KompasWorkBook

buku kerja KOMPAS WANG .

Workshop Money Compass in English available .

Para pembeli buku kompas wang boleh hadiri bengkel Kompas Wang secara percuma.Hubungi sekarang untuk tarikh dan masa.

Report in Berita Harian

Boleh call 91463164 atau email kompas@nowasia.sg

cara bayaran

1)Anda juga boleh bayar melalui Kad Kredit menerusi Paypal..

I want to be financially fit

2) Bank in or Bank tranfer to POSB Saving Account  ‘ 060-72619-1′ atau CIMB Saving Account  ‘ 01040124385523′ dan emailkan kami the reciept to abangabu@nowasia.sg

Akan kami hantarkan kepada anda dalam masa 2-3 hari. Sila e-mail nombor telephone anda sekali  kompas@nowasia.sg

Singapura : 9 September 2008

Mudah cetak E-mel
Mudah cetak | E-mel

BUKU KERJA BANTU KELUARGA URUS WANG PAKAR motivasi keusahawanan dan kewangan setempat, Encik AbuAyubul Ansari, telah menerbitkan sebuah buku kerja kewangan, Kompas Wang, yang sesuai digunakan setiap keluarga bagi menguruskan wang mereka.

Buku setebal 143 muka surat itu dapat membantu keluarga meneliti sendiri perbelanjaan mereka dan mengetahui ke mana duit itu dibelanjakan supaya mereka ‘sihat’ dari segi kewangan.

Perdana Menteri, Encik Lee Hsien Loong, pernah menasihati keluarga Melayu supaya berhemah ketika berbelanja.

Semakin ramai keluarga Melayu yang berbelanja di luar kemampuan dan apabila kesempitan, mereka terpaksa meminta bantuan daripada para Anggota Parlimen (AP).

Menurut Encik Abu atau lebih mesra dengan panggilan Abang Abu, kandungan buku itu merupakan sebahagian daripada inti programnya, ‘Map Untuk Kaya’, yang mendapat sambutan menggalakkan di kalangan masyarakat Melayu/Islam di sini.

‘Kompas Wang merupakan satu konsep yang mudah tetapi berkesan. Setiap kita tentu mempunyai perbelanjaan harian.

‘Kita catatkan perbelanjaan seharian itu di dalam buku. Setiap bulan kita akan tahu dan melihat sendiri di mana duit kita itu mengalir sama ada perbelanjaan itu ke utara (untung – perbelanjaan yang menguntungkan), ke selatan (sampah – perbelanjaan yang tidak perlu), ke timur (terpaksa – perbelanjaan yang perlu), atau ke barat (bocor – perbelanjaan yang tidak perlu).

‘Masalah kewangan berlaku apabila mereka tidak tahu ke mana wang mereka mengalir. Lebih buruk lagi, jika mereka terlalu banyak berbelanja sampai berhutang berlebihan di luar kemampuan mereka.

‘Melalui buku ini, mereka akan tahu dengan jelas ke mana wang itu pergi,’ kata Abang Abu, yang juga Pengarah Urusan NowAsia.

Abang Abu berkata sebanyak 600 naskhah buku kerja itu telah pun dijual daripada 3,000 naskhah yang sudah dicetak.

Buku-buku itu dibeli terutamanya kepada para pelajar yang mengikuti program-program beliau. Selain itu, ia turut dijual melalui laman Internetnya, www.abangabu.com, pada harga $29.90.

Beli sekarang juga..

.

7 Comments

Comments are closed.