WANG-ACTION-PROCESS 3/3 – SEDIAKAN BAJET

Amacam ? Dah buat ke benda semalam ….  Kalau belum buat dulu

 

WAP 1/31
WAP 2/31

Hari ini nak cerita sikit pasal benda paling penting tapi paling yang orang tak buat .

BAJET ….. BULANAN ……  kalau tanya semua cakap dia orang pernah buat ……  tapi lepas tu tak buat lagi …. itu lah masalahnya ..

Tapi , AbangAbu nak u all , mula sit down malam nanti , cuba tulis bajet untuk bulan akan datang , berapa yang di perlukan untuk belanja bulan depan .

Ini akan memastikan anda tahu mana wang pendaatan anda pegi atau akan pegi…. pas tu dah boleh agak bila duit akan abes …. paham ke paham …

 

Jadi jangan tunggu cukup bulan baru mencari , mana lah duit gaji aku , masa dah tak cukup baru nak terkial kial plan buat itu dan ini …

So apa lagi , buat je apa yang AbamgAbu suruh buat ….. Jangan cakap aku dah buat …. buat lagi ….. okie ….  Buat dan nengok apa keadaan wang u all….

Jadi untuk hari ini , tu je kena buat ….. ini adalah cabaran AbangAbu untuk u all…… BUAT dan jangan Tak Buat ……

BEST BEST BEST !

KOMEN ! dan SHARE POSTING ni pada kenalan ,,, dan ajak ramai sertai program ini ,

 

WANG-ACTION-PROCESS 2/31 HARI ABANGABU AJAR KAEDAH BETULKAN KESIHATAN KEWANGAN ANDA

Dah buat ke , Activiti 1 dalam ACTION Hari Pertama Dah buat ke belum ? Kalau dah buat tahniah . Kalau belum anda memang tak layak baca yang seterusnya , sebab tak guna kalau benda ni kita baca je dan tak buat .

AbangAbu buat benda ni untuk anda semua mula lakukan , Jadi bertindak ye….

WANG-ACTION-PROCESS 1 

TASK HARI INI .

AbangAbu nak kenalkan pulak hari 2 ini dengan satu aktiviti baru .

Mula kira NET WORTH . Maksudnya adalah jumlah kekayaan anda …… paham ke ? Ok biar AA terangkan dengan lebih jelas lagi .

Mula dengan kira benda benda yang  ada nilai .

1.Bermula dengan Tunai yang anda ada .

2.Deposit dalam bank akaun anda .

3. duit anda yang ada pada orang lain yang perlu di bayar pada anda .

4.Nilai jumlah yang ada dalam caruman EPF anda

5. Duit Insurans anda ( hanya tulis CASH VALUE insuran anda )

6. Nilai Semasa Saham Saham atau Unit trust mengikut harga pasaran anda .

7. Nilai semasa harta benda seperti kereta anda dan lain lain .

8. Nilai semama rumah anda .

9. Apa apa sahaja yang anda rasa ada punyai nilai .

Jumlahkan semua nilai nilai ini . dan anda akan dapat satu jumlah keseluruhan .Ini dinamakan jumlah ASSET

JUMLAH ASSET =

Kemudian kini kira pula semua hutang hutang yang anda perlu selesaikan , seperti

1.Hutamg Rumah
2.Hutang Kereta
3.Hutang Binses

4. Hutang Credit Card

5.Hutang Orang

6. Hutang Tunggakkan .

7. Lain Lain Hutang .

Jumlahkan semua hutang hutang ini , dan dapatkan jumlahnya . Ini dinamakan LIABILITI.

JUMLAH LIABILITI =

 

Sekarang untuk mendapatkan NET WORTH ( NILAI KEKAYAAN )

ASSET + LIABILITI = NET WORTH .

Beginilah untuk kita dapatkan NET WORTH .

 

Proces ini adalah penting , untuk kita teruskan  W+A+P  kita …… SO buat sekarang .

 

SHARE pada Kenalan anda , untuk mereka juga dapat benefit from AbangAbu punya sharing .

Jangan Lupa download ebook percuma ABU SUCCESS METHOD percuma . KLIK SINI 

 

BEST BEST BEST

 

 

CABARAN 1/31hari MEKANIK WANG – AbangAbu ajar pasal betulkan kesihatan kewangan

Hari ini AbangAbu ingin mulakan satu proses dalam membina satu keadaan kewangan yang sempurna dalam kehidupan kita semua .

Jadi setiap Hari di Blog abangabu.com ini akan AA update atau pun berikan satu cabaran setiap hari untuk 31 hari , Ini bermaksud setiap hari anda kena jalankan cabaran yang akan AA berikan … Jika anda just mula follow benda ini anda akan mula merasa kelaianan dalam kewangan anda .

 

AbangAbu juga akan recommend kelas kelas , buku buku , workshop yang mungkin boleh anda sertai untuk memperkasakan kewangan anda mengikut matlamat yang anda tetapkan …

 

Jadi bersedia dari sekarang dan sentiasa baca update di Blog ini dan juga SHARE di facebook anda …. Moga moga usaha kita ini aakan mendapat rahmat Allah .

 

 

untuk hari 1 ni , AA nak anda hanya mula rekodkan semua perbelanjaan . Bermula hari ini semua perlu di rekodkan . Alasan tidak atau lupa di denda dengan membayar RM10 kepada Tabung AbangAbu , yg di akhir 10 hari nanti akan di berikan pada AbangAbu , untuk kita dermakan pada badan yang terpilih.

Tak kira apa pun perbelanjaan perlu di rekodkan /

 

itu sahaja untuk Hari ini dan cabaran Pertama.

 

#cabaran31MekanikWang .