Home AuthorsAll posts by Abang Abu
Author

Abang Abu

Apa khabar ? Lama tak tulis di blog . Memang masa tak banyak yang dapat di gunakan untuk menulis. Saya cuba lah dalam bulan RAMADHAN  untuk meluangkan 1 jam untuk menulis plak ..

Hari ini ingin menulis pasal satu benda yang AbangAbu rasa boleh bantu ramai orang dalam hidup mereka.

Salah satu sebab ramai tidak dapat mencapai tahap terbaik dalam apa juga perkara  yang mereka inginkan adalah di sebabkan satu WEAKNESS atau kelemahan mereka.

Selalunya di sebabkan kelemahan mereka inilah yang menjadikan mereka tidak mencapai banyak kejayaan walaupun memang telah di berikan pelbagai peluang peluang .

Jadi apa yang boleh di lakukan ?

AbangAbu sendiri pernah buat proses ini. Sebab kalau nak tau , AA ni sebenarnya adalah pemalu . memang malu gila dan suka bersendirian . Lagi lagi kalau tiada teman yang saya kenal , memang saya akan senyap . Dan malu untuk bercakap . Tapi inilah sebenarnya kelemahan saya pada awal . Akhirnya AA kini lain sangat , adakah ianya terjadi dengan sendiri ?

Tidak, AA kena buat satu process yang akan AA kongsikan,

Step 1 . Tulis semua kelemahan yang mungkin kita tahu yang kita ada . 1 2 3 4 5 atau berapa banyak pun tak pe .
Step 2 – Ambil satu je dari banyak banyak yg awak tulis itu.
contoh : dalam kes AbangAbu Malu itu adalah satu weakness yang paling tinggi dalam senarai AA.

Step 3 – Sekarang kena cari apa kah yang berlawanan dengan sifat Malu itu . Yg positive nya adalah BERANI .

Step 4 – sekarang AA kena jadi kan weakness ke Strength . Kelemahan tukar jadi Kekuatan .

Step 5 – Plan + Action = System .

  • maka sekarang AA kena plan apa yang perlu di lakukan untuk hilangkan rasa malu . Dalam kes AA  , AA kena jumpa 3 org setiap hari , org yang tak pernah jumpa sebelum ini dan kena bercakap dengan meraka . Itulah PLAN
  • Dan kena mula buat setiap hari. JAdi mulalah AA jumpa 3 orang setiap hari . Bermula dengan hanya menegur tanya jam berapa ? Hingga lah dah boleh duduk sembang pasal bisnes . Masa tu business MLM ..
  • Akhirnya bila AA buat setiap hari dalam masa 2 bulan , ianya menjadi SISTEM dalam diri saya , dimana kalau tak berjumpa orang pada hari itu AA akan menjadi lemah sangat . Setiap hari kena jumpa orang dah ….

Step 6 – Ini akan menjadikan anda sudah mula menukar weakness tadi jadi strength anda.

Inilah kaedah yang AA buat untuk menjadikan Kelemahan kita menjadi kekuatan .

#youmustmeetabangabu .

PS ; Salam Ramadhan Kareem kepada semua yang mengenali AA dan juga kepada semua kenalan dan juga fan dan follower AbangAbu .

May 23, 2018 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

Insha Allah hari ini akan berlangsung Garaj Wang di Setapak . ini adalah kali berapa ratus workshop GARAJ WANG ni ….. dan beribu kot … Allahu Akbar .

Apa benda ni ,,,,, sebenarnya ramai yang hanya akan mula aware akan keadaan kewangan bila mereka lihat , atau rasa sendiri ….. selagi tak … maka mereka tak akan nampak apa apa , akhirnya mereka tak perasan akan kesakitan yang sedang mereka alami.

sama macam kete , jangan kita pakai sampai lah kete tu dah tak le jalan lagi sebab ada benda yang dah rosak abes…. maybe kalau dulu check atay servis , boleh jugak tahu akan keadaan kewangan kita ….

jadi hari ini dalam GARAJ WANG , akan kita periksan akan kewangan kita , dan benda tu kena lah masuk satu sistem untuk periksa, dan anda sendiri akan lakukan suapay anda dapat rasakan nya.

inilah yang akan AbangAbu berikan dalam sesi GARAJ WANG …. akhirnya akan sendiri rasa lah . Kan

jal l;agi nak start …. mlm nanti update lah ye

 

#mentorkewanganno1asia #abangabu #mekanikwang #jutawan #kaya#

April 12, 2018 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

Apa lah AA , tulis pasal benda benda macam ni plak , orang kenal AA sebab pasal duit ke bisnes ke …. heheheh

tu lah , ramai ni anggap macam tu … kan .. sebenarnya yang betul betul bawa kejayaan adalah hati yang berseh …. sebab dari hati yang berseh lah akan terwujudnya pelbagai perkara perkara dan perbuatan yang membawa kejayaan .

AbangAbu buat satu contest , saje nak nengok apa yang orang selalu rasa perlu untuk mencapai kejayaan dalam bisnes…. Saya dah tahu ramai yang akan jawap semua benda benda yang biasa kita dengar dari orang orang yg dah sukses dalam bisnes dan dalam seminar dan dalam bacaan buku buku dan sebagainya .

Sebenarnya kejayaan dan kekayaan yang sebenar adalah selepas kita mati. orang orang yang kaya adalah yang mati dalam keadaan yang di terima Allah . yang mati dalam keadaan iman dan islam . dan yang mengucap kalimah syahada . yang mati dalam solat , mati membaca Al quran , mati dalam keadaan berzifir , yang mati dalam mengajar kan ilmu dan yang mendapatkan ilmu .

Dalam Bisnes , ramai yang juga berpendapat untuk berjaya tak boleh lah baik sangat dan kena jadi jahat ….. yang sebenarnya salah , kerana tak sebegitu .

Juka anda seorang yang hati berseh maka , anda pasti hanya melakukan benda yang betul dan bukan salah … walaupun perkara itu boleh menjadikan orang lain marah atau tidak suka kan kita.

bila ada hati yang berseh , kita akan ada semangat untuk berjaya dan ingin mencapai kejayaan , kerana anda mahu melakukan kerana Allah , dan pasti hati sebengi ingin memberikan kebaikan kepada yang lain .

Bila ada hati yang berseh kita akan hanya buat benda benda yang membawa kebaikan dan tidak akan sekali pun bersuhabat dalam segala agenda yang tidak baik .

Bila ada hati yang baik , anda ingin menolong dan tidak sekali pun anada akan menykarkan sesiapa pun .

Bila ada hati yang berseh , pastinya hubungan dengan ALLAH akan di jaga rapi .

Sebab tu , ramai kita tak dapat terima kejayaan orang lain . kita takut nak puji orang lain , kita takut nak refer orang lain kepada bisnes yang lebih sesuai atau perkhidmatan yang lebih sesuai dari kita .

semua itu kerana tidak mempunyai HATI yang BERSEH .

jom semai kan Hati yang Berseh .

saje je nak tulis … menulis ni …. macam tak reti lah beb …. plain je …

tapi insha allah nanti kalau anda komen saya boleh ;ah improve

January 22, 2018 0 comment
1 Facebook Twitter Google + Pinterest
Manual Fitness Kewangan Peribadi DIY Coaching  .
KENALI 10 OTOT OTOT KEWANGAN yang penting untuk menjadikan KEWANGAN yang KUKUH.

program coaching kewangan DIY . AbangAbu.

10 Sendi terdiri dari :

1- Situasi Semasa Anda  (KREDIT PROFIL)

2. Matlamat Anda ( Gol KEWANGAN )

3. Memaksimumkan keadaan Semasa Anda ( KEWANGAN BULANAN)

4.Memasang/Membaiki Kebocoran ( BAJET URUS BELANJA)

5.Perancangan masa Depan (SIMPANAN PERIBADI)

6.Keteguhan Kewangan (URUS HUTANG)

7.Mengharapkan Yang tidak Di jangka (PERLINDUNGAN KEWANGAN)

8.Tenaga Kewangan Anda (JANA WANG)

9.Kepercayaan Anda ( WASIAT WANG )

10. Persekitaran Kewangan Anda ( ZAQAT & TAX )

Setiap sendi ini diberikan checklist yang mengandungi 10 soalan . bermaksud 100 soalan yang perlu di nilai markah mereka mengikut perhitungan anda. Ini adalah proses PENILAIAN FITNESS KEWANGAN .

 

 

Contoh nya di gambar di bawah .

Setelah anda menilai keadaan anda untuk soalan tersebut , berikan markah antara 1 – 10 , apakah pada pandangan anda , diri anda untuk soalan tersebut .

Jika mungkin anda rasa dalam keadaan 5. maka hitamkan 5 kotak . bermaksud keadaaan untuk soalan tersebut belum mantap.  Maka untuk SENDI 1 , anda belum boleh hitamkan . ( contoh nya gambar di bawah )

Jadi anda akan mula kan latihan latihan untuk mendapatkan markah penuh untuk setiap soalan dalam check list FITNESS KEWANGAN ini.

Sebagai bantuan bimbingan , anda akan menerima 100 Video AbangAbu yang akan membetuk kan diri anda menjadi lebih FIT dalam setiap sendi .

1 video akan di terima setiap 3 hari bermaksud , Fitness Kewangan ini akan berjalan untuk 300 hari atau lebih kurang 10 bulan .

CONTOH EMAIL VIDEO ABANGABU : ACTION EMAIL 1

Anda juga akan di masukan kedalam private group untuk berdiskusi dengan members yang lain .

DAPATKAN MANUAL FITNESS KEWANGAN D.I.Y Coaching ini SEKARANG

HARGA : RM199.00 Sahaja .

CARA BAVARIAN :
1- BANK TRANSFER  RM199.00

-CIMB BANK – 7040097584  / MAYBANK -555135109019
sms/whatsapp ke 0197510509  selepas bayaran beserta dengan resit bayaran/bukti bayaran .
( Manual Fitness Kewangan DIY akan di hantarkan melalui poslaju selepas pengesahan pembayaran)

 

2- PAY PAL / CREDIT CARD / DEBIT CARD
KLIK SINI

 

Perlu di sertakan email anda untuk urusan serta Follow Up Videos 100 .
Produk akan di hantar dalam masa 48 jam selepas bukti pembayaran di terima dan di sahkan

 

January 10, 2018 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

Untuk dapatkan Bimbingan 10 Hari dalam persiapan untuk tahun 2018 …… Dapatkan Hadiah yang AbangAbu berikan di Radio Warna ……….

November 30, 2017 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

Amacam ? Dah buat ke benda semalam ….  Kalau belum buat dulu

 

WAP 1/31
WAP 2/31

Hari ini nak cerita sikit pasal benda paling penting tapi paling yang orang tak buat .

BAJET ….. BULANAN ……  kalau tanya semua cakap dia orang pernah buat ……  tapi lepas tu tak buat lagi …. itu lah masalahnya ..

Tapi , AbangAbu nak u all , mula sit down malam nanti , cuba tulis bajet untuk bulan akan datang , berapa yang di perlukan untuk belanja bulan depan .

Ini akan memastikan anda tahu mana wang pendaatan anda pegi atau akan pegi…. pas tu dah boleh agak bila duit akan abes …. paham ke paham …

 

Jadi jangan tunggu cukup bulan baru mencari , mana lah duit gaji aku , masa dah tak cukup baru nak terkial kial plan buat itu dan ini …

So apa lagi , buat je apa yang AbamgAbu suruh buat ….. Jangan cakap aku dah buat …. buat lagi ….. okie ….  Buat dan nengok apa keadaan wang u all….

Jadi untuk hari ini , tu je kena buat ….. ini adalah cabaran AbangAbu untuk u all…… BUAT dan jangan Tak Buat ……

BEST BEST BEST !

KOMEN ! dan SHARE POSTING ni pada kenalan ,,, dan ajak ramai sertai program ini ,

 

October 10, 2017 0 comment
1 Facebook Twitter Google + Pinterest

Dah buat ke , Activiti 1 dalam ACTION Hari Pertama Dah buat ke belum ? Kalau dah buat tahniah . Kalau belum anda memang tak layak baca yang seterusnya , sebab tak guna kalau benda ni kita baca je dan tak buat .

AbangAbu buat benda ni untuk anda semua mula lakukan , Jadi bertindak ye….

WANG-ACTION-PROCESS 1 

TASK HARI INI .

AbangAbu nak kenalkan pulak hari 2 ini dengan satu aktiviti baru .

Mula kira NET WORTH . Maksudnya adalah jumlah kekayaan anda …… paham ke ? Ok biar AA terangkan dengan lebih jelas lagi .

Mula dengan kira benda benda yang  ada nilai .

1.Bermula dengan Tunai yang anda ada .

2.Deposit dalam bank akaun anda .

3. duit anda yang ada pada orang lain yang perlu di bayar pada anda .

4.Nilai jumlah yang ada dalam caruman EPF anda

5. Duit Insurans anda ( hanya tulis CASH VALUE insuran anda )

6. Nilai Semasa Saham Saham atau Unit trust mengikut harga pasaran anda .

7. Nilai semasa harta benda seperti kereta anda dan lain lain .

8. Nilai semama rumah anda .

9. Apa apa sahaja yang anda rasa ada punyai nilai .

Jumlahkan semua nilai nilai ini . dan anda akan dapat satu jumlah keseluruhan .Ini dinamakan jumlah ASSET

JUMLAH ASSET =

Kemudian kini kira pula semua hutang hutang yang anda perlu selesaikan , seperti

1.Hutamg Rumah
2.Hutang Kereta
3.Hutang Binses

4. Hutang Credit Card

5.Hutang Orang

6. Hutang Tunggakkan .

7. Lain Lain Hutang .

Jumlahkan semua hutang hutang ini , dan dapatkan jumlahnya . Ini dinamakan LIABILITI.

JUMLAH LIABILITI =

 

Sekarang untuk mendapatkan NET WORTH ( NILAI KEKAYAAN )

ASSET + LIABILITI = NET WORTH .

Beginilah untuk kita dapatkan NET WORTH .

 

Proces ini adalah penting , untuk kita teruskan  W+A+P  kita …… SO buat sekarang .

 

SHARE pada Kenalan anda , untuk mereka juga dapat benefit from AbangAbu punya sharing .

Jangan Lupa download ebook percuma ABU SUCCESS METHOD percuma . KLIK SINI 

 

BEST BEST BEST

 

 

October 8, 2017 0 comment
1 Facebook Twitter Google + Pinterest

Hari ini AbangAbu ingin mulakan satu proses dalam membina satu keadaan kewangan yang sempurna dalam kehidupan kita semua .

Jadi setiap Hari di Blog abangabu.com ini akan AA update atau pun berikan satu cabaran setiap hari untuk 31 hari , Ini bermaksud setiap hari anda kena jalankan cabaran yang akan AA berikan … Jika anda just mula follow benda ini anda akan mula merasa kelaianan dalam kewangan anda .

 

AbangAbu juga akan recommend kelas kelas , buku buku , workshop yang mungkin boleh anda sertai untuk memperkasakan kewangan anda mengikut matlamat yang anda tetapkan …

 

Jadi bersedia dari sekarang dan sentiasa baca update di Blog ini dan juga SHARE di facebook anda …. Moga moga usaha kita ini aakan mendapat rahmat Allah .

 

 

untuk hari 1 ni , AA nak anda hanya mula rekodkan semua perbelanjaan . Bermula hari ini semua perlu di rekodkan . Alasan tidak atau lupa di denda dengan membayar RM10 kepada Tabung AbangAbu , yg di akhir 10 hari nanti akan di berikan pada AbangAbu , untuk kita dermakan pada badan yang terpilih.

Tak kira apa pun perbelanjaan perlu di rekodkan /

 

itu sahaja untuk Hari ini dan cabaran Pertama.

 

#cabaran31MekanikWang .

October 2, 2017 0 comment
4 Facebook Twitter Google + Pinterest

NAK  TAHUN 2018 Menjadi sangat BEST Dalam KEWANGAN anda!!!!!

NAK  TAHUN 2018 menjadi tahun yang anda meningkat simpanan kewangan anda lebih  dari yang sedia ada !!!!!
NAK  TAHUN 2018 menjadi tahun yang anda mula membina ASET ASET yang membawa pendapatan !!!!!!

 

ADA SATU PEMBAHARUAN YANG PALING ISTIMEWA PADA TAHUN 2018 ini ……

Satu MANUAL FITNESS KEWANGAN – SELF COACHING . DIY …  diberikan  untuk anda dalam sesi ini . Satu lagi produk unik dari satu satunya MEKANIK WANG bertaraf antarabangsa ……

Kalau anda ingin mencapai benda benda di atas ni , kenalah bertindak kan kan kan ……. Tapi nak bertindak kena lah ada ilmu kan kan kan …. tapi sebelum nak belajar ilmu apa yang kena ada …… kena lah kenal keadaan sekarang serta apa profil kewangan anda …………

GARAJ WANG ……… kenali potensi kewangan anda ? adakah anda STABIL? SUKAR? SUKSES? CERMERLANG?

dapatkan jawapan anda pada sesi ini ,,, dalam ujian METER WANG . Ini akan memberikan keadaan hubungan anda dan wang . disini anda akan dapat  jawapan untuk mengenali keadaan hubungan nada dengan kewangan.

Jangan anda ketinggalan lagi…. kuasai ilmu kewangan .

Program GARAJ WANG  Adalah satu program unik yang direka khas untuk anda yang ingin mengenali akan potensi kewangan mereka dalam mencapai taraf kewangan yang diinginkan.

program 1 hari ini akan membuka minda anda dan juga memberikan anda peluang untuk mengenali akan keadaan kewangan anda .

 

jangan lepaskan peluang ini

hanya 36 tempat sahaja untuk setiap sesi ini.

**** INI BUKAN PROGRAM SKIM CEPAT KAYA / INSURAN/ MLM atau sebarang jenis PELABURAN*******************************

Apa kata peserta yang sudah menghadiri program ini.

Nadrah Ahmad :
ameen, ameen, ameen ya Rabb.
Terima kasih Abg Abu bagi ilmu, banyak sangat manafaat saya dan husband dapat.. Semoga dirahmati Allah..

fauzi :
Saya dah pergi seminar ni. memang terbaeeeek.

******************************************************
PROGRAM WANG3.3.3 bersama AbangAbu aka MEKANIK$
******************************************************

10 Mac  2018…. GARAJ WANG- KUALA LUMPUR

Now Asia International Sdn Bhd

Tempat: 43-3-A , Jalan Langkawi , Platinum Walk , Danau Kota , Kuala Lumpur , 51300 .

PACKAGE PACKAGE YANG DI BERIKAN ADALAH SEPERTI DI BAWAH INI.

untuk keterangan sila hubungi 010-3028769 / 019 7510509 ( Team AA)
atau email info@nowasia.sg

Cara pembayaran
Kaedah BANK TRANSFER  :
MayBank – 555135109019

setelah membuat pembayaran sila Whatsapp  bukti pembayaran

019-7510509 atau email ke abangabu@nowasia.sg

September 7, 2017 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest

SALAM 1 CASHFLOW MALAYSIA .

 

cashflow 1
==============================================================================================================================================================================================================

8 OCTOBER 2017 – UPM SERDANG , KL  ( FINAL CASHFLOW COMPETITION )

100 peserta akan bertanding menjadi JUARA CASHFLOW 1 MALAYSIA yang pertama . Dimana semua yang turut serta mempunyai juga peluang untuk bertemu Robert Kiyosaki secara LIVE di Singapura pada 14 dan 15 October 2017 .

Untuk Sertai terus Pertandingan Cashflow ini ada 2 package .

Package SILVER — RM100

  • Bertanding dalam permainan Cashflow

Package GOLD —RM500

* Bertanding dalam permaian Cashflow

* mendapat tiket untuk ke Singapura ke Seminar 2 hari Business Summit bersama Robert kiyosaki 14 dan 15 October 2017 . Nilai sebenar tiket RM1500 , untuk anda hanya RM500 sahaja .

Untuk maklumat sila whatsapp 019 751 0509 .

==============================================================================================================================================================================================================

 

 

September 6, 2017 0 comment
0 Facebook Twitter Google + Pinterest
Newer Posts