa bisnes ini adalah milik saya. 

Sebagai seorang pemilik bisnes, kita mempunyai kelebihan berikut:-

1) Mempunyai banyak masa bersama keluarga dan anak-anak.

2) Tidak terikat dengan masa bekerja 8.00pg-5.00ptg. Kita sendiri bebas menentukan.

3) Mempunyai peluang untuk memiliki rumah di usia muda tanpa pinjaman bank yang membebankan.

4) Dapat menentukan sendiri aktiviti sepanjang hari.

5) Tidak terikat dengan etika pemakaian di pejabat atau syarikat (sekiranya makan gaji)

6) Mendapat pergaulan yang lebih luas terutamanya dari mereka yang juga terlibat dalam aktiviti perniagaan

4)Did you have a mentor to help you get started?


Ya, saya suka mengikuti ramai mentor. Antaranya ialah Robert Kiyosaki, Azizi Ali, Aziz Ibrahim, Shafie Bustan, Abang Abu, Dr Rizal Abu Bakar, Datuk Roslan dan ramai lagi.

5)Approximately how much money did you invest before your business became profitable?

Saya bermula dengan modal yang kecil. Dalam rm2000 – rm3000.

6)What ways have you found to be most effective in marketing your product or service to get sales?


Online marketing (Social Media, Shopee, Whatsapp) adalah yang terbaik, selain itu adalah bonus!


7)What tips can you give others who want to embrace their dream but, don’t have the confidence or feel they don’t have what it takes to succeed?

Impian yang ingin kita capai itu perlulah impian yang amat TINGGI/KUAT yang mampu membuat kita bangkit daripada zon selesa. Yang mampu membuat kita menitiskan air mata. Dengan impian sebegitu, tiada apa yang boleh menghalang kita untuk berjaya.

8)What’s next for you?

Saya ingin membina pendapatan pasif daripada pendapatan aktif untuk mencapai kebebasan kewangan. Kemudian selepas itu sudah tentu saya ingin memberi/membantu dengan lebih banyak lagi kepada orang yang memerlukan.

9)Few words of AbangAbu.

AbangAbu selalu mengingatkan saya untuk bersedekah dan berwakaf untuk saham akhirat. Ianya sangat memberi inspirasi kepada saya. Semoga Allah terus memberkati usaha Abang Abu untuk memandaikan bangsa. Amin.

10) One fav hadis , quote or book that impacted you?.

“Kamu jagalah Allah, kamu akan dijaga oleh Allah.”

This Week Entreprenuer – Faza & Fazul – Classic Baker(Singapore)

Faza and Fazul. Sister and brother team who started something out from their passion for baking.
Without any business experiences , they jump into business with only passion and believe .

Singapore business scene will require a lot of money to set up a business for someone new and limited sources.

They did start , knowing the risk and work that will be required in making it work. And yes they did and now started to grow their business slowly but surely …

AbangAbu ask few questions on the journey in entrepreneurship , career , hope and aspiration………

READ , SHARE , And just post one lesson that you learn from this conversation……. All respondent will be given discount vouchers…

1)What kind of business do you have? 
Spreading love and care around.

Currently, I’m selling different bakes to share with family and friends.

FAZRUL


What inspired you to become an Entrepreneur business owner?
To have a better financial means and to achieve success and help the community.

2)Did you need to have a certain mindset to achieve success?

Having a right mindset is crucial. 
Just do it. Keep doing it Until you get it.

3)Have you noticed certain advantages to being an entrepreneur business owner?

I am making new friends and learning from many people, their experiences. It allows me to have different perspective of life. It helps me to prioritise what is important for me. 

4)Did you have a mentor to help you get started?

Yes. Abang Abu. Having a mentor helps. It’s like finding a way home when we are lost. 

5)Approximately how much money did you invest before your business became profitable?

I started with $2 given by Abang Abu. Having supportive family helps a lot too.

6)What ways have you found to be most effective in marketing your product or service to get sales?

Word of mouth and of course the social media, IG and FB.

7)What tips can you give others who want to embrace their dream but, don’t have the confidence or feel they don’t have what it takes to succeed?

Have a plan and mentor. Execute it.

8)What’s next for you?
Growing the company. Having detail SOPs.

9)Few words of AbangAbu.

Thank you Abang Abu for the time that you share and guide us. It has been a pleasure meeting you and getting to know you. It helps me to align my business and grow me as a person. Thank you so much. Semoga Allah terus memberkati usaha Abang Abu untuk memandaikan bangsa. Amin.

10) One fav hadis , quote or book that impacted you?.

Man Jaddah, Wa Jaddah.

Always Believe in Urself

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial