Category Archives: Simpan Challenge Update

SIMPAN CHALLENGE di TV3

Bagi anda yang terlepas menonton ….

SIMPAN Challenge – JOIN SLOGAN COMPETITION and WIN prize worth $300.00

SIMPAN Challenge  UPDATES – comments and views CLICK HERE

BERITA PANAS::::: DAN TERKINI

Ikon-ikon dari Telaga Biru Sdn Bhd / Storm Readers termasuk Dato’ Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah, Dato’ Ustazah Siti Nor Bahyah dan Ustaz Zahazan Mohamed juga turut akan memberi tips dan santapan rohani mengenai wang dan perniagaan kepada mereka yang menyertai Simpan Challenge!

BAGI ANDA YANG INGIN MENYERTAI SIMPAN CHALLENGE isi butir dibawah untuk maklumat seterusnya.

SIMPAN Challenge di MHI – TV3

Salam semua brothers and sisters,

AbangAbu baru sahaja pulang dari KL, hari ini sahaja blog abangabu dapat 5000 hits . Thanks to TV3 MHI,

Dr Irfan Khairy , semua yang menonton juga. Sampaikan lah pada semua kenalan serta sedara mara anda juga.

Than ada ramai soalan juga di blog abangabu.com mengenai Simpan Challenge.

Untuk keterangan SIMPAN Challenge akan kami adakan website www.simpanchallenge.com ( secepat yang boleh)

Bagi anda yang berminat untuk menyertai boleh mendaftar, dengan KLIK DISINI.

juga jika ada persoalan lain boleh juga email ke  simpan@nowasia.sg

Banyak lagi informasi akan kami keluarkan di blog www.irfankhairi.com  dan www.abangabu.com

EKONIAGA NEWS ; SIMPAN CHALLENGE

SIMPAN Challenge Update and view and comments CLICK HERE

BERITA HARIAN 12 SEPT 2009

MAHU BUANG SIKAP BOROS: Siti Fairuzana Yasit (kanan) dengan sokongan keluarganya berjaya menabung setiap hari dan bertekad mencapai sasaran $500 pada akhir kempen ini. — Foto ihsan SITI FAIRUZANA

Mudah cetak
E-mel

12 Sep 2009

EKONIAGA

Peserta Simpan Challenge jaya menabung

Amal pelbagai tip dalam dua minggu sejak kempen dilancar

Oleh
Atiyyah Mohd Said
PARA peserta Simpan Challenge rata-rata berjaya menabung setelah hampir dua minggu mengamalkan tip-tip simpanan yang diberikan.

Ini meskipun ada di antara mereka tidak pernah menyimpan wang sebelum ini.

Bagi pelajar tahun kedua Politeknik Republic, Siti Fairuzana Yasit, usaha menabung selalu terbantut ekoran sikap boros yang menyebabkan wang yang disimpan akhirnya dibelanjakan juga.

Penuntut berusia 19 tahun itu merupakan antara sekitar 900 peserta Simpan Challenge, kempen menabung selama sebulan yang dianjurkan bersama Kelab Ekoniaga Berita Harian dan firma pendidikan kewangan, Nowasia.

Kempen itu bertujuan memupuk semangat menabung dan berjimat dengan memberikan petua setiap hari menerusi e-mel kepada para peserta.

Bagi Siti Fairuzana, tabiat berbelanjanya semakin ‘menjadi-jadi’ apabila beliau mula bekerja sambilan sebagai seorang jurulatih pendidikan di Kumon lebih setahun lalu.

‘Selalunya setiap minggu saya boleh berbelanja sekurang-kurangnya $100, sekarang saya bertekad mengurangkan perbelanjaan mingguan saya sebanyak $50 dan pada akhir kempen ini menyimpan $500,’ kata pelajar Sains Sekitaran itu.

Seorang lagi peserta, Cik Rosmini Maksudi, yang sebelum ini sukar untuk menabung secara berkeluarga, berkata kini keluarganya telah menubuhkan akaun simpanan khas Simpan Challenge yang akan berfungsi sebagai dana kecemasan keluarga.

‘Kalau dulu nak simpan $100 cara berkumpulan pun susah, tetapi sekarang dengan meminta setiap anggota keluarga mengikrarkan simpanan, kami dapat kumpulkan minimum $500 sebulan. Saya amat gembira kerana sekarang kami sudah ada dana kecemasan keluarga selain simpanan peribadi.’

Bagi Encik Helmi Hakim, seorang penasihat kewangan berusia 24 tahun, beliau berminat untuk mengetahui strategi menabung yang boleh memanfaatkan kliennya.

‘Apa yang berbeza daripada tiptip yang diberikan ialah ia merupakan cara praktikal untuk simpan duit dan dapat melakukannya dengan serta-merta.

‘Contohnya, tip menyediakan tabung dan menyimpan semua wang syiling adalah mudah dan sebilangan besar peserta dapat melihat wang lebihan itu dengan segera, sekurang-kurangnya $20 hingga $30 dengan mudah,’ ujar Encik Helmi.

Ini terbukti apabila beliau sendiri mengamalkan petua itu dan mendapati bahawa pada hari pertama sahaja, beliau mengumpulkan $20.

Simpan Challenge menampilkan tip daripada pemilik Nowasia, Encik Abuayubul Ansari, dan pedoman hidup oleh Ustaz Abdul Rahman Md Sahid.

Kempen itu turut disokong badan Melayu/Islam seperti Persatuan Pemudi Islam Singapura (PPIS), Persatuan Ain, Angkatan Karyawan Islam (AMP), Masjid An-Nur dan Rangkaian Usahawan Muda Dewan Perniagaan dan Perusahaan Melayu Singapura (YEN@SMCCI).

SIMPAN Challenge – Updates and comment and views.

Salam semua,

AbangAbu harap semua dalam keadaan sihat. AbangAbu nak peserta kongsikan pengamalan menjalankan tip tip SIMPAN Challenge disini , juga kalau ada apa apa pertanyaan juga boleh diajukan disini.

AbangAbu mahu anda semua aktif dan juga berkongsi pengalaman juga pendapat agar semua yang lain juga dapat belajar bersama.

Untuk permulaan saya akan kongsikan 3 pengalaman dari peserta di sini dan harap akan terus berlanjutan

PLEASE DO COMMENT AND GIVE YOUR VIEWS at the comment box.

Dari seorang peserta

1) A’laikum ,
Saya salah satu peserta SIMPAN challenge,Raihanah =) . Abg Abu ada tips bagaimana cara mahu minta diskaun di kedai-kedai yang saya rasa tidak akan dapat diskaun.
Saya terkejut abg abu dan rakan dapat diskaun di KFC dan pasar raya.
Terima Kasih
Sekian,
Raihanah
2) salam simpan challenge abang abu..

alhamdulillah saya rasa dah berjaya ikut tip 1 yang diberikan abang abu.. duit syiling di rumah saya memang bersepah di mana2..dari dulu ibu saya selalu kutip dan letak di bilik saya..tapi saya buat bodoh jer konon tak nak anggap duit tu duit saya..semalam, saya kutip duit tu semua dan letak dalam tabung yg saya da sediakan.. tapi masalah sedikit, saya tak belanja hari2 jadi duit syiling tu saya tak simpan hari hari2..macam mana tu?

dan masalah 2, ttg tip 2 minta tawar ketika membeli..saya tak belanja sangat kecuali jika perlu..dan klu belanja saya selalu pergi ke NTUC sbb dapat linkpoints..di NTUC mana bole dpt discount? itu je lah yg sy sdg fikir buat masa ni..

salam simpan challenge,
Rafidah

Salam Abang Abu,

TIP HARI INI – DISKAUN /TAWAR

Hari ini Abang Abu telah sampiakan tip untuk minta diskaun dan kebetulan saya ada peristiwa.

Semalam saya telah ke KFC untuk membeli ayam goreng dan lainnya dengan mengunakan kupon diskaun. Setelah cashier ambil order saya dan ingin membayarnya, jumlahnya $30.25. Saya ternampak di dalam beg duit saya ada kad member KFC. Apalagi, saya pun bilanglah dengan cashier yang saya ni member.Cashier tun macam tak suka untuk memberi diskaun, alasan nya dia sudah record dalam komputer dan saya gunakan kupon diskaun. Entah macamana diapun kasih juga diskaun tapi untuk kali ini saja. Jadi saya cuma bayar $27.25.

Bayangkan kurang $3 jadilah untuk simpan di tabung…

Itulah peristiwanya yang kebetulan tip hari ini juga….

Sekain
Liza

PLEASE DO COMMENT AND GIVE YOUR VIEWS at the comment box.