SISTEM URUS DUIT ANDA – EXCEL SHEET

https://www.facebook.com/mekanikwang/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf

 

KLIK DI LINK ATAS UNTUK DETAIL ……

 

MONEY MANAGEMENT EXCEL SISTEM FOR PERSONAL! TAWARAN MILIKI MASA TERHAD HINGGA 30JUN
—————————————————————————-——————————————————————
This is first and foremost about a completely new way of managing your money.
.
A paradigm shift. The fact that it’s all done using extremely effective, easy-to-use excel software? That’s just a bonus.
.
Welcome to MAP2BRICH budgeting and tracking system , home to a unique, powerful and proven way to manage your money that gets results. This methodology is called MAP2BRICH (BAT system.)
.
.STOP-Living paycheck to paycheck, going into debt, worrying about your money,
putting off retirement, Over drafting your accounts, Arguing with your spouse
START-Paying cash for purchases, Living on less than you earn, Getting out of debt, Investing for retirement,
.
Making your money work!, Working with your spouse.
.
Do you want to know how to become financially fit using Five Simple Rules? We implemented the Five Rules into superior, user-friendly software, which can be used through a spreadsheet program, or as a standalone Windows application.
.
.
The price of this excel system is RM200.
.i am giving it at RM30.00 only and VALID ti 30 JUNE 2017 .
.
SEGALA JUALAN INI AKAN DI BERIKAN KEPADA KELUARGA YANG MEMERLUKAN BANTUAN DI BULAN RAMADHAN INI .
.
.
if you keen to get this excel do this STEP now
1- Bank in RM30.00 to CIMB Saving – 7040097584
2- Whatsapp to 013-7556195 the receipt proof and the email for the excel sistem to be sent to .
3- Start to download from the link that will be given to.
.
.
BEST BEST BEST …
.
do SHARE | TAG | HELP SOMEONE

PS: A simple excel of personal finance .
.
Kalau ANDA ingin menguruskan kewangan anda secara teratur . Ini adalah excel mudah Yang AA gunakan. Sistem Yang sangat mudah Untuk sesiapa Sahaja menggunakan nya .
.
Untuk Hari ini Sahaja anda Bole memiliki Sistem ini pada harga RM30 Sahaja . (Biasa nya rm200) .
.
.
anda Bole transfer to CIMB 7040097584 dan WhatsApp resit dan juga email add ke 013-7556195

Untuk dapatkan link download excel ini .
.
.
Juga semua Wang terkumpul adalah Untuk di berikan pada keluarga yg memerlukan berbuka di bulan ramadhan ini .

Ceriakan ramadhan dengan mengatur kewangan anda dengan excel ini .

This Week Entrepreneur – ELIS SUHAILI ( Adek Beradek AbangAbu Network Group ) ABANG

ELLIS SUHAILI

Seorang ibu yang gigih dalam membina bisnes beliau ke satu peringkat yang berjaya. Kejayaan ini bukan datamg dengan mudah , sebaliknya dengan usaha gigih , dan semangat keyakinan tinggi sikap tidak kenal penat dan tidak menyerah kalah pada sebarang masalah menjadi sumber kejayaan beliau .

AbangAbu ada buat satu interview KHAS agar pengalaman beliau ini boleh di jadikan sumber inspirasi kepada ramai usahawan yang baru bermula atau pun pada semua yang lama dalam perniagaan , boleh juga menjadikan kisah ELIS sebagai pelajaran serta sesuatu yang dapat kita belajar .

IKUTI INTERVIEW INI ….

 

1)What kind of business do you have? What inspired you to become an Entrepreneur business owner?
 .
Jika pergi kompleks beli belah, perasaan tak ada taman permainan kanak2 yang besar, yang kanak2 boleh masuk dan main lompat2 atas permainan tersebut. Nama benda tu ialah bouncy castle atau inflatable. Sebenarnya bukan kanak2 je yg boleh main tau. Orang dewasa pun boleh. Itulah bisnes saya, Sevensix Inflatables. Membekalkan perkhidmatan keriangan untuk seisi keluarga seperti inflatable, badut, facepainter, maskot, popcorn, cotton candy dan sebagainya.
.
.
Saya mula berniaga pada umur 7 tahun. Bawa nasi lemak dan jual di sekolah. Sampai kena warning dengan pengawas dan guru. Ingat lagi duit jualan selalu habis beli makanan kat kantin. Mak pun sabar jelah.. hahaha.. Kecil2 selalu ikut mak meniaga macam2. Bila dah habis sekolah macam2 bisnes cuba buat. Bisnes sambilan je, masih kerja dalam bidang akaun. Tu pun paling lama pun 5 tahun je boleh bertahan di sesebuah syarikat. Sampailah jumpa bisnes saya buat sekarang ni, bila tengok bisnes dah boleh support keperluan keluarga, akhirnya barulah buat keputusan boleh berhenti kerja. Alhamdulillah dah 5 tahun dah usia Sevensix Inflatables ni.
 .
 .
2)Did you need to have a certain mindset to achieve success?
.
.
Sudah semestinya. Usahawan ni kena ada daya maju, daya tahan dan daya saing.
Saya dulu dah beberapa kali hantar rancangan perniagaan kepada agensi kerajaan untuk buat pinjaman. Beberapa kali kena tolak. Asyik2 ditanya tentang daya tahan, daya saing dan daya juang. Faktor yang orang baru mula bisnes termasuk saya selalu tersilap ialah kita suka syok sendiri. Tak ada buat market validation tapi dah mula beli barang, dah mula sangka kita buka2 kedai je orang akan menderu datang masuk kedai kita, dan selalu kata bank / agensi kerajaan ni pilih kasih tak nak bagi modal kat kita. Tapi sebenarnya bila mereka tolak permohonan kita tu memang besar hikmahnya. Orang tua2 pun dah kata kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga. Jadi usahawan ni kena menuntut ilmu2 perniagaan dan mempunyai idola atau mentor yang boleh memendekkan “learning curve” sebagai usahawan.
.
.
3)Have you noticed certain advantages to being an entrepreneur business owner?
.
Ya. Yang paling ketara ialah rasa keterbergantungan pada Allah tu lebih tinggi. Bila kita tak tau berapa sales yang akan masuk harini, adakah dapat lepas komitmen keluarga untuk bulan ini, maka kita mula mencari jalan untuk menjemput rezeki. Dan jalan tu akan mendekatkan kita kepadaNya.
 .
Selain tu, macam saya ni event biasanya pada hujung minggu. Kru2 saya kebanyakan bekerja kerajaan, majlis bandaran. Dengan bisnes ni saya rasa seronok kerana rezeki untuk mereka tu Allah salurkan melalui saya. Saya bukan membantu satu individu (kru) sahaja, malah saya membantu individu2 lain yang bergantung kepada kru saya seperti isterinya, anak-anaknya, ibu bapanya, dll.
 .
.
4)Did you have a mentor to help you get started?
.
Boleh katakan pada mula2 saya berbisnes saya tiada mentor. Ibu bapa saya adalah serial entrepreneur. Mereka memang sering berniaga, tetapi tak ada satu perniagaan pun yang kekal lama sehingga sekarang. Saya pun begitu juga pada mulanya. Sehinggalah saya menyertai NGO Sisterhood Alliance, baru saya sedar jatuh bangun saya ni sebenarnya boleh dipendekkan dengan adanya seorang mentor.
 .
.
5)Approximately how much money did you invest before your business became profitable?
.
.
Jika tanya untuk bisnes2 sebelum ni memang ribu2 lah modalnya.. tapi bungkus akhirnya. Berlainan dengan Sevensix Inflatables ni.. masa tu memang kekeringan sangat. Cubaan saya yang terakhir adalah pinjam dengan suami RM3k untuk beli sebuah inflatable kecil. Bajet marketing dalam RM2k jadi keseluruhannya mungkin RM5k. Tiga bulan lepas inflatable sampai barulah dapat order pertama. Dan selepas tu alhamdulillah satu demi satu order kami terima hingga akhirnya perniagaan tersebut mampu untuk menanggung keperluan kami sekeluarga.
 .
.
6)What ways have you found to be most effective in marketing your product or service to get sales?
.
Online marketing kerana kita boleh target siapa audience kita, boleh track trafik dan analisa siapa pelanggan terbaik kita. Dan paling penting yang saya perasan ramai peniaga Melayu kurang peka ialah bab customer service. Baik peniaga online mahupun peniaga offline. Manusia sentiasa evolve. Jika dulu orang beli kerana keperluan, tapi zaman sekarang orang beli kerana emosi. Kadang dia tak perlu pun barang kita tapi sebab dia suka kita maka dia beli. Jadi sentiasa lah menjadi peniaga yang jujur dan ikhlas, insyaAllah keberkatan itu lebih utama dari keuntungan.
 .
.
.
7)What tips can you give others who want to embrace their dream but, don’t have the confidence or feel they don’t have what it takes to succeed?
.
Lakukan istikharah. Allah lebih tahu apa yg terbaik untuk kita, maka tanyalah Dia. Kemudian buat SWOT analysis, kaji kekuatan dan kekurangan kita. Kemudian carilah ilmu2 yang boleh membantu kita memperbaiki kekurangan kita. Jika rasa dah tak mampu nak belajar maka carilah strategik partners yang boleh membantu kita dalam perniagaan. Namun untuk mencari partner yang sesuai pun satu cabaran juga. Maka balik pada tips pertama tadi, lakukanlah istikharah sebelum bersetuju menerima seseorang sebagai partner bisnes. Bila dah buat istikharah maka serahkan segala kerunsingan tersebut kepada Allah, niat berbisnes lillahita’ala kemudian buat je kerja kita. Apa pun result yang kita dapat tu berlapang dadalah bahawa ia adalah yg terbaik untuk kita.
 .
.
8)What’s next for you?
.
Sekarang saya mempunya 3 sumber pendapatan iaitu Sevensix Inflatables (event), PantangPlus.com (booking portal for confinement services) dan MHM Associates (accounting firm). Ketiga-tiga ni sedang peringkat growth stages. Impian saya adalah untuk mengembangkan lagi perniagaan2 ini sehingga saya berupaya untuk exit dari syarikat2 ini dengan cash 7 angka dalam tangan. Kemudian saya nak fokus membantu usahawan2 yang perlukan khidmat nasihat terutamanya dalam perakaunan dan kewangan.
 .
.
9)Few words of AbangAbu.
 .
.
Money = M = bila dipanjangkan tangan M ke atas akan ada satu limitation
Wealth = W = bila dipanjangkan tangan W ke atas maka pengakhirannya infinity
Maka => Jangan kejar duit (money), tapi bina kekayaan (wealth)
 .
Kita tanam benih rambutan tapi dok doa minta Allah bagi pokok durian. Bolehkah keluar pokok durian dari benih rambutan?
 .
WAVE = Writing Affirmation Visualisation Everyday = Doa. A very powerful tool.
 .
 .
10) One fav hadis , quote or book that impacted you?

.

“Hasbunallahu wa ni`mal Wakil’: حَسْبُنَا اللَّهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ

Allah (Alone) is Sufficient for us, and He is the Best Disposer of affairs (for us).”

آل عمران‎ : Surah Al ‘Imran (3:173)

Gambar :

ni gambar awal2 tahun 2012. kami punya yg kecik tu je. yg besar tu orang lain punya.

https://www.facebook.com/76inflatables/photos/a.461190850568763.102230.460608080627040/560825553938625/?type=3&theater

ni gambar tahun 2015. masa ni dah ada 9 inflatable sendiri.

https://www.facebook.com/76inflatables/photos/a.882985495055961.1073741847.460608080627040/956797557674754/?type=3&theater

ni gambar tahun 2017. lepas menghadiri kelas abang abu. alhamdulillah tercapai impian beli hilux untuk kegunaan bisnes.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1401190549933398&set=a.669325439786583.1073741837.100001273996803&type=3&theater

Best Regards,

Elis Suhaili
0162335702

* Inflatable Children & Adult * Family Entertainment Services *

Jangan lupu untuk dapatkan E BOOK PERCUMA – ABU SUCCESS METHOD di www.abangabu.com