Home AuthorsAll posts by Abang Abu
Author

Abang Abu

Amacam ? Dah buat ke benda semalam ….  Kalau belum buat dulu

 

WAP 1/31
WAP 2/31

Hari ini nak cerita sikit pasal benda paling penting tapi paling yang orang tak buat .

BAJET ….. BULANAN ……  kalau tanya semua cakap dia orang pernah buat ……  tapi lepas tu tak buat lagi …. itu lah masalahnya ..

Tapi , AbangAbu nak u all , mula sit down malam nanti , cuba tulis bajet untuk bulan akan datang , berapa yang di perlukan untuk belanja bulan depan .

Ini akan memastikan anda tahu mana wang pendaatan anda pegi atau akan pegi…. pas tu dah boleh agak bila duit akan abes …. paham ke paham …

 

Jadi jangan tunggu cukup bulan baru mencari , mana lah duit gaji aku , masa dah tak cukup baru nak terkial kial plan buat itu dan ini …

So apa lagi , buat je apa yang AbamgAbu suruh buat ….. Jangan cakap aku dah buat …. buat lagi ….. okie ….  Buat dan nengok apa keadaan wang u all….

Jadi untuk hari ini , tu je kena buat ….. ini adalah cabaran AbangAbu untuk u all…… BUAT dan jangan Tak Buat ……

BEST BEST BEST !

KOMEN ! dan SHARE POSTING ni pada kenalan ,,, dan ajak ramai sertai program ini ,

 

October 10, 2017 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

Dah buat ke , Activiti 1 dalam ACTION Hari Pertama Dah buat ke belum ? Kalau dah buat tahniah . Kalau belum anda memang tak layak baca yang seterusnya , sebab tak guna kalau benda ni kita baca je dan tak buat .

AbangAbu buat benda ni untuk anda semua mula lakukan , Jadi bertindak ye….

WANG-ACTION-PROCESS 1 

TASK HARI INI .

AbangAbu nak kenalkan pulak hari 2 ini dengan satu aktiviti baru .

Mula kira NET WORTH . Maksudnya adalah jumlah kekayaan anda …… paham ke ? Ok biar AA terangkan dengan lebih jelas lagi .

Mula dengan kira benda benda yang  ada nilai .

1.Bermula dengan Tunai yang anda ada .

2.Deposit dalam bank akaun anda .

3. duit anda yang ada pada orang lain yang perlu di bayar pada anda .

4.Nilai jumlah yang ada dalam caruman EPF anda

5. Duit Insurans anda ( hanya tulis CASH VALUE insuran anda )

6. Nilai Semasa Saham Saham atau Unit trust mengikut harga pasaran anda .

7. Nilai semasa harta benda seperti kereta anda dan lain lain .

8. Nilai semama rumah anda .

9. Apa apa sahaja yang anda rasa ada punyai nilai .

Jumlahkan semua nilai nilai ini . dan anda akan dapat satu jumlah keseluruhan .Ini dinamakan jumlah ASSET

JUMLAH ASSET =

Kemudian kini kira pula semua hutang hutang yang anda perlu selesaikan , seperti

1.Hutamg Rumah
2.Hutang Kereta
3.Hutang Binses

4. Hutang Credit Card

5.Hutang Orang

6. Hutang Tunggakkan .

7. Lain Lain Hutang .

Jumlahkan semua hutang hutang ini , dan dapatkan jumlahnya . Ini dinamakan LIABILITI.

JUMLAH LIABILITI =

 

Sekarang untuk mendapatkan NET WORTH ( NILAI KEKAYAAN )

ASSET + LIABILITI = NET WORTH .

Beginilah untuk kita dapatkan NET WORTH .

 

Proces ini adalah penting , untuk kita teruskan  W+A+P  kita …… SO buat sekarang .

 

SHARE pada Kenalan anda , untuk mereka juga dapat benefit from AbangAbu punya sharing .

Jangan Lupa download ebook percuma ABU SUCCESS METHOD percuma . KLIK SINI 

 

BEST BEST BEST

 

 

October 8, 2017 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

Hari ini AbangAbu ingin mulakan satu proses dalam membina satu keadaan kewangan yang sempurna dalam kehidupan kita semua .

Jadi setiap Hari di Blog abangabu.com ini akan AA update atau pun berikan satu cabaran setiap hari untuk 31 hari , Ini bermaksud setiap hari anda kena jalankan cabaran yang akan AA berikan … Jika anda just mula follow benda ini anda akan mula merasa kelaianan dalam kewangan anda .

 

AbangAbu juga akan recommend kelas kelas , buku buku , workshop yang mungkin boleh anda sertai untuk memperkasakan kewangan anda mengikut matlamat yang anda tetapkan …

 

Jadi bersedia dari sekarang dan sentiasa baca update di Blog ini dan juga SHARE di facebook anda …. Moga moga usaha kita ini aakan mendapat rahmat Allah .

 

 

untuk hari 1 ni , AA nak anda hanya mula rekodkan semua perbelanjaan . Bermula hari ini semua perlu di rekodkan . Alasan tidak atau lupa di denda dengan membayar RM10 kepada Tabung AbangAbu , yg di akhir 10 hari nanti akan di berikan pada AbangAbu , untuk kita dermakan pada badan yang terpilih.

Tak kira apa pun perbelanjaan perlu di rekodkan /

 

itu sahaja untuk Hari ini dan cabaran Pertama.

 

#cabaran31MekanikWang .

October 2, 2017 0 comment
2 Facebook Twitter Google + Pinterest

tahukah anda tahun 2017 dan 2018 adalah tahun kewangan , walaupun ekonomi dijangka merosot dan dalam keadaan tidak stabil ramai bakal jutawan akan dilahirkan.

ini kerana , terdapat peluang peluang bagi sesiapa sahaja yang memiliki ilmu kewangan , mereka inilah yang akan dapat mengambil kesempatan dari peluang peluang yang akan timbul.

bagi anda yang tiada ilmu kewangan akan pula merasai kesukaran .

Jangan anda ketinggalan lagi…. kuasai ilmu kewangan .

Program GARAJ WANG 3.3.3 Adalah satu program unik yang direka khas untuk anda yang ingin mengenali akan potensi kewangan mereka dalam mencapai taraf kewangan yang diinginkan.

program 1 hari ini akan membuka minda anda dan juga memberikan anda peluang untuk mengenali akan keadaan kewangan anda .
Anda juga akan diberikan meter wang anda untuk mengetahui akan status kesihatan kewangan anda.

jangan lepaskan peluang ini

hanya 30 tempat sahaja untuk setiap sesi ini.

**** INI BUKAN PROGRAM SKIM CEPAT KAYA / INSURAN/ MLM atau sebarang jenis PELABURAN*******************************

Apa kata peserta yang sudah menghadiri program ini.

Nadrah Ahmad :
ameen, ameen, ameen ya Rabb.
Terima kasih Abg Abu bagi ilmu, banyak sangat manafaat saya dan husband dapat.. Semoga dirahmati Allah..

fauzi :
Saya dah pergi seminar ni. memang terbaeeeek.

******************************************************
PROGRAM WANG3.3.3 bersama AbangAbu aka MEKANIK$
******************************************************

16 OCTOBER 2017 …. GARAJ WANG- JOHOR BAHRU

Now Asia International Sdn Bhd

Tempat: HOTEL TROPIKAL INN . JOHOR BAHRU . Jalan Gereja .

 

Fee : RM197 untuk seorang./RM297 untuk 2 orang / 347 untuk 3 orang

untuk keterangan sila hubungi 010-3028769 / 019 7510509 ( Team AA)
atau email info@nowasia.sg

Cara pembayaran
bank transfer :
MayBank – 555135109019

Pay pal – abangabu@nowasia.sg


No of Pax



setelah membuat pembayaran sila Whatsapp  bukti pembayaran
013-7556195 atau email ke abangabu@nowasia.sg

September 7, 2017 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

SALAM 1 CASHFLOW MALAYSIA .

 

cashflow 1
==============================================================================================================================================================================================================

8 OCTOBER 2017 – UPM SERDANG , KL  ( FINAL CASHFLOW COMPETITION )

100 peserta akan bertanding menjadi JUARA CASHFLOW 1 MALAYSIA yang pertama . Dimana semua yang turut serta mempunyai juga peluang untuk bertemu Robert Kiyosaki secara LIVE di Singapura pada 14 dan 15 October 2017 .

Untuk Sertai terus Pertandingan Cashflow ini ada 2 package .

Package SILVER — RM100

  • Bertanding dalam permainan Cashflow

Package GOLD —RM500

* Bertanding dalam permaian Cashflow

* mendapat tiket untuk ke Singapura ke Seminar 2 hari Business Summit bersama Robert kiyosaki 14 dan 15 October 2017 . Nilai sebenar tiket RM1500 , untuk anda hanya RM500 sahaja .

Untuk maklumat sila whatsapp 019 751 0509 .

==============================================================================================================================================================================================================

 

 

September 6, 2017 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

Nak tahu pasal buat duit … than jom tune in lah ke Facebook LIVE AbangAbu mekanik Wang …. sebab memag nak sembang pasal kaedah kaedah yang akan AA share dengan peserta passport Wang ….

Dah register ke belum

7 october 2017 ……. JOM JOM JOM …

ABANGABU MEKANIK WANG 

September 5, 2017 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

Assalamualaikum ? Apa Khabar semua …

Lama juga tak update Blog ini kan , mungkin AbangAbu ni suka tulis sendiri kat blog ini , tu yang sebab masa suntuk tak dapat tulis …. Tapi rasanya lepas ni banyak kena tulis sebab banyak activiti berlaku ….

Yang ini untuk maklumkan bahawa setiap hari Khamis pada jam 515pm to 6pm AbangAbu akan bersiaran di radio secara LIVE … dan pendengar boleh dengar melalui radio gelombang 94.2 fm di singapore  atau secare Online di link Bawah ini

NAK DENGAR LIVE ABANGABU KAT RADIO WARNA HARI KHAMIS JAM 5.15 PM to 6PM 

AbangAbu juga Ingin membuka peluang untuk semua pendengar juga untuk bertemu AbangAbu dalam sesi COACHING WANG dengan AbangAbu .

SESI COACHING ini akan di jalankan setiap RABU dan KHAMIS .. Bagaimana pun perlu ada appointment kerana ianya di jalankan dalam kumpulan kecil .

HARI RABU –  Jam 8pm to 10pm , Bukit Batuk West Mall @ Coffee Bean . Whatsapp 6591463164

atau

HARI KHAMIS – Jam 9am to 11am , Bukit Batuk West Mall @ Coffee Bean . Whatsapp 6591463164

PS : Bagi anda yang masih belum downlaod EBOOK PERCUMA AbangAbu ( ABU SUCCESS METHOD )  Dapatkan sekarang !

 

 

July 28, 2017 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

https://www.facebook.com/mekanikwang/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf

 

KLIK DI LINK ATAS UNTUK DETAIL ……

 

MONEY MANAGEMENT EXCEL SISTEM FOR PERSONAL! TAWARAN MILIKI MASA TERHAD HINGGA 30JUN
—————————————————————————-——————————————————————
This is first and foremost about a completely new way of managing your money.
.
A paradigm shift. The fact that it’s all done using extremely effective, easy-to-use excel software? That’s just a bonus.
.
Welcome to MAP2BRICH budgeting and tracking system , home to a unique, powerful and proven way to manage your money that gets results. This methodology is called MAP2BRICH (BAT system.)
.
.STOP-Living paycheck to paycheck, going into debt, worrying about your money,
putting off retirement, Over drafting your accounts, Arguing with your spouse
START-Paying cash for purchases, Living on less than you earn, Getting out of debt, Investing for retirement,
.
Making your money work!, Working with your spouse.
.
Do you want to know how to become financially fit using Five Simple Rules? We implemented the Five Rules into superior, user-friendly software, which can be used through a spreadsheet program, or as a standalone Windows application.
.
.
The price of this excel system is RM200.
.i am giving it at RM30.00 only and VALID ti 30 JUNE 2017 .
.
SEGALA JUALAN INI AKAN DI BERIKAN KEPADA KELUARGA YANG MEMERLUKAN BANTUAN DI BULAN RAMADHAN INI .
.
.
if you keen to get this excel do this STEP now
1- Bank in RM30.00 to CIMB Saving – 7040097584
2- Whatsapp to 013-7556195 the receipt proof and the email for the excel sistem to be sent to .
3- Start to download from the link that will be given to.
.
.
BEST BEST BEST …
.
do SHARE | TAG | HELP SOMEONE

PS: A simple excel of personal finance .
.
Kalau ANDA ingin menguruskan kewangan anda secara teratur . Ini adalah excel mudah Yang AA gunakan. Sistem Yang sangat mudah Untuk sesiapa Sahaja menggunakan nya .
.
Untuk Hari ini Sahaja anda Bole memiliki Sistem ini pada harga RM30 Sahaja . (Biasa nya rm200) .
.
.
anda Bole transfer to CIMB 7040097584 dan WhatsApp resit dan juga email add ke 013-7556195

Untuk dapatkan link download excel ini .
.
.
Juga semua Wang terkumpul adalah Untuk di berikan pada keluarga yg memerlukan berbuka di bulan ramadhan ini .

Ceriakan ramadhan dengan mengatur kewangan anda dengan excel ini .

June 23, 2017 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

ELLIS SUHAILI

Seorang ibu yang gigih dalam membina bisnes beliau ke satu peringkat yang berjaya. Kejayaan ini bukan datamg dengan mudah , sebaliknya dengan usaha gigih , dan semangat keyakinan tinggi sikap tidak kenal penat dan tidak menyerah kalah pada sebarang masalah menjadi sumber kejayaan beliau .

AbangAbu ada buat satu interview KHAS agar pengalaman beliau ini boleh di jadikan sumber inspirasi kepada ramai usahawan yang baru bermula atau pun pada semua yang lama dalam perniagaan , boleh juga menjadikan kisah ELIS sebagai pelajaran serta sesuatu yang dapat kita belajar .

IKUTI INTERVIEW INI ….

 

1)What kind of business do you have? What inspired you to become an Entrepreneur business owner?
 .
Jika pergi kompleks beli belah, perasaan tak ada taman permainan kanak2 yang besar, yang kanak2 boleh masuk dan main lompat2 atas permainan tersebut. Nama benda tu ialah bouncy castle atau inflatable. Sebenarnya bukan kanak2 je yg boleh main tau. Orang dewasa pun boleh. Itulah bisnes saya, Sevensix Inflatables. Membekalkan perkhidmatan keriangan untuk seisi keluarga seperti inflatable, badut, facepainter, maskot, popcorn, cotton candy dan sebagainya.
.
.
Saya mula berniaga pada umur 7 tahun. Bawa nasi lemak dan jual di sekolah. Sampai kena warning dengan pengawas dan guru. Ingat lagi duit jualan selalu habis beli makanan kat kantin. Mak pun sabar jelah.. hahaha.. Kecil2 selalu ikut mak meniaga macam2. Bila dah habis sekolah macam2 bisnes cuba buat. Bisnes sambilan je, masih kerja dalam bidang akaun. Tu pun paling lama pun 5 tahun je boleh bertahan di sesebuah syarikat. Sampailah jumpa bisnes saya buat sekarang ni, bila tengok bisnes dah boleh support keperluan keluarga, akhirnya barulah buat keputusan boleh berhenti kerja. Alhamdulillah dah 5 tahun dah usia Sevensix Inflatables ni.
 .
 .
2)Did you need to have a certain mindset to achieve success?
.
.
Sudah semestinya. Usahawan ni kena ada daya maju, daya tahan dan daya saing.
Saya dulu dah beberapa kali hantar rancangan perniagaan kepada agensi kerajaan untuk buat pinjaman. Beberapa kali kena tolak. Asyik2 ditanya tentang daya tahan, daya saing dan daya juang. Faktor yang orang baru mula bisnes termasuk saya selalu tersilap ialah kita suka syok sendiri. Tak ada buat market validation tapi dah mula beli barang, dah mula sangka kita buka2 kedai je orang akan menderu datang masuk kedai kita, dan selalu kata bank / agensi kerajaan ni pilih kasih tak nak bagi modal kat kita. Tapi sebenarnya bila mereka tolak permohonan kita tu memang besar hikmahnya. Orang tua2 pun dah kata kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga. Jadi usahawan ni kena menuntut ilmu2 perniagaan dan mempunyai idola atau mentor yang boleh memendekkan “learning curve” sebagai usahawan.
.
.
3)Have you noticed certain advantages to being an entrepreneur business owner?
.
Ya. Yang paling ketara ialah rasa keterbergantungan pada Allah tu lebih tinggi. Bila kita tak tau berapa sales yang akan masuk harini, adakah dapat lepas komitmen keluarga untuk bulan ini, maka kita mula mencari jalan untuk menjemput rezeki. Dan jalan tu akan mendekatkan kita kepadaNya.
 .
Selain tu, macam saya ni event biasanya pada hujung minggu. Kru2 saya kebanyakan bekerja kerajaan, majlis bandaran. Dengan bisnes ni saya rasa seronok kerana rezeki untuk mereka tu Allah salurkan melalui saya. Saya bukan membantu satu individu (kru) sahaja, malah saya membantu individu2 lain yang bergantung kepada kru saya seperti isterinya, anak-anaknya, ibu bapanya, dll.
 .
.
4)Did you have a mentor to help you get started?
.
Boleh katakan pada mula2 saya berbisnes saya tiada mentor. Ibu bapa saya adalah serial entrepreneur. Mereka memang sering berniaga, tetapi tak ada satu perniagaan pun yang kekal lama sehingga sekarang. Saya pun begitu juga pada mulanya. Sehinggalah saya menyertai NGO Sisterhood Alliance, baru saya sedar jatuh bangun saya ni sebenarnya boleh dipendekkan dengan adanya seorang mentor.
 .
.
5)Approximately how much money did you invest before your business became profitable?
.
.
Jika tanya untuk bisnes2 sebelum ni memang ribu2 lah modalnya.. tapi bungkus akhirnya. Berlainan dengan Sevensix Inflatables ni.. masa tu memang kekeringan sangat. Cubaan saya yang terakhir adalah pinjam dengan suami RM3k untuk beli sebuah inflatable kecil. Bajet marketing dalam RM2k jadi keseluruhannya mungkin RM5k. Tiga bulan lepas inflatable sampai barulah dapat order pertama. Dan selepas tu alhamdulillah satu demi satu order kami terima hingga akhirnya perniagaan tersebut mampu untuk menanggung keperluan kami sekeluarga.
 .
.
6)What ways have you found to be most effective in marketing your product or service to get sales?
.
Online marketing kerana kita boleh target siapa audience kita, boleh track trafik dan analisa siapa pelanggan terbaik kita. Dan paling penting yang saya perasan ramai peniaga Melayu kurang peka ialah bab customer service. Baik peniaga online mahupun peniaga offline. Manusia sentiasa evolve. Jika dulu orang beli kerana keperluan, tapi zaman sekarang orang beli kerana emosi. Kadang dia tak perlu pun barang kita tapi sebab dia suka kita maka dia beli. Jadi sentiasa lah menjadi peniaga yang jujur dan ikhlas, insyaAllah keberkatan itu lebih utama dari keuntungan.
 .
.
.
7)What tips can you give others who want to embrace their dream but, don’t have the confidence or feel they don’t have what it takes to succeed?
.
Lakukan istikharah. Allah lebih tahu apa yg terbaik untuk kita, maka tanyalah Dia. Kemudian buat SWOT analysis, kaji kekuatan dan kekurangan kita. Kemudian carilah ilmu2 yang boleh membantu kita memperbaiki kekurangan kita. Jika rasa dah tak mampu nak belajar maka carilah strategik partners yang boleh membantu kita dalam perniagaan. Namun untuk mencari partner yang sesuai pun satu cabaran juga. Maka balik pada tips pertama tadi, lakukanlah istikharah sebelum bersetuju menerima seseorang sebagai partner bisnes. Bila dah buat istikharah maka serahkan segala kerunsingan tersebut kepada Allah, niat berbisnes lillahita’ala kemudian buat je kerja kita. Apa pun result yang kita dapat tu berlapang dadalah bahawa ia adalah yg terbaik untuk kita.
 .
.
8)What’s next for you?
.
Sekarang saya mempunya 3 sumber pendapatan iaitu Sevensix Inflatables (event), PantangPlus.com (booking portal for confinement services) dan MHM Associates (accounting firm). Ketiga-tiga ni sedang peringkat growth stages. Impian saya adalah untuk mengembangkan lagi perniagaan2 ini sehingga saya berupaya untuk exit dari syarikat2 ini dengan cash 7 angka dalam tangan. Kemudian saya nak fokus membantu usahawan2 yang perlukan khidmat nasihat terutamanya dalam perakaunan dan kewangan.
 .
.
9)Few words of AbangAbu.
 .
.
Money = M = bila dipanjangkan tangan M ke atas akan ada satu limitation
Wealth = W = bila dipanjangkan tangan W ke atas maka pengakhirannya infinity
Maka => Jangan kejar duit (money), tapi bina kekayaan (wealth)
 .
Kita tanam benih rambutan tapi dok doa minta Allah bagi pokok durian. Bolehkah keluar pokok durian dari benih rambutan?
 .
WAVE = Writing Affirmation Visualisation Everyday = Doa. A very powerful tool.
 .
 .
10) One fav hadis , quote or book that impacted you?

.

“Hasbunallahu wa ni`mal Wakil’: حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ

Allah (Alone) is Sufficient for us, and He is the Best Disposer of affairs (for us).”

آل عمران‎ : Surah Al ‘Imran (3:173)

Gambar :

ni gambar awal2 tahun 2012. kami punya yg kecik tu je. yg besar tu orang lain punya.

https://www.facebook.com/76inflatables/photos/a.461190850568763.102230.460608080627040/560825553938625/?type=3&theater

ni gambar tahun 2015. masa ni dah ada 9 inflatable sendiri.

https://www.facebook.com/76inflatables/photos/a.882985495055961.1073741847.460608080627040/956797557674754/?type=3&theater

ni gambar tahun 2017. lepas menghadiri kelas abang abu. alhamdulillah tercapai impian beli hilux untuk kegunaan bisnes.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1401190549933398&set=a.669325439786583.1073741837.100001273996803&type=3&theater

Best Regards,

Elis Suhaili
0162335702

* Inflatable Children & Adult * Family Entertainment Services *

Jangan lupu untuk dapatkan E BOOK PERCUMA – ABU SUCCESS METHOD di www.abangabu.com

June 9, 2017 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest
Newer Posts